Corcova: la un pahar de istorie

„Mânuirea delicată a strugurilor asigură fidelitatea vinului faţă de originea sa: via”

Suntem cu toţii copiii mari şi avem nevoie de poveşti. Iar eu personal mă bucur foarte mult când la o degustare nu savurez doar o licoare care îmi încântă simţurile ci aflu şi istoria pământului din care acesta se naşte, aflu ceva despre oamenii care au trecut pe acolo şi îi cunosc pe cei care au creat prezentul.

Legăturile dintre Franţa şi România sunt vechi şi foarte interesante. Pe vremuri prinţi sau boieri trăiau în Paris şi reveneau pentru a se odihni pe frumoasele plaiuri rurale din România. Astăzi românii pleacă şi se întorc, iar francezii aduc cu ei cunoştinţe, experienţă şi pasiune scoţând la iveală potenţialul pământului românesc de a face vinuri minunate. Este şi cazul podgoriei Corcova, ce i-a aparţinut cândva prinţului Anton Bibescu. Acesta a locuit mai puţin în România decât la Paris, a crescut alături de Marcel Proust (care a poposit şi el la Corcova, alături de alte nume binecunoscute precum Anatole France sau Mihail Sebastian) şi este în mod evident unul dintre românii despre care ar trebui să ştim mai multe.

În 2005 Michel Roy şi Şerban Dâmboviceanu au decis să scoată Corcova din sertarul abandonului şi degradării, au replantat viile, au renovat cramele şi au readus povestea vinurilor lui Bibescu în prezent: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel si Chardonnay, cultivate şi în trecut la Corcova. Tot în prezent s-a născut şi un Shiraz sau Syrah, favoritul serii de ieri!

Am degustat un Rosé 2010 cu o personalitate aparte, ceva mai aspru decât alte variante de pe piaţă, am continuat cu Chardonnay 2009 şi un cupaj Cabernet Sauvignon/Merlot 2008. Până aici toate bune dar aşteptam să vedem ce se întâmplă cu vinurile care au apucat să vadă şi baricul. Ei bine, aşteptarea a dat roade, cu un Pinot Noir reuşit şi un Shyrah a cărui culoare aproape că pătează paharul, după cum ne-a prevenit şi domnul Dâmboviceanu, prezent la acest eveniment. Ei bine, nu a apucat să păteze nimic, pentru că nu am lăsat niciun strop. Şi am rămas şi cu o pată pe creier: să mai luăm şi pentru acasă, pentru că nu sunt chiar atât de multe sticle!

Mulţumim din nou pentru invitaţie FINE ROMANIAN WINES!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.