22 de bloguri de travel din România (1)

Am revăzut astăzi ideea proiectului, lista nominalizărilor şi criteriile după care ne ghidăm. Dacă nu ştii despre ce e vorba găseşti toate detaliile aici.

Acesta este primul articol în care a trebuit să numesc două bloguri (dintre cele 43 propuse până acum!) şi trebuie să îţi spun că am avut ceva emoţii.

Deşi e de la sine înţeles, vreau să menţionez de la bun început că nu am avut timp să citim toate blogurile propuse, acest lucru se va petrece în timp, cu răbdare. Însă alegerile pe care le facem ştim sigur că, din punctul nostru de vedere, vor sta în picioare până la capăt. Ne dorim totodată să fii cât mai implicat şi tu în decizia noastră, aşa că dacă ai comentarii, proteste sau dacă ai observat anumite detalii care nouă ne-au scăpat, dacă simţi că nu am aplicat corect criteriile de departajare pe care le găseşti aici, te rog să comentezi şi să ne spui părerea ta. Se poate şi pe mail, dacă nu te simţi confortabil să o faci în văzul lumii, deşi preferăm o critică deschisă şi argumentată. Îţi promit că vom analiza cu atenţie tot ce îmi spui şi că voi ţine cont de părera ta, atât timp cât ai cu tine şi argumentele / contra-argumentele / dovezile. Ca să nu mai spun că opnia ta ar ajuta bloggerii în cauză să fie mai buni.

Acestea fiind spune, ne-am consultat între noi, am citit cu orele şi am decis ca primele două bloguri pe care le-am recomanda cu toată inima – fără ca aceasta să fie o decizie ierarhică, am zis de la început că nu facem un top – sunt:

Plăcerea de a călători

şi

Meet the Sun

Pe Liliana, autoarea blogului Plăcerea de a călători, am auzit-o live povestind despre Islanda şi de atunci am început să o urmărim şi să ne placă din ce în ce mai mult. De Claudia Gican, olteanca de la Jiu, cum îşi spune ea, autoarea Meet the Sun, am avut ocazia să aflu abia acum, cu ocazia acestei iniţiative. Dar sper să am ocazia să ne vedem şi face to face, cât de curând!

Să facem acum şi o mică şi nepretenţioasă analiză a fiecărui blog în parte, pe care te voi ruga şi pe tine să o completezi cu propriile observaţii.

PLĂCEREA DE A CĂLĂTORI 

Motto: „Alternativa la a nu trăi din plin e a nu trăi deloc…”

De bine

Liliana scrie frumos, nu ştiu cum aş putea descrie asta mai bine. Are stilul ei, are o voce, se simte opinia şi spiritul de observaţie deosebit, atât asupra locurilor cât şi asupra oamenilor. Ştiu că stă prost cu timpul dar, cu toate acestea, remarc perseverenţa şi frecvenţa cu care îşi actualizează blogul.  Se vede că scrie în primul rând din plăcere şi pasiune. Are mână bună şi la fotografii, poţi să observi şi tu asta.

Despre cum ar putea fi mai bine

Deşi m-am jurat că nu mă bag în chestiuni tehnice (la care ştiu că suntem şi noi restanţi), i-aş recomanda Lilianei, pentru binele meu ca cititor, să schimbe platforma sau să facă în aşa fel încât căutarea pe site după anumite destinaţii să fie mai facilă. Diversitatea subiectelor nu este foarte mare dar tot se simte nevoia unui meniu, nu doar o arhiva articolelor. Şi mai lipseşte un about, chiar dacă blogul este semnat foarte clar şi răspicat – e bine să spui într-o pagină dedicată cine eşti şi ce vrei de la lume, undeva într-un loc vizibil pe blog.

Din punct de vedere al conţinutului poate că ar mai fi de lucru la titluri. Răsfoind arhiva, dacă nu mă interesa o anume destinaţie, am simţit că unele titluri nu mă invită să citesc, nu mă lasă să ghicesc povestea şi harul povestitorului. La anumite articole am simţit lipsa unor informaţii practice sau utile, deşi a trebuit să mă transform în cârcotaş ca să observ asta.

MEET THE SUN

Motto: „…să trăim cu oamenii dragi ca şi cum fiecare zi ar fi ultima, iar cu omul iubit ca şi cum fiecare zi ar fi, din nou, prima.”

Pagina de facebook

De bine

Claudia m-a făcut să râd şi să visez la munţi, natură şi prieteni. Ce poate fi mai frumos decât să ţi se ofere asta, atunci când eşti între 4 pereţi, la lumină artificială şi singur la calculator? Scrie cu umor, promovează un stil de călătorie autentic, pe munte, cu bicicleta, cu barca etc. Poate inspira prin puterea propriului exemplu, fără să se laude neapărat cu ce chestii grozave face. Oferă multe informaţii utile şi practice pentru cei interesaţi în astfel de aventuri şi călătorii.

În nişa ei oferă o diversitate de idei şi are un proiect foarte frumos, numit Florile Carpaţilor. Îmi place seria de articole Povestindu-ţi oraşul şi scrierile sensibile şi originale din Poeme, Proză şi Umane. Şi merită să aruncaţi un ochi în pagina O frază pe zi.

Despre cum ar putea fi mai bine

Ca şi în cazul de mai sus, nu pot să mă abţin să nu mă leg de template, uşor încărcat şi dificil de citit (pentru că e alb pe negru). Poate că ar fi bine să transfere mai mult din stilul de a scrie, vizibil pe alte subiecte sau încercări literare, şi asupra impresiilor de călătorie. Jurnalele care redau pas cu pas o călătorie riscă să devină puţin plicticoase, bune pentru prietenii apropiaţi, mai puţin bune pentru restul cititorilor. În aceeaşi idee, ar trebui avut grijă la termeni, prescurtări care sunt cunoscute celor pasionaţi dar nu pot fi înţelese de toată lumea. O corectură mai atentă a textului nu ar strica, am depistat câteva mici greşeli, pe care le-am pus totuşi pe seama vitezei, ştim cu toţii cum e.

Fotografiile sunt reuşite, e loc de mai bine şi încă ceva: uneori sunt prea multe şi întrerup prea des cursivitatea textului. Dacă dai clik pe ele se deschid mici, într-o pagina separată, ar trebui instalat un viewer mai prietenos.

O notă amuzantă de final şi o observaţie: „meet the sun” e expresia pe care o folosesc vampirii când decid să se sinucidă (din serialul True Blood). Eu nu cred că la asta s-a gândit Claudia, dar m-am gândit că n-ar fi rău să ştie!

Felicitări Claudia, felicitări Liliana, suntem cu ochii pe voi şi… la mai mare!

Şi nu uitaţi, aşteptăm în continuare nominalizări şi completări la lista deschisă aici.

PS: părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alina, Maria, Ina şi Alex pentru ajutor şi evaluare!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.