În cea de-a patra etapă a proiectului 22 de bloguri de travel din România am decis să mergem pe mâna fetelor. E vorba de două bloguri de echipă, două echipe, una mai mare alta mai mică, una mai veche şi mai cunoscută, alta mai proaspătă, dar nu mai puţin dinamică. Ca să nu o mai lungim, pentru că ştiu că deja aţi tras cu ochiul mai jos, astăzi vă prezentăm:
Hai să ne uităm împreună pe cele două bloguri şi te invit să ne completezi, corectezi, combaţi!
Viajoa.ro
Aceeaşi lume, alţi ochelari
De bine
De fetele de la Viajoa ştim de mult timp, mai precis de când existăm. Le-am urmărit şi ne-am urmărit reciproc. Aşa că, blogul fiindu-ne familiar, ne-a fost greu să îl analizăm cu un ochi proaspăt, dar sperăm că am reuşit până la urmă, prin analiza în echipă pe care o facem, să fim obiectivi. Viajoa a evoluat foarte frumos în timp, şi-a îmbunătăţit look-ul şi structura paginii, a adăugat elemente şi idei interesante, se vede că a făcut eforturi pentru a fi din ce în ce mai uşor de citit şi urmărit.
Layout – pagina e veselă, în culori plăcute şi cu un header sugestiv, puţin cam previzibil, dar frumos ca imagine. Ştii din prima pagină ce poţi găsi pe blog, categoriile sunt clare la prima vedere, afli uşor şi cu lux de amănunte cine e echipa. O idee foarte bună este Ruleta de călătorii, iar în sidebar găseşti imediat principalele modalităţi de a urmări activitatea lor, plus câteva proiecte sau articole mai utile.
Diversitatea tematică şi a destinaţiilor este suficient de mare, cu accent pe India, America de Sud şi anumite ţări din Europa. Apreciem faptul că Viajoa promovează şi zone mai puţin vizitate din România sau călătoriile pe munte, prin intermediul Alexandrei. Ca stil de scris se remarcă Ioana şi Paula, au voci distincte, umor şi originalitate. Am apreciat mult articolele scrise cu pasiune, în urma unor călătorii pe îndelete în anumite regiuni, cum ar fi munţii Alexandrei, America de Sud a Paulei sau India Iuliei.
Titlurile sunt bune, iar fotografiile susţin frumos ideile din articol.
Există multe articole care oferă informaţii utile, ba chiar şi o tentativă de a alcătui ghiduri la care vom povesti despre cum ar putea fi mai bine.
Interacţiune: poate prin vechime, poate prin stilul deschis, prietenos, Viajoa şi-a alcătuit o comunitate care comentează şi interacţionează pe blog, ceea ce ştim cu toţii că este important.
Despre cum ar putea fi mai bine
Deşi meniul pare simplu şi clar la prima vedere, odată ce am pătruns în el cu mai multă atenţie, ne-am dat seama că e nevoie de o restructurare şi o regândire a felului în care s-au împărţit articolele pe categorii. Secţiunea de Experienţe se poate încadra foarte bine la Destinaţii, ca şi anumite articole din Recomandări, iar la Jurnale au mai intrat şi articole care nu par a fi tocmai pagini de jurnal, partea de Diverse e şi ea destul de aglomerată, deşi cuprinde câteva categorii importante.
Unele articole sunt scrise cu diacritice, altele fără. Am mai spus că preferăm textele scrise cu diacritice, dar chiar dacă nu este asta cea mai mare problemă, ar trebui totuşi să fie unitare, ori cu, ori fără.
Fiind atât de multe membre în echipă ne-am fi aşteptat să existe o constanţă în frecvenţă, dar se mai întâmplă să fie şi zile neacoperite. Ştim cât de greu e, din păcate, aşa că nu putem spune că nu înţelegem :-).
La fotografii ar mai fi de lucru, din punct de vedere calitativ sau pur şi simplu din punct de vedere al unei minime prelucrări înainte de a fi postate. Nu sunt rele, aşa cum spuneam la “de bine”, exprimă foarte bine ideile, dar se poate şi mai bine. Iar pe alocuri ne-ar fi plăcut să fie mai multe imagini.
Legat de ghiduri, intenţia este minunată, dar rezultatul este mai degrabă o colecţie de articole a căror grafică ar putea fi îmbunătăţită şi care, dacă nu mă înşel, pot fi regăsite şi pe blog.
Şi o ultimă notă legată de echipă şi contact. Am găsit că textele de prezentare sunt puţin cam lungi, cu multe detalii mai puţin relevante pentru cine vrea să cunoască omul, nu neapărat cariera lui de călător din copilărie până acum, iar la contact m-aş bucura să ştiu că îi scriu unei persoane, în locul unui formular impersonal.
Dincolo de orice, Viajoa este unul dintre cele mai cunoscute bloguri româneşti de travel şi îi dorim să rămână în continuare un reper de seriozitate şi pasiune.
Travelgirls.ro
Plimbăreţe cu buget redus
De bine
Avem aici un blog tânăr şi ambiţios, două fete care par cu adevărat puse pe treabă şi pe ocupat un loc bun pe piaţă :-).
Travelgirls te întâmpină cu un layout proaspăt, vesel, plin de culoare. Afli uşor cine sunt Narcisa şi Loredana, dar şi cei care au colaborat la conţinutul blogului şi nu îţi ia mult până să îţi dai seama că încurajează călătoriile pentru fetele sau doamnele singure şi că oferă informaţii pentru călătorii cu bugete mai reduse. Mi se pare un mare atu să ştii să te nişezi şi poziţionezi, în situaţia în care există atât de multă informaţie turistică pe net.
Articolele, ca şi destinaţiile prezentate sunt diverse, iar informaţiile utile sunt oferite fără zgârcenie. E originală împărţirea Destinaţiilor pe tipuri de vacanţe: spa, aventură, etc., chiar dacă există şi o latură negativă în această abordare. Împărţirea clasică pe ţări poate fi găsită în sidebar, însă nu e foarte intuitiv şi nici uşor de consultat.
Din punct de vedere al fotografiilor, e de remarcat rubrica Rufele în public.
Foarte utilă este şi categoria Înainte să pleci, păcat că este poziţionată jos în pagină şi nu prea se observă.
E de aplaudat şi revista pe care au făcut-o, din păcate într-un singur număr până acum. Ar mai fi de lucru la machetarea ei în aşa fel încât să fie mai uşor de consultat online, dar se vede că s-a investit timp şi efort în această primă încercare. Ne-a amintit, cu nostalgie, de prima noastră încercare… care tot la un singur număr a rămas, să sperăm că nu se va repeta istoria :-).
Despre cum ar putea fi mai bine
Trebuie să spun că am avut de la bun început, de când s-au lansat, o reţinere vis à vis de nume. Există echivalentul lor pe .com, iar eu personal aş fi evitat asta.
Unde am dori noi să le impulsionăm cel mai mult ar fi la stil şi scriitură. Textele în sine nu oferă, în afară de informaţii bune, o mare plăcere la lectură. Cum spunea cineva dintre noi, e un blog pe care vrei să cauţi informaţii când pleci undeva, dar pe care nu intri doar ca să vezi ce s-a mai scris. E şi asta o abordare, nu spun neapărat că e ceva rău, dar ceva mai multă poveste nu strică, pentru formarea unui public loial.
Accesul la anumite destinaţii trebuie să fie mai facil, iar meniul ar trebui puţin revizuit. Ca exemple, categoria Spa nu cred că se adresează publicului tânăr cu buget redus pe care fetele vor să-l vizeze, în Travel Girls ne aşteptam să fie fete călătoare, dar hop că apare şi un băiat, în Cartea de vacanţă avem filme. Sunt sigură că nu trebuie luat “mot-à-mot” meniul, dar poate că o reformulare şi reorganizare a lui ar fi utilă pentru cititori.
Şi poate că n-ar strica să existe datele de contact separat, nu la finalul descrierilor personale care sunt deja destul de stufoase.
Travelgirls.ro au un debut foarte bun pentru un an şi ceva de existenţă şi le dorim să meargă cel puţin la fel de bine ca şi până acum, bineînţeles că în sus!
Aşteptăm şi părerile şi completările tale la lista de aici.
PS: părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alina, Maria, Laura şi Lori pentru ajutor şi evaluare!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!