Cu omul alb în Cambodgia

Cu omul alb în Cambodgia

La Poveşti din LumeaMare, ediţia despre Cambodgia, Iulian ne-a menţionat un citat pe care l-a găsit undeva pe un blog, care spunea că în anumite părţi din lume omul alb nu este privit ca un partener ci ca o oportunitate. Încep cu asta pentru că ştim cu toţii foarte bine cât de greu e să ne adaptăm la felul în care suntem abordaţi de către micii sau marii negustori, fie că ne aflăm în Africa, în India sau în… Cambodgia. Omul alb, călătorul, este aici, de cele mai multe ori, tichetul de masă al unei familii. Dacă pornim la drum înţelegând ce înseamnă pentru oamenii ăştia “one dolar madam”, e foarte posibil ori să ne dăm toţi dolarii ori să devenim mai toleranţi faţă de aceste abordări, cu adevărat obositoare. În pregătirile noastre pentru plecarea spre Iordania, am citit pe undeva că este urât să treci fără să îi bagi în seamă pe cei care te invită la un ceai. Da, sunt mulţi, e posibil să primeşti 20 de invitaţii la rând, dar ei se simt cu adevărat jigniţi dacă nu le acorzi măcar un zâmbet şi un refuz politicos, un “poate altădată”. Nu ştiu ce să zic, e drept că peste tot pe unde am fost am evitat contactul vizual pentru că era foarte greu să ne mai eliberăm de cei care, încurajaţi de amabilitate, se prindeau precum scaiul de noi. Dar vom încerca să fim mai binevoitori în Iordania, vă povestim după care sunt consecinţele.

Revenind la Poveştile noastre, trebuie să spun că am avut din nou o sâmbătă extrem de plăcută la Ceainăria GreenTea, iar feedbackul primit până acum ne încurajează să credem că nu ne-am simţit doar noi bine! Dincolo de impresiile şi povestirile interesante ce se împărtăşesc în aceste întâlniri, cuvintele pe care le aud cel mai des după sunt “starea de bine”. Ne bucurăm că reuşim acest lucru, ni se pare până la urmă cel mai important pentru o zi de weekend. Să ne vedem, să povestim despre ce ne place, să gustăm ceva bun şi să ne simţim bine împreună. Imi este întotdeauna greu să reproduc ceea ce au povestit invitaţii, dar puteţi găsi câteva detalii la Anca pe blog.

Iar eu, aşa cum am promis, va ofer prezentarea Sorinei, utilă dacă v-aţi gândi să vă organizaţi o tură prin Cambodgia. Se poate vedea aici. Iulian ne-a ajutat să înţelegem viaţa localnicilor şi să vedem locurile şi templele mai puţin cunoscute. Un contact util pe care îl avem de la el este cel am ghidului de acolo, Hing Pao (adresa de mail este Hing_Pov at yahoo punct com). Dacă vă hotărâţi să mergeţi, Pao poate să vă ajute cu servicii clasice de tuk-tuk în zona Angor Wat, circuitul mic, circuitul mare, Banteay Srey şi până la Bang Malea. Poate să aranjeze tururi cu maşina închiriată şi excursii de 1-2-3 zile la Koh-Ker, la Prasat Prea Viahar, cu preţuri mai mult decât convenabile. De reţinut, aş zice!

 Iată şi harta traseului pe care l-a parcurs Iulian:

Pentru că această ediţie a fost premeditată cu ceva timp înainte, Iulian ne-a făcut două surprize: una a constat în imaginea de mai jos, definită ca LumeaMare :-). A doua a fost cadoul pe care l-a oferit tuturor, câte o bancnotă locală, pentru încurajarea de a porni către această destinaţie.

Alex şi-a încercat talentele culinare cu un fel specific cambodgian, care pare-se că a plăcut, iar S.E.R.V.E a potrivit un Pinot Noir la toată povestea.

Nici nu avea cum să nu fie o după-amiază minunată, nu e aşa?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.