Frankfurt: schiţă de portret

Frankfurt: schiţă de portret

Prima dată când am venit la Frankfurt, în urmă cu câţiva ani, eram speriată de aeroport şi de limba germană, o mare necunoscută, cu excepţia celor câteva cuvinte de bun simţ pe care ar trebui să le ştii în cât mai mult limbi. Despre Fraport citisem că se află pe lista celor mai mari aeroporturi din Europa, informaţie care n‑a fost de natură să mă liniştească. Dimpotrivă, pentru că mintea mea a început imediat să producă tot felul de presupuneri care mai de care mai ilare: dacă e mare, o să mă ia cu ameţeală umblând prin el şi o să dureze o veşnicie până ajung să‑mi ridic bagajul, asta în cazul fericit în care îl găsesc. Totuşi, îmi scăpase aspectul cu buna organizare, iar panica mi s‑a risipit aproape instantaneu când am văzut că mă pot orienta cu uşurinţă şi că după aproximativ o jumătate de oră de la aterizare eram deja instalată confortabil într‑un taxi.

Hei, taxi!!!

Şi pentru că tot am ajuns la acest subiect spinos care ne provoacă tuturor dureri de cap când călătorim, să îți dau câteva detalii care ți‑ar putea fi de folos: taxiurile fac parte din sistemul public de transport, iar sistemul tarifar este reglementat prin lege. Când mi s‑a spus că taxiurile sunt sigure nu prea mi‑a venit a crede, dar aşa este. La aeroport nu se ţine nimeni scai de tine cu replici de genul „Taxi la doamna? Ieftin şi bun!” şi nici nu rişti să îţi compromiţi bugetul după o cursă cu taxiul. Eu una n‑am avut nicio experienţă neplăcută cu taxiul în Frankfurt şi nici n‑am auzit pe cineva din cercul meu de cunoştinţe plângându‑se din acest motiv.

O cursă cu taxiul de la aeroport în centrul oraşului costă în jur de 30‑40 de euro. Poate părea scump după standardele noastre, dar nu mai scump ca la Roma, unde o cursă te poate costa şi 100 de euro dacă nu eşti atent. Dacă nu ai bani cash, plata se poate face şi cu cardul. În cazul în care o călătorie cu taxiul ți se pare totuşi prea scumpă, ai alternativa transportului în comun: metrou, autobuz sau tren regional.

O de la Ordnung

Am menţionat deja buna organizare. Nu este un mit, germanii chiar sunt foarte buni la asta. La prima mea venire aici primisem o listă cu instrucţiuni precise. Mă simţeam ca în filmele cu spioni, ştiam exact unde trebuie să ajung şi care îmi sunt obiectivele. De menţionat că totul a decurs conform planului, cu marjă de eroare zero, prin urmare prima mea „misiune” în Frankfurt a fost încununată de succes. L‑am întrebat pe profesorul meu de germană care ar fi cuvântul care îi caracterizează ca popor şi mi‑a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: Ordnung. Carevasăzică ordine şi disciplină. Oare cuvântul nostru definitoriu care este?

Nu îți închipuiţi totuşi că totul stă ca pe roze. Probleme există şi aici, ca oriunde în altă parte. Diferenţa ar fi că aici există disponibilitate pentru identificarea soluţiilor şi aplicarea acestora. De exemplu, PET‑urile sunt la mare căutare şi nu prea ai ocazia să le vezi aruncate pe stradă. De ce? Pentru că se încurajează reciclarea: în supermarketuri se găsesc automate care colectează sticlele de plastic şi dozele de aluminiu pentru contravaloarea cărora primeşti un bon ce se scade din valoarea totală a cumpărăturilor. Aşa să tot reciclezi, nu‑i aşa?

Sprechen Sie Deutsch?

Pentru că tot am adus vorba de limbă: pentru mine germana era un fel de chineză, nu pricepeam nimic din ea. Între timp am învăţat câte ceva, aşadar germana nu mai este o necunoscută absolută pentru mine. Vă spun sincer, este o limbă grea şi dacă n‑ai avut norocul s‑o înveţi de mic, îţi cam baţi capul cu ea, adult fiind. Oricum, demersul meu de a pătrunde tainele limbii germane este curajos, conform spuselor lui Mark Twain, care este binecunoscut pentru vorbele sale de duh referitoare la această limbă. Vă spun doar una dintre ele: o persoană talentată ar trebui să înveţe engleza în 30 de ore, franceza în 30 de zile şi germana în 30 de ani. Încurajatoare afirmaţie, nu? Totuşi, nu te speria dacă nu ştii germană pentru că Frankfurt este o metropolă cosmopolită unde se vorbeşte frecvent limba engleză.

Frankfurt, Bankfurt sau Mainhattan?

Frankfurt este un important centru financiar şi nod de comunicaţii, dezvoltarea sa fiind susţinută de activităţile financiare, comerciale şi de transport. Aici se află aproximativ 300 de bănci germane şi străine, precum şi sediul Băncii Centrale Europene şi cel al Deutsche Bundesbank (banca centrală a Germaniei), ceea ce i‑a atras oraşului porecla de Bankfurt. Bursa din Frankfurt este cea mai mare din ţară şi, totodată, una dintre cele mai importante la nivel internaţional. Mainhattan este o altă poreclă a oraşului (aluzie la râul Main şi la zgârie‑norii din Manhattan), deoarece Frankfurt este al treilea oraş european, alături de Paris şi Londra, care are un număr semnificativ de zgârie‑nori, mai precis 9 clădiri de peste 150 de metri în 2004, comparativ cu 12 în Paris şi 8 în Londra. În Frankfurt se află şi Turnul Commerzbank, construit în anul 1997 şi care, cu înălţimea sa de 259 m, a fost cea mai înaltă clădire din Europa până în anul 2005, când a fost detronată de complexul de apartamente de lux Triumph Palace din Moscova având o înălţime de 264,1 m. De asemenea, oraşul se poate lăuda cu un complex expoziţional (Messe Frankfurt) de dimensiuni impresionante (476 000 m2) care găzduieşte în fiecare an aproximativ 50 de târguri şi expoziţii din diverse domenii. Vă dau un singur exemplu: Târgul de carte (Frankfurter Buchmesse) de care cred că a auzit toată lumea.

Ți‑am povestit despre aeroport, taxiuri, reciclare, limba germană, zgârie‑nori şi târguri. Data viitoare vorbim despre obiectivele turistice din Frankfurt. Până atunci, spor la călătorii!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.