Despre acest mic cartier din Roma nu afli prea multe de pe net şi nici de prin ghiduri, nefind inclus în niciun traseu turistic. Am promis în jurnalul celei de-a treia zile în Roma că îi vom dedica un articol şi o galerie de poze. Şi asta pentru că nouă ni s-a părut ceva special, un loc deosebit de frumos liniştit, o oază rezidenţială cu o arhitectură aparte, plină de originalitate.
Conform wikipedia – singura sursă din care am putut să aflu mai multe detalii (of!) în acest cartier s-au construit 18 palate şi 27 vile iar autorul lor este Gino Coppede.
Născut la Florenţa în 1866, acest arhitect a creat un stil ce îi poartă numele şi, din ce am observat, a proiectat mai multe vile castel şi s-a folosit într-un manieră inedită de simboluri şi elemente din arhitectura medievală sau antică. În Cartierul Coppede observăm utilizarea travertinului, o poartă de intrare sub formă de arc de triumf, statui sau chipuri ce amintesc de cele din antichitate. La acestea se adaugă fier forjat sau picturi murale, cele mai frumoase fiind pe Villini delle Fate, aflată chiar în Piazza Mincio. Un mic castel de poveste ce spune la rândul lui poveşti. Există picturi închinate Florenţei, Veneţiei sau Romei, dar şi decoraţiuni geometrice ce m-au dus cu gândul la arta maură. Copiii veniţi cu şcoala (sau grădiniţa) pentru a studia vila la exterior (nu se intră, e proprietate privată, nu am reuşit să aflu a cui sau dacă nu cumva e vreo ambasadă) ştiau deja foarte bine despre ce este vorba şi nu aveau probleme să îi identifice pe Dante şi Petrarca, făcându-ne să roşim!
Un singur regret am avut : că nu am prins vreme însorită, sunt convinsă că imaginile ar fi reflectat mai bine frumuseţea cartierului Coppede. Înainte de a vă invita să le admiraţi, chiar şi aşa, vă mai spun că am descoperit că există şi în Bucureşti o casă a cărei arhitectură are influenţe Coppede, se numeşte Casa Poru şi este pe Strada Emanoil Porumbaru. Mai multe detalii găsiţi pe Bucurestii noi si vechi.
Cum ajungeţi în cartierul Coppede din Roma:
Se poate ajunge foarte uşor de la Galeria Borghese, pe jos, urmând Via Pinciana şi apoi Via Salaria. Există şi autobuze, cel mai bine este să întrebaţi cum ajungeţi la Piazza Mincio sau în cartierul Salario, noi am avut surpriza să constatăm că nici romanii nu ştiau de acest cartier.
Pentru mai multe poveşti din Roma urmăreşte jurnalul nostru sau secţiunea Italia.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!