Mâine plec în Delta Dunării – ce trebuie să ştiu

Mâine plec în Delta Dunării – ce trebuie să ştiu

Am ales să o spun aici şi nu la mine acasă, pentru că mi-am adus cititorii la exasperare tot vorbindu-le despre deltă, pescuit, pelicani şi nuferi.

Deşi nu pare, fiecare ieşire a mea în deltă este o nouă experienţă. Chiar dacă am un loc preferat, să zicem, îmi place să nu mă repet şi să încerc ceva nou. O să spui că este puţin riscant să nu revii acolo unde data trecută ai mâncat excelent şi ai dormit ca un prunc şi acuma alegi să te laşi pe mâna destinului. Trăim în România şi alegerea unei pensiuni este un sport extrem. Posibil adevărat, numai că eu merg din start pe principiul: locuri noi, oameni noi.

De ce merg în deltă?

Am depăşit partea introductivă şi mai departe îţi spun scopul călătoriei mele de această dată: pescuitul. Contează în procent destul de mare pentru ce te duci în Delta Dunării. Pentru că aici poţi să pescuieşti, să vânezi, să te plimbi sau să stai. Sau poţi să le combini, nu zic că nu este posibil.

Din motivul că merg la pescuit, automat pică treaba cu confortul, pentru că vezi tu, chestia asta cu pescuitul, la mine trebuie să aibă o tentă aşa mai “masculină”, ca o întoarcere în vremurile când bărbatul pleca la vânătoare ca să aibă ce să pună de mâncare pe masă. Chestie serioasă ce începe dis de dimineaţă şi ia sfârşit la apus.Aşa că am de ales de această dată între cort şi pensiune. Treaba cu cortul pică pentru că-s restricţii privitor la campare şi dacă nu-s ancorat fix în natură nu-i delta aia pe care o ştiu eu. Nu mă complic, deci în mod normal rămâne varianta cu pensiunea, adică varianta mai ieftină, că fac parte din marea clasă muncitoare. Să fiu cinstit până la capăt, de această dată nu mă duc la nicio pensiune, ci la nişte prieteni. Asta este, unii sunt mai norocoşi în viaţă şi au prieteni mulţi. Nu-ţi sunt de ajutor, ştiu. Ok, imediat mă fac util.

Cum aleg pensiunea?

Dacă ar fi fost să merg la o pensiune (sau hotel), prima oară în Delta Dunării, mi-aş pune câteva întrebări şi apoi aş căuta răspunsurile:

– vreau să fiu dependent de apă sau nu? Adică pe româneşte să ajung cu maşina fix în parcarea pensiunii (hotelului) sau să ajung pe apă (cu şalupa, cu vaporul). Sau de ce nu să stau pe un hotel plutitor. Aşa că iau harta Deltei Dunării şi văd cum stă treaba. Pentru început eu zic că este cazul să aleg calea cea mai uşoară şi să nu încerc să mă aventurez cu maşina pe drumurile comunale din inima deltei, pentru că este posibil să ajung la graniţă. Dacă am ales apa, las maşina frumuşel la Tulcea, Murighiol ori altă localitate şi-mi continui drumul pe apă.

– ce vreau să fac acolo? Să pescuiesc, să călătoresc cu barca, să fac plajă, să vânez, să văd păsări, nuferi, să-mi spăl creierii într-o linişte deplină. Pentru tot ceea ce înseamnă peisaj, nuferi, păsări, lacuri, canale este clar că-ţi trebuie barcă. Şi este clar că-ţi trebuie barcagiu. Ca idee eu de obicei îmi doresc şi caut să mă însoţească un ghid. E mai scump dar măcar ştie ce pasăre este aia, ce pasăre este cealaltă, ştie zona de pescuit, zona unde se strânge păsăretul. Dacă-i combinaţie cu plajă, atunci mă limitez la Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe şi Sulina. Eu prefer Sfântu.

– câţi bani am de cheltuit? Asta-i cea mai importantă întrebare ce filtrează din start serviciile de care vei beneficia. Ca exemplu, o barcă sigură, cu ghid, poate să coste între 350 şi 800 de lei pentru 4-8 persoane, plus benzina!

– ce vreau să aflu? Asta-i valabilă pentru toate ieşirile, oriunde ar fi ele nu numai pentru deltă. Ai chef să pleci urechea la ce zic unii sau alţii despre viitoarea ta gazdă?

Ieşiri mai lungi, ieşiri mai scurte

Eu prefer pentru ieşirile mai lungi din deltă să mă duc la Sfântu Gheorghe sau la Crişan, Mila 23, adică localităţi unde să ajung pe apă. Prefer transportul în comun, adică “pasagerul” pentru ca să am timp să mă calmez până la destinaţie. Planific dinainte traseele ce le voi parcurge cu barca şi dacă se poate aranjez totul până a sosi în deltă. Prefer la aceste ieşiri să merg în grup mai mare pentru că îmi este mai uşor să mă combin cu prietenii la o barcă şi aşa mai scad din cheltuieli. Reţineţi vă rog că un sejur în Delta Dunării fără o tură cu barca este că studentul fără restanţe.

Dacă am ieşiri scurte de 2-3 zile, atunci nu mă mai complic cu transportul pe apă până la pensiune, ci aleg ceva într-o zonă în care ajung cu maşina: Mahmudia – Dunavăţu de Jos la alegere. Iar de aici încep explorarea închiriind o barcă.

Să nu uit să vă spun un lucru important. Delta Dunării este o rezervaţie naturală. Iar accesul în această rezervaţie se face în limita unor legi, reguli şi taxe. Aşa că informaţi-vă înainte, ca să nu vă stricaţi sejurul!

Mai vorbim, acum mă grăbesc să-mi fac bagajul.

de Nicu Simion

Mai multe fotografii şi detalii găsiţi pe info-delta.ro

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!