În Londra ţineţi stânga

În Londra ţineţi stânga

Aţi condus vreodată în Anglia sau în altă ţară unde se conduce pe stânga? Sincer, nu ştiu dacă aş avea curaj. Am avut şi aşa dificultăţi mari de orientare când am fost acolo prima dată. Ca să zic aşa aveam nevoie de gardă de corp.

Să vă explic. Pe vremea când am respirat prima dată aer britanic, foarte plăcut nărilor mele, englezii se simţeau foarte bine cu direcţia, mâncarea, vremea, măsurile şi obiceiurile lor şi cred că acel sentiment persistent de imperiu îi cam lăsa indiferenţi la chinurile altor naţii care se adaptau greu la cele de mai sus.

Prin urmare, nu tu semne pe jos, nu tu avertismente de mers pe stânga sau privit spre dreapta la traversare, nimic din toate astea şi, pentru amărâţii dezorientaţi genetic, aşa ca mine, Dumnezeu cu mila!

Din fericire, permanent lângă mine se afla cineva care era gata să-mi tragă un braţ în faţă, aşa ca o barieră, când priveam spre stânga (logic şi normal de altfel) şi, văzând că nu mă pândeşte niciun bolid, mă pregăteam să păşesc pe carosabil pentru a ajunge acolo unde doream, adică pe cealaltă parte.

Vreţi să ştiţi de câte ori am fost placată la mantinelă? Şi dacă, cu ajutorul dezinteresat (cel puţin aşa mi-ar plăcea să cred) al colegilor reuşeam să ajung până la mijlocul drumului, apăi acolo chiar că nu mai ştiam pe ce lume sunt şi de unde urmau să vină diverse. Şi stăteam, pierdută pe banda de mijloc, aşteptând să mă ducă şi pe mine cineva de mânuţă ca pe orbi, să mă salveze de fiarele asfaltului.

Iar  la sensuri giratorii ameţeam de-a binelea! Cine, unde, de ce????

Ei, lucrurile s-au schimbat – s-au gândit ei londonezii că n-ar strica să le dea o mână de ajutor bieţilor străini debusolaţi sau, ce ştiu eu, să reducă accidentele în care nenumăraţi vizitatori inocenţi au căzut victime sistemului de circulaţie pe stânga. Adică, au scris pe stradă, ca pentru proşti, în dreptul trecerilor de pietoni „Look right” adică Uitaţi-vă la dreapta şi apoi la mijlocul drumului, „Look left” – deşteaptă chestie!

În acest moment, aproape o treime din omenire merge pe stânga – n-o să mă apuc să înşir toate ţările şi teritoriile implicate (cică sunt vreo 47) că le găsiţi uşor.

Interesantă mi pare situaţia Thailandei – nu ştiu cât de interesantă li se pare lor ;). În Thailanda se circulă pe stânga dar aproape toţi vecinii, Burma (numită acum Myanmar), Laos şi Cambogia (singura excepţie fiind Malaezia), au circulaţie pe dreapta, ceea ce face trecerea de frontieră un pic mai complicată. Îmi place foarte tare semnul de circulaţie care apare la „podurile prieteniei” de trecere dintre Thailanda şi Laos sau Burma (foto frontieră: Mattes – Wikipedia Commons).

Până să vă povestesc despre aventurile mele zilnice în Anglia cu un autocar, m-am gândit să vă testez cunoştinţele (lăsaţi, că ştiu că e Wikipedia la două clicuri!) şi să văd dacă ştiţi că iniţial şi în zona noastră se mergea pe stânga, adică de fapt, cam în toată Europa şi că se pare că mersul pe dreapta ni se trage de la Napoleon. O fi fost bine, o fi fost rău? Voi ce credeţi?

Londra este oraşul adoptat de Anca, în răspuns la campania noastră de adopţii.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Traducător la bază cu actoria în suflet, Anca, zisă Akafix, a găsit în călătorii o îmbinare a multor dorinţe şi pasiuni şi cocheteaza cu scrisul pe blogul ei şi pe la prieteni, cu gândul şi inima la minunile lumii şi la oamenii săi.