Geneva, neliniștita

Geneva, neliniștita

Am adoptat Geneva! Sau poate ea pe mine?  De fapt…doar întorc un serviciu pe care l-am primit cu opt ani de zile în urmă. Nu este un oraș de dimensiuni mari, dar mie tocmai asta îmi place foarte mult: oferă toate avantajele unei metropole, fiind un oraș internațional, dar și pe acelea ale unui oraș mic, burghez, cu străzi strâmte și magazine la parterul caselor. Din prima clipă în care am pus piciorul în acest oraș l-am îndrăgit. In Geneva, mă simt în centrul Europei, orașul având un aeroport propriu destul de bine conectat cu restul lumii, cu posibilitatea de a ajunge direct la Berlin, Londra, Roma, Barcelona sau Madrid. Dar, mai ales, îmi oferă avantajul de a fi la doar trei ore de Paris, un alt oraș extrem de drag inimii mele, pe care ador să îl vizitez, fără a fi nevoită să locuiesc în el.

Alex a descris deja centrul Genevei și îi dau dreptate, în patru ore vizitezi centrul orașului, ba chiar îți mai rămâne timp să străbați și străduțe înguste sau să stai la taclale cu lebedele pe lac. Insă Geneva oferă și altceva,  și anume un program cultural bogat și pentru toate gusturile. Se întâmplă tot timpul ceva aici, și în funcție de interese puteți să vă alegeți o perioadă sau alta pentru o vizită. Multe dintre aceste evenimente sunt recurente, iar perioada de desfășurare este mai mult sau mai putin aceeași. Mai jos am pregătit o listă de festivaluri ale anului 2012:

International Motor Show: 08 – 18.3.2012 (Palexpo)

Salonul auto de la Geneva este unul dintre cele mai mari din Europa. Se ține în fiecare an la începutul lunii martie și trebuie să îți planifici din timp călătoria pentru că orașul este supra-aglomerat în această perioadă.

Chocolate Festival: 24 – 25.3.2012 (Versoix)

A ajuns la a cincea ediție, este un prilej bun pentru numeroșii producători de ciocolată să își etaleze măiestria. In plus, fiind în apropierea sărbătorilor de Paști, se organizează și o vânătoare de ouă de ciocolată pentru copii de până în 12 ani.

Exhibition of Inventions: 18 – 22.04.2012 (Palexpo)

Un alt salon renumit, la care România a participat aproape în fiecare an și nu de puține ori s-a întors premiată, este salonul de invenții.

Salon du livre: 25 – 29.4.2012 (Palexpo)

Târgul de carte a crescut în cei câtiva ani în care l-am vizitat și a devenit un eveniment aproape la fel de „bogat” ca cel din Romania. Primele ediții pe care le-am vazut m-au dezamăgit foarte mult, fiind mai mult o reuniune a cafenelelor literare, mai degrabă cu ziare și reviste decât cărti, care erau doar în franceză. Anul trecut au crescut numărul cărților și al vanzărilor cu reduceri, așa cum știam eu că ar trebui să fie un târg de carte, păstrând însă latura de eveniment cultural, cu expoziții, cafenele și discuții.

Festival de la bande dessinée 15.6.12 – 17.6.12 (Carouge)

Geneva este foarte influențată de cultura franceză și nu se putea să nu se mândrească și cu un festival al benzilor desenate, o adevărată forță pe piața de carte în Franța.

Fête de la musique: 22.6.12 – 24.6.12 (Centre)

De vineri până duminică orașul răsună de muzică, numeroși artisti mai mult sau mai putin cunoscuți, elevi de la liceele de muzică, invitați mai celebri dau spectacole pe scene improvizate în parcuri, pe străzi lăturalnice sau în săli de concerte.

Paléo Festival: 17.7.12 – 22.7.12 (Nyon) 

Acesta este găzduit de un orășel mai mic din cantonul Geneva; este un festival renumit, care se laudă cu peste 200 de concerte și 230.000 de spectatori anual.

Lake Parade: 14.7.12 (Lake) 

Este începutul neoficial al  festivităților de vară și neoficial ale  Genevei.

Fête nationale: 1.8.2012 (Bastions)

Ziua națională este sărbătorită în Parc de Bastions, cu bere, cârnați și clătite. La ora zece seara începe festivitatea aprinderii focului de tabăra uriaș de către mai marii orașului, sub atenta supraveghere a pompierilor. Uneori sunt și artificii.

Fête de Geneve: 2.8.12 – 12.8.12 (Centre)

In fiecare vară, timp de zece zile Geneva este în sărbătoare, cu târg culinar, concerte, concurs de Miss, parc de distractii și foarte multe terase pe langă lac. Aceastea sunt adevăratele sărbători, în care se investește o bună parte din bugetul orașului și care atrag o multime de curioși. Sărbătorile se închid cu o ora de artificii pe muzică, acesta fiind unul dintre cele mai frumoase spectacole de acest gen pe care le-am vazut. Cu siguranță cele mai lungi.

Les Automnales: 9 – 18.11.12

Un târg de toamnă care cuprinde tot ceea ce se întamplă în jurul casei, de la sărbătorile recoltei, până la dresura de căței și amenajarea grădinii curții sau a interioarelor.

Fête de l’Escalade: 7-9.12.12 (Old town)

Festivități medievale ce durează trei zile, organizate în aer liber în centrul vechi al orașului.  Anumite locații istorice se pot admira numai cu această ocazie. Veti vedea dueluri, procesiuni, costume, arme… Toți participanții sunt îmbrăcați în costume medievale, iar muzică medievală rasună peste tot. Festivitățile se încheie cu un marș numit Cortège historique de la Proclamation în care peste 1000 de participanți fac un tur de o oră în centrul vechi al orașului. Se citesc proclamații pe la plăcuțele și monumentele comemorative, totul terminându-se în jurul unui foc de tabără în fața catedralei Sf. Petru.

Articol scris de Kadia

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!