Planuri pentru Arbanasi

Planuri pentru Arbanasi

De când a intrat LumeaMică la şcoală a apărut o problemă nouă în viaţa noastră de călători, care începe cu: „am merge, dar nu e asta mică în vacanţă”. Ştiu, se pot face mici excepţii. Cred cu tărie că a călători este cea mai bună educaţie pentru un copil şi cea mai directă şi plăcută cale de a dobândi tot felul de cunoştinţe legate de istorie, geografie şamd. Dar noi nu suntem profesori, avem destule lacune în propria educaţie (văd asta zi de zi urmărind temele ei sau căutând răspunsuri la întrebări) şi mai rău de atât, nu ştim să cântăm la pian. Copilul ăsta are un talent şi, din păcate pentru noi, e nevoie de timp, perseverenţă şi un loc stabil pe lume în care să şi-l cultive. „Deci da”, mergem în vacanţe când poate LumeaMică nu când ne tună nouă.

Şi cum vine acuşi vacanţa de Paşte, am ales un loc în care să ajungem uşor, în care să nu cheltuim o avere şi în care să găsim locuri frumoase de văzut. Ne-am făcut rezervare la Arbanasi, lângă Veliko Tarnovo, unde vom sta 4 nopţi urmând ca de Paşte să ne întoarcem alături de restul familiei.

În Veliko am mai fost, despre Arbanasi şi bisericile sale vechi şi pictate am mai citit, mai puţine ştiu însă despre atracţiile din jur. Şi pentru că am foarte puţin timp de documentare, mă bazez din nou pe ajutorul vostru. Aştept să îmi faceţi recomandări, să îmi spuneţi ce v-a plăcut vouă mai mult în zona respectivă, ce şi unde aţi mâncat şi … pentru că ne ştiţi pasionaţi, care sunt cele mai bune vinuri pe care le-aţi degustat.

Iată ce am citit şi eu interesant până acum, ca să avem de unde porni:

Cascada Hotnitsa, despre care a scris atât Nomadic cât şi Miscellanea – pare foarte frumos dar şi uşor nesigur să te duci mai departe pe podeţele de lemn.. E ok de mers cu un copil?

Despre Veliko Tarnovo şi împrejurimi povesteşte foarte frumos Călătorii şi Fotografii şi mi se pare foarte interesant traseul din Canionul Emen. Mă tem însă că aici chiar nu ar trebui să risc să o târâi pe LumeaMică, voi ce părere aveţi?

Un traseu superb prin Parcul Rusenski Lom scris de Fabitzu, pe care chiar aş vrea să îl parcurgem.

Nici aşezarea de la Nikopolis ad Istrum despre care a scris Dia nu arată rău! Iar la peştera Bacho Kiro chiar cred ca trebuie să ajungem.

Ce ar mai fi? Ce recomandaţi?

PS: Peste tot mă interesează starea drumului pentru că mai mult ca sigur voi merge cu motorul şi nu aş vrea să îmi las roţile pe acolo…

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.