Traseul celor trei fortificaţii

Traseul celor trei fortificaţii

Disponibil si in franceza si engleza

După excursia în trecut prin Ţara Moţilor, a doua zi am hotărât să plecăm spre Făgăraş. Căldura ne doborâse şi speram să găsim puţină răcoare. Am vrut să vedem un loc despre care auzisem de ceva vreme, Iezerul Ighiel. Aproape de Alba Iulia, din satul Ighiel se formează un drum care ajunge adânc în inima munţilor Trascău. După un urcuş destul de lung, pe un drum nu foarte bun, muntele se deschide pentru a face loc acestui lac care oglindeşte atât de clar culmile împădurite ce-l înconjoară. Este un loc pe care nu te aştepţi să-l întâlneşti în Apuseni. Noi ne gândeam la o baltă ceva mai mare, dar lacul este chiar măricel şi oferă locuri bune de cort sau picnic. De aici pornesc şi câteva trasee turistice.  Din păcate nu se poate înota, lacul este declarat rezervaţie şi este plin de alge. În schimb am văzut pescari. Este un loc foarte bun pentru relaxare, mai ales pentru că nu este foarte uşor accesibil. Dar dacă aveţi poftă de linişte pe malul unui lac, departe de lume şi adânc în munte, atunci merită să treceţi pe aici.

În drum spre Transfăgărăşan ne-am oprit la Alba Iulia, să vizităm şi noi în sfărşit cetatea, că de multe ori am trecut pe lângă ea şi nu am intrat. Cetatea înseamnă în acest caz nişte case mari şi vechi, renovate şi transformate în muzee, altele locuite. Există patru porţi, fiecare impresionând în felul ei. Noi am intrat pe poarta IV, un mic tunel la capătul căruia ne întâmpină un străjer salutându-ne cu puşca cu baionetă.

Ajungem în faţa catedralei romano-catolice şi intrăm. Aici se plăteşte o taxă. Clădirea datează din secolul XI şi este la fel de veche ca Notre-Dame din Paris. În interior se află mai multe morminte ale personalităţilor zonei, statui şi sculpturi ornamentale foarte vechi, păstrate în forma originală.

Trecem şi pe lângă statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul şi intrăm în Traseul celor trei fortificaţii, un obiectiv unic în Europa. Începând cu secolul II d. Hr. aici au început să se construiască fortificaţii. Până în prezent au fost construite trei, pe acelaşi loc şi de aici vine numele traseului. Acum se pot vizita aceste forturi ce se aseamănă cu nişte labirinturi. Sunt renovate, prin ele se plimbă străjeri şi s-au amenajat şi câteva terase şi restaurante. Seamănă cu un parc în care găseşti podeţe, balcoane şi poteci pavate. Circuitul este destul de mare iar în căldura pe care am prins-o nu prea am reuşit să luăm fiecare colţişor la rând. Am înţeles că în fiecare sâmbătă la ora 12 se trage cu cele trei tunuri amplasate aici. Noi am ajuns sâmbătă la ora 13. Data viitoare vom şti când să venim, pentru că evenimentul sună foarte interesant. Am apreciat atenţia la detalii pe are au avut-o cei care au proiectat fortul. El este practic dar şi elegant iar majoritatea colţurilor zidurilor au un motiv sculptat în piatră.

Am reuşit să ajungem încet şi în Făgăraş, unde aproape de Bâlea ne-a răcorit o ploicică. După căldurile suportate mai înainte, acum ne-am scos hainele groase. Aici am găsit o nebunie, multe corturi, dar şi mai multe maşini. Se pare că toată lumea a considerat că pe această căldură Făgăraşul este cel mai primitor.

A avut aşadar parte de încă o excursie în Apuseni, finalizată la răcoarea înălţimilor. Ne-am dat seama că nu ne putem abţine să pornim încolo, în ciuda prognozelor criminale anunţate. Dar a meritat şi de data aceasta. Am văzut locuri cum nu credeam că există, am făcut o excursie în trecut şi am trăit o experienţă de neuitat.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Urmărindu-și una dintre pasiuni, Octavia a hotarât să studieze literatura. O altă pasiune, precum și mare iubire, este muntele. De aceea Octavia vrea să ajungă în cele mai îndepărtate si ascunse colțuri ale naturii. Pentru ea, fiecare călătorie făcută este o aventură plină de emoții și impresii puternice ce trebuie împărtășite cu oricine dorește să asculte.