Un motiv în plus să mergem la Londra anul ăsta – Olimpiada 2012 (II)

Un motiv în plus să mergem la Londra anul ăsta – Olimpiada 2012 (II)

De la primul articol despre Londra ca oraş gazdă al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de anul ăsta, în care am spus câte ceva despre cum s-au pregătit englezii din punct de vedere al transporturilor, s-a mai întâmplat ceva – ceva care merită menţionat. The Tube (metroul londonez) şi-a redenumit staţiile cu numele sportivilor din toate ţările care au avut rezultate excepţionale (şi chiar înfrângeri spectaculoase) la Jocurile Olimpice – Michael Phelps (8 medalii de aur la Olimpiada din 2008 de la Beijing şi 14 medalii olimpice în total), Michale Jordan, Rafael Nadal, Cassius Clay, Magic Jhonson, Mark Spitz şi încă alţi 361 de sportivi. Spre mândria noastră staţia King’s Cross St. Pancras, prima staţie de metrou inaugurată în 1863, se numeşte acum Nadia Comăneci – primul sportiv care a obţinut nota 10 la olimpiadă. Pe lângă Nadia, 4 alţi mari sportivi români dau acum numele unor staţii ale metroului londonez: Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Iolanda Balas şi Georgeta Damian.

Aşa arată acum harta metroului din Londra.

Nu ştiu cum vă simţiţi voi, dar eu mă simt foarte mândră şi recunoscătoare unor oameni care cu talent, muncă, forţă şi foarte mult suflet au pus o părticică din ei şi din România în lumea asta mare şi magică.

Şi dacă încă n-aţi aflat, Adrian Hădean va fi unul dintre cei cinci români purtători ai flăcării olimpice, care, alături de Bogdan Cismariu, Marius Radu, Cristina Bogdan şi Cătălin Stelian, printr-o campanie susţinută de Samsung, cu numele “Pasiuni care schimbă vieţi”, va parcurge, timp de 70 de zile, 1.000 de orase și provincii pe o distanta de 8.000 de mile.  Felicitări tuturor!

Eforturile englezilor nu s-au rezumat desigur la asigurarea capacităţii necesare de transport ci şi la construirea sau îmbunătăţirea facilităţilor sportive existente.

Ce va oferi Londra?

Un parc olimpic de 2,5 km2 în zona Stratford, cu un  Stadion Olimpic nou nouţ, o arenă de basket, un velodrom, un centru acvatic, o “cutie de cupru” – sală de handball, goalball (un sport pentru persoanele cu handicap vizual, scrimă şi pentatlon modern, un centru media internaţional, un sat olimpic şi nu numai. Dacă vreţi să vedeţi câteva imagini din parcul olimpic şi să vedeţi într-o secvenţă rapidă cum s-au construit stadionul sau centrul acvatic, acest link arată imagini obţinute cu camere web permanente.

Vor exista însă mai multe locaţii unde vor avea loc evenimentele olimpice şi un număr de locaţii aflate în apropierea Londrei.

Iata o hartă simplă care marchează spaţiile din Londra unde vor avea desfăşura diverse jocuri sportive.

De exemplu, la Earls Court, aflat în apropierea muzeelor Victoria şi Albert de Ştiinţă şi Istorie Naturală , se va juca volei iar la Eton Dorney, lângă Castelul Windsor, la aprox. 40 km de Londra se vor desfăşura probele de canotaj şi canoe.

 

Parcul Greenwich, unde puteţi ajunge cu trenul, cu autobuzul dar mai ales cu vaporul pe Tamisa va găzdui competiţiile hipice şi de pentatlon modern. Parcul Greenwich merită vizitat şi pentru Muzeul Maritim Naţional, Colegiul Naval şi evident faimosul observator, acolo unde, dacă ai o colecţie de fotografii de tip “must”, aşa ca japonezii, poţi face ultracunoscuta poză călare pe meridianului 0.

Olimpiada sportivă aduce după sine o trenă întreagă de evenimente culturale. Din 21 iunie până în 9 septembrie se defăşoară Festivalul Londra 2012, care acoperă un număr impresionant de spectacole şi evenimente culturale din cele mai variate: artă plastică, muzică, dans, film, carte, teatru, muzee, modă, evenimente culinare, evenimente dedicate copiilor, carnavale. Dar despre asta vom putea intra în detalii şi altă dată, mai ales că există 18 evenimente româneşti la acest festival.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Traducător la bază cu actoria în suflet, Anca, zisă Akafix, a găsit în călătorii o îmbinare a multor dorinţe şi pasiuni şi cocheteaza cu scrisul pe blogul ei şi pe la prieteni, cu gândul şi inima la minunile lumii şi la oamenii săi.