22 de bloguri de travel din România (3)

22 de bloguri de travel din România (3)

Iată că am ajuns şi la cea de-a treia etapă a proiectului nostru 22 de bloguri de travel din România. Puţin a fost, mult a rămas. Lista este încă lungă, mie personal îmi este greu să fac asta susţinut şi îmi mănâncă foarte mult timp, dar ştiu la ce m-am înhămat aşa că sper doar să facem alegerile bune, străduindu-ne să fim în continuare cât mai obiectivi şi punând pe primul loc talentul, pasiunea, perseverenţa şi calitatea.

Cele 2 bloguri alese pentru azi sunt:

TravelBadgers.com – de Cătălin şi Renate Nenciu

şi Trans-ferro.com – de Iulian Sârbu

TravelBadgers.com

„The world… is not enough”

Pagina de facebook

De bine

Blogul este foarte bine organizat şi structurat, îmi este foarte uşor să caut o destinaţie, am articole similare la final, categorii puţine şi clare, nu am nicio şansă să mă rătăcesc. Mesajul de bun venit de pe home mi se pare o idee foarte bună iar layout-ul este aerisit şi echilibrat, ajutând la rândul lui la navigare.

Destinaţiile acoperite sunt destul de multe şi diverse, Cătălin şi Renate sunt cu adevărat pasionaţi de călătorii şi par să îşi planifice foarte atent şi minuţios ieşirile, lucru care se oglindeşte şi în felul în care îşi scriu apoi impresiile, cu multe detalii şi informaţii practice. De exemplu, fiecare text are un şapou, în care afli despre ce e vorba în articol, iar informaţiile utile sau cele istorice sunt firesc integrate în povestire. Conţinutul articolelor nu este deloc superficial, invitând la o cunoaştere mai profundă a locurilor, tradiţiilor, aromelor sau destinaţiilor prezentate.

Apropos, secţiunea Arome este şi ea binevenită şi frumos structurată, pe destinaţii. Din păcate, puţine bloguri de travel se aventurează şi în zona culinară, aşa că ne-am bucurat să vedem că i se acordă un spaţiu aparte.

Fotografiile sunt foarte frumoase şi ilustrează inspirat articolele, e o plăcere să le parcurgi şi să revii asupra lor.

Este de admirat că au şi o pagină în engleză, dar aici vom avea şi o sugestie, chiar dacă nu ne-am propus să analizăm decât blogurile în limba română.

Despre cum ar putea fi mai bine

Deşi îi cunosc foarte bine pe cei doi bursuci călători şi ştiu ce oameni deosebiţi şi calzi sunt, rămân la părerea că numele lor complet ar fi o variantă mai bună pentru pagina Despre noi.

Pentru că textele sunt de multe ori lungi sau foarte compacte, aş simţi nevoia de subtitluri. Sau aş mai împărţi anumite articole pe idei, asta pentru că exact ceea ce pare a fi un avantaj uneori (abundenţa de informaţii) poate, pe mine cel puţin, să mă facă să îmi pierd concentrarea. Mi-au mai pus piedică pe alocuri anumite expresii sau descrieri la limita clişeului turistic, dar am încrederea că, în timp, Travelbadgers îşi vor defini mai bine stilul. Aceeaşi recomandare aş avea-o şi pentru titluri, să meargă puţin mai adânc în poveste şi să caute acele elemente care ar putea invita mai mult la lectură. Şi să lase mai mult loc spontaneităţii în exprimare, poate că e doar o părere greşită dar eu am senzaţia că, din perfecţionism şi dorinţa de a fi corecţi, se autocenzurează!

Nu ştim dacă Travelbadgers îşi scriu secţiunea în Engleză singuri sau ce eforturi fac pentru a se ocupa şi de asta, dar pentru a fi cu adevărat utilă am recomanda un proofreading mai atent de către un bun cunoscător al limbii.

În rest, impresia generală e foarte bună, Travelbagders.com inspiră seriozitate şi încredere şi sper să rămână perseverenţi, să se ţină de scris pentru că prin anumite luni au cam rărit-o. Suntem cu ochii pe ei!

Trans-ferro.com

„În călătoriile mele sunt în căutarea experienţelor, nu a destinaţiilor. Pentru mine contează mai mult să stau de vorbă cu un localnic – dacă se poate în limba lui – decât să vizitez o grămadă de pietre reci.”

Pagina de facebook

De bine

Mărturisesc că, atunci când am avut primul contact cu trans-ferro.com, mi-am zis că trebuie să fie un blog tare plictisitor şi m-am întrebat cât poţi oare să scrii despre trenuri. Între timp m-am deşteptat şi Iulian mi-a dovedit că are un blog nu despre trenuri, ci despre călătorii, că trenul este modalitatea lui preferată de a pleca la drum, dar că nu se limitează aici, că Trans-ferro.com este orice, dar nu un blog plicticos.

Iulian abordează cu umor şi originalitate o gamă destul de variată de teme. Chiar dacă nu a fost în foarte multe locuri şi blogul lui nu prezintă atât de multe destinaţii încât fie o sursă importantă de inspiraţie pentru călătorul obişnuit, Iulian reuşeşte mai mult decât alţii să fie creativ în felul în care concepe articolele, ceea ce este poate că cel mai important atu. Ca mostre de creativitate propun cele două incursiuni, cu trenul, în literatură: Întâlnirile mele cu Eminescu şi Tren de plăcere sau city break în Sinaia.
Blogul oferă şi sfaturi sau informaţii utile, mai ales celor pasionaţi de munte şi, desigur, de călătorii cu trenul!

Iulian are un stil personal şi o voce pe care o cunoşti şi o recunoşti în articole, nu se teme să fie sincer, să îşi exprime opinia şi să se trateze pe el şi pe alţii cu umor.

Şi mă bucur mult, dar mult de tot, să văd un profil deschis, în care spune cine e, ce îl pasionează, ce a făcut până acum, care îi sunt realizările, de unde vine pasiunea pentru trenuri (blogul îi este dedicat bunicului său) şi ce urmăreşte el prin acest blog. Ne tot întrebăm în ultima vreme ce e cu atâta secretomanie pe bloguri, aşa că bravo Iulian, poţi fi un exemplu!

Despre cum ar putea fi mai bine

Iulian trebuie în primul rând să facă ceva cu înfăţişarea şi reorganizarea blogului. Îi spun asta direct pentru că ne cunoaştem şi ştiu că nu se va supăra, dar e cam dezastru. Dacă vrei să cauţi ceva nu prea ai şanse fără funcţia search, care ştim cu toţii că nu e cea mai bună soluţie. O imagine mai clară a conţinutului, o departajare a subiectelor legate de tren de celalalte pasiuni, o împărţire pe categorii nu este numai necesară, ci obligatorie! Dăm şi deadline, dacă e nevoie, pentru a se înfăţişa cum trebuie pe lista finală!

Fotografiile nu sunt un punct forte al blogului, ele lipsind sau nefiind tocmai ce trebuie, calitativ vorbind. Uneori, imaginile sunt preluate, cu precizarea sursei, nu am putut verifica, dar sperăm să fie şi cu permisiunea acesteia.

Ştim că Iulian şi-a pierdut tot conţinutul de pe blog de curând şi că încă lucrează la recuperare, sperăm să reuşească să îl refacă până la urmă, pentru a fi şi noi împăcaţi că l-am ales, în ciuda formei actuale care, din câte am înţeles de la cei care îl urmăreau, e cam văduvită faţă de ceea ce era!

Îi acordăm lui Iulian circumstanţe atenuante pentru că apreciem originalitatea, pasiunea şi, nu în cele din urmă, implicarea lui în blogosfera de turism.

Credem că merită un imbold pentru a se ridica acolo unde ştim că poate să se ridice şi sperăm că vom contribui şi noi la asta!

Aşteptăm şi părerile tale şi completările la lista de aici.

PS: părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alina, Maria, Ancutza şi Alex pentru ajutor şi evaluare!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.