Lumea Nouă vs. bătrâna Europă, Yalumba vs. Guigal

Lumea Nouă vs. bătrâna Europă, Yalumba vs. Guigal

cu un strop de Pol Roger…. featuring special guest Brett Crittenden.

Cam aşa se contura o seară de noiembrie la winebarul Vinexpert Experience din Cocor.

Australianul Brett Crittenden, unul dintre cei 50 de Senior Wine Judges din lume, ne-a introdus în lumea şi istoria familiei Guigal, a particularităţilor văii Ronului, pe de-o parte, şi a tradiţiei de peste 160 de ani a producătorului australian Yalumba, de cealaltă parte. Brett a vorbit degajat, evitând limbajul prea sofisticat şi fandoselile, a spus poveşti despre zonele în care cresc viile, a râs, a glumit şi ne-a transmit puţin din pasiunea şi dedicaţia pe care o are pentru această minunată meserie!

Am oscilat între continentul australian

Yalumba – Eden Valley Viognier 2009
Yalumba Y – Syrah 2009
Yalumba Barossa – Bush Vine Grenache 2009

şi cel cel european:

E. Guigal – Saint Joseph Blanc 2010
E. Guigal – Condrieu Viognier 2009
E. Guigal – Saint Joseph Syrah 2008
E. Guigal – Châteauneuf du Pape 2004

Prea multe vinuri bune aici şi asta nu e tot. Pentru o bună apreciere a acestora ne-am „curăţat” la început cu un strop de Pol Roger – Pure brut, una dintre cele mai bune şampanii pe care le-am băut (fără strop de zahăr!).

Am început cu un E. Guigal – Saint Joseph Blanc, care, primul fiind, s-a pierdut în emoţiile gustative ce i-au urmat. Reţin totuşi parfumul lui, absolut surprinzător. L-aş fi băut şi cu nasul!

Ce ştiu este că Viognier-ul de la Yalumba nu este greu, nu este prea bogat în schimb are prospeţime, gust de fructe coapte şi piersică.

Condrieu Viognier de la Guigal este – uau ce bun e! – proaspăt, rotund, elegant şi delicat. Miroase a tartă cu fructe, iar gustul lui rămâne mult timp în gură, proaspăt şi clar. Micul sat din regiunea Rhone, Condrieu, prăfuit pe harta vinului până acum 40 de ani, este astăzi, datorită lui Marcel Guigal, un punct de referinţă în cultura acestui soi; 40-50% din culturile de Vionier fiind gestionate de Guigal. „Chiar dacă nu îţi place tot trebuie să îl apreciezi”, afirmă Brett.

Şi acum trecem la roşu sau la artileria grea.

Yalumba Syrah 2009 – un vin tânăr cu arome delicate de vişine.

E. Guigal – Saint Joseph Syrah 2008 – minunat, un gust aspru, condimentat, cu arome de piper, o surpriză şi o plăcere!

E. Guigal – Châteauneuf-du-Pape Grenache 2004„rich enough and fresh enough” ca să îl citez din nou pe Brett. Are la bază „doar” trei soiuri principale: o bătrână Grenache de vreo 50 de ani ((85%), Syrah (15%) şi Mourvedre (5%) şi încă 5% altele). Un ossobuco sau un rich casserole ar fi mers perfect lângă un pahar cu acest vin. Iar dacă îl aveţi pe acasă puteţi să-l mai ţineţi până în 2017 după cum scrie şi Robert Parker.

Preferatele noastre au fost E. Guigal – Condrieu Viognier (214 RON!), E. Guigal – Saint Joseph Syrah 2008 (112 RON) şi ….. E. Guigal Chateauneuf-du-Pape (230 RON). Bineînţeles, e foarte greu să alegi favoriţi când tot ce am degustat a fost minunat şi mai ales când încântarea a continuat alături de prietenii noştri, cu încă vreo două vinuri, unul cadou din partea familiei Guigal (Cote-Rotie – Chateau D’Ampuis 2007) şi altul care nu făcea neapărat subiectul degustării, din Italia. Încheierea a făcut-o povestea frumoasă a celor trei La: La Landonne, La Mouline şi La Turque (pe astea nu le-am gustat, la 1400 RON sticla nu am idee cât ar fi valorat înghiţitura!).

Am ajuns totuşi pe picioare acasă şi ne-am trezit fără dureri de cap. Cum ar spune Brett, „this is what wine is about!” sau, parafrazând, „this is what good wine is about”.

Vom reveni zilele acestea cu o listă de recomandări de vinuri pentru Crăciun, cred că nu v-ar strica nişte idei!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.