ChocoWorld – fă-ţi propria destinaţie din ciocolată

ChocoWorld – fă-ţi propria destinaţie din ciocolată

În primul rând trebuie să încep cu „Acum o săptămână … „.

De fapt vinerea trecută, împreună cu câştigătoarele (da, numai de ELE au participat, cu siguranţă dacă ar fi fost ceva legat de bere se înclina altfel balanţa 🙂 ) concursului fă-ţi propria destinaţie din ciocolată ne-am îndreptat către Heidi ChocoWorld.

Aşa cu ştiţi Heidi a lansat în vara aceasta campania Excursiile Verii, odată cu o ediţie limitată şi delicioasă de ciocolată, numită Heidi SummerVenture.

Câte ceva despre cum se vor desfăşura „ostilităţile” am tras cu ochiul aici.

Aşa că am început prin a ne pune bonetele pe cap şi halatele şi ne-am îndreptat nerăbdători către zona fierbinte. Am intrat pe mâna chocolatier-ul Heidi – Cristina, care a început povestea intitulată: de la boaba de cacao la tableta de ciocolată. Şi a început cu alfabetul şi mai exact cu fructul şi respectiv boabele de cacao.

Căci să ne înţelegem fructul arborelui de cacao (Theobroma cacao, familia Sterculiaceae, ordinul Malvales) se cheama bacă iar boabele de cacao sunt de fapt seminţe – Cacao semen. Pentru buna înţelegere le vom denumi tot boabe (la fel cum spunem şi că roşia e legumă când este de fapt fruct – pe înţelesul botaniştilor).

Revenim la subiect şi mirosim nenumărate varietăţi de boabe de cacao. Nu te aştepta la un parfum nemaipomenit, pentru că vorbim de boabele care nu au fost supuse procesului de torefiere. Producţia cea mai mare de boabe de cacao o dă Coasta de Fildeş.

 

Aflăm şi de Oleum cacao sau untul de cacao, despre lichiorul de ciocolată, un lichid vâscos, maro şi amar, o suspensie de elemente solide dispersate în grăsime topită. Nu e prea romantic nu-i aşa :).

Dar să ajungem la partea frumoasă. Acum vorbim de păstăi de vanilie, lapte praf, lecitină,  pudră de cacao şi unt de cacao. Vorbim de cum şi ce combinăm pentru a obţine ciocolata neagră, ciocolata cu lapte sau ciocolata albă.

Şi acum bucurie mare, se varsă ciocolata pe masă şi nimeni nu ceartă pe nimeni ba chiar avem de-a face cu ştiinţa temperării ciocolatei. Pe masa de granit ciocolata este adusă uşor dar sigur prin mişcări „optoidale” şi de amestecare de sus în jos cu şpaclul şi cuţitul. Trebuie să ajungem la temperatura optimă (în final ea trebuie să aibă 34- 36°C, depinzând de natura şi proporţia ingredientelor) la care ciocolata cristalizează frumos, lucru ce se finalizează prin obţinerea unei ciocolate care luceşte şi care pocneşte uşor când e ruptă. Probabil este cel mai important pas în prelucrarea ciocolatei.

Ne luăm în primire formele de ciocolată, ni se toarnă sau ne turnăm ciocolata în ele şi fantezia începe să ne cuprindă. După care ne zguduim un pic la propriu ca să scoatem bulele de aer din ciocolată.

Eu nu am numărat cutiuţele de pe masă dar se pare că Laura a făcut-o aici.

Aşa că fiecare a început să-şi construiască propria destinaţie în şi din ciocolată. Aici trebuie să-i mulţumesc Cristianei pentru ciocolata manufacturată pentru Petra, ciocolata care o aşteaptă cuminte pe masă pentru momentul în care va reveni din experienţa Slow Italy.

Gata. Ciocolatele sunt puse în frigider la întărit şi noi dăm iama prin magazinul plin cu tot felul de ciocolată, cea proaspătă fiind cea care ne–a atras cel mai mult atenţia.

Şi gata şi ciocolatele.  A fost o oră de ciocolată în care  am aflat lucruri noi, am făcut ciocolată, ne-am lins degetele la propriu (e drept că mănuşa de cauciuc cam strică tot farmecul 🙂 ).

La final am primit diploma de excelenţă – ucenic ciocolatier :).

Detalii despre seminariile How is made … le găsiţi aici.

A, şi să nu uit, mă bucură că Diana a venit tocmai de la Constanţa pentru experienţa Heidi şi felicitări încă o dată căştigătoarelor.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.