22 de bloguri de travel din România – despre proiect

Ediţia decembrie 2012

Te-am anunţat deja de săptămâna trecută, odată cu aniversarea noastră de 3 ani, că am lansat acest nou proiect. Din dorinţa de a păstra cumva subiectul separat, ca reper pentru etapele care urmează, am decis sa reiau toate detaliile în acest articol. Îţi  reamintesc faptul că ne-am propus să întocmim o listă cu 22 de bloguri care să îndeplinească anumite criterii şi care să fie pe lista noastră principală de lecturat, bineînţeles că nu în termeni exclusivi. Asta până în 2013 când, la un moment dat, vom reface lista.

Proiectul acesta are mai multe componente şi, în ciuda subiectivităţii lui, se va baza foarte mult şi pe aportul sau propunerile tale, ca cititor. Ştiu că nu vom putea acoperi toţi cititorii de pe net, că valoarea acestei liste nu va fi una absolută şi generală, dar nici nu vom urmări să urcăm pe tron sau să detronăm pe cineva. “22 de bloguri de travel din România” urmăreşte să mă ajute pe mine şi pe cei din echipa LumeaMare să cunoaştem mai bine comunitatea, să interacţionăm, să învăţăm unii de la alţii, să ne definim propriile preferinţe.

Cum se va desfăşura?

În fiecare zi de luni LumeaMare va prezenta două bloguri de travel româneşti, însoţite de o scurtă analiză şi argumentele pentru care le-am ales. Dar, cum spuneam, nu noi vom propune blogurile ci tu, lâsând un comentariu şi un link mai jos. Deoarece am primit deja destul de multe propuneri până acum, te rog să consulţi lista de la finalul articolului înainte de a face o propunere. Vei putea să vii cu noi idei în fiecare luni, dacă mai descoperi ceva nou sau crezi că am ratat ceva important. Noi vom analiza toate propunerile şi va trebui ca dintre ele să alegem, săptămânal, doar două.

Primul articol va fi astăzi, 1 octombrie, ultimul luni, 3 decembrie. La final, pe 10 decembrie, vei putea revedea toată lista, cu cele 22 de bloguri de pe listă. Iar pe 17 sau în jurul acestei date sper să ne şi întâlnim în  cadrul unui eveniment, aici mai am însă de lucru la detalii!

Până una alta te aştept luni dimineaţa, pe pagina de facebook, ca să ne amuzăm cu un pariu legat de care vor fi blogurile săptămânii. Avem şi câte un mic premiu pentru primii care sunt cât mai aproape de adevăr. Te asigur că în momentul în care lansez pariul articolul şi recomandările sunt deja scrise 🙂

De ce 22?

Dacă ai făcut un calcul simplu ai văzut că sunt 10 săptămâni, 2 bloguri pe săptămână… deci?
Vor fi 22 pentru că e un număr care îmi place mie şi pentru că sunt sigură, absolut sigură că vor fi momente în care ne va fi greu să alegem. Să lăsăm aşadar puţin loc în plus, ca în jocul cu portocalele, de ce 20 şi nu 22? Să nu mă iei cu de ce 22 şi nu 100, ok?

Care vor fi principalele criterii pe care le vom avea în vedere?

calitatea, relevanţa şi corectitudinea textelor. Vom prefera blogurile care conţin în pondere majoritară informaţii şi impresii personale din călătorii, care abordează temele articolelor dintr-un unghi original şi încântă prin ceva talent scriitoricesc.

diversitatea tematică – valabil chiar şi în cadrul unei nişe. Nu înseamnă că dacă ai un blog despre drumeţii montane eşti defavorizat, depinde de tine cum abodrezi subiectele şi cum îmbini jurnalele cu informaţii utile şi alte teme conexe.

utilitatea informaţiilor – un blog de călătorie care îşi propune să realizeze ceva din această pasiune nu este citit doar de familie şi prieteni. Este citit şi de persoane care vor să se inspire sau să afle ceva mai multe detalii şi informaţii.

redactarea în limba română – nu putem lua acum în calcul şi blogurile care sunt scrise exclusiv în altă limbă.

relevanţa şi calitatea fotografiilor – aici nu cred că este nevoie să explic la ce mă refer

frecvenţa actualizării şi vechimea – să fie actualizate periodic, cel puţin un articol pe săptămână, să fi avut minim 1 an de existenţă în data de 25 septembrie, când am lansat proiectul. Ştim că există bloguri tinere care promit, ne-a fost şi nouă greu să le tăiem pe unele de pe listă, dar credem că e foarte important pentru un blogger, dincolo de talent, să treacă proba timpului şi a constanţei în postare. O spunem din proprie experienţă.

transparenţa din punct de vedere al autorilor sau echipei – Să nu fie un blog anonim sau blogul unei agenţii de turism sau al unei companii care are ca activitate principală vânzarea de servicii turistice. Am observat, din păcate, bloguri bune semnate de un prenume şi atât, bloggeri a căror identitate se reduce la un nickname, lucru faţă de care vom încerca să arătăm o anumită îngăduinţă, atât timp cât există şansa, undeva în blog, de a afla identitatea reală a persoanei. Vom face chiar efortul de a contacta bloggerul, acolo unde considerăm că merită cu adevărat, pentru a lămuri misterul.

La final te invit să verifici lista integrală şi necenzurată a nomonalizărilor, să comentezi, să completezi, să recomanzi sau să protestezi E preferabil să nu-ţi propui propriul blog, dar dacă nu o face nimeni altcineva şi ţi se pare nedrept, îndrăzneşte până la urmă şi fă-o tu! E şi mai bine dacă îmi arăţi direct un articol care reprezintă cel mai bine blogul respectiv, se ştie că avem cu toţii zile proaste uneori, şi poate că dau fix de ce nu trebuie în căutările mele.

Bloguri nominalizate

Nu toate pot fi validate, dar am preferat să le lăsăm aici pentru a şti care au fost. Aşa cum am spus şi mai sus, poţi comenta, protesta sau face recomandări asupra lor. Şi mai ales, poţi propune şi alte bloguri, lista e deschisă!

1001calatorii.com

2.in-jurul-lumii.ro

aliceee-traveler.blogspot.ro

apolloro.blogspot.ro

bandarosie.ro

bialog.ro

bloguldecalatorii.ro

blogul-larisei.com

bucketlist.ro

cafeneaua-vieneza.blogspot.ro

cartitaplimbareata.ro

calatoriilasingular.ro

catherinecrossroad.wordpress.com

cityinads.com

corasb.blogspot.ro

cornelia-florea.blogspot.ro

descoparitalia.wordpress.com

de-weekend.com

dianora.ro

drumliber.ro

explorish.net

flutureledepiatra.wordpress.com

george2210.blogspot.ro

hai-la-bord.blogspot.ro

ici-colo.ro

imperatortravel.ro

infotravelromania.ro/blog

ioanstoenica.wordpress.com

ioanabudeanu.com

japonia-departe-aproape.blogspot.com

kadiasfood.wordpress.com

lazfamilytravel.blogspot.ro

lipa-lipa.ro

lumeamirelei.blogspot.it

meetsun.ro

micadu.ro

micilevacante.wordpress.com

miscellanea.ro

monicamicu.com

myselfaround.wordpress.com

mytravellevel.wordpress.com

oamenifaradelocuri.wordpress.com

olumemare.ro

oriens.ro

placerea-de-a-calatori.ro

popmarius.com

povestidinlume.blogspot.ro

prinarad.info

printreranduri.com

prinlume.ro

prinvacanta.ro

razvanpascu.ro

rucsacdemunte.blogspot.ro

rosekate.me

slowaholic.com

tedoo.ro

theworldphototour.com

travelbadgers.com

travelinghawk.blogspot.ro

turismmarket.com

turistu.ro

travelgirls.ro

trans-ferro.com

vacantevacante.com

viajoa.ro

vulpitza.ro

wafu.ro

……………

Bloguri alese până acum:

Ediţia 1

Ediţia 2

Ediţia 3

Ediţia 4

Ediţia 5

Ediţia 6

Ediţia 7

Ediţia 8

Ediţia 9

Ediţia 10

PS: nu te impacienta dacă linkul şi comentariul tău nu apar imediat, avem un sistem de moderare! Dar dacă nu apar şi nu apar atrage-ne atenţia, să nu se fi pierdut cumva prin spamuri.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.