22 de bloguri de travel din România (7)

22 de bloguri de travel din România (7)

Mergem mai departe cu analiza blogurilor de travel selectate din lista propusă de cititorii noştri. Am observat că au fost aprecieri legate de felul în care am combinat blogurile până acum. Am încercat, într-adevăr, să găsim potriviri sau elemente complementare, motiv pentru care alăturările au părut fireşti, cel puţin până acum. Totuşi, chiar dacă nu vom reuşi asta până la capăt, am rugămintea să nu uiţi că nu facem ierarhii, că ne străduim să analizăm bloguri şi nu oameni, că încercăm să identificăm bloguri care au un ceva anume, numai al lor, şi că exprimăm o opinie şi subiectivă, dar şi obiectivă, rezultată din confruntarea părerilor în echipă. Astăzi am ales un blog mare, pe care îl apreciem foarte mult. Şi pentru că acesta aproape că nu dorea să intre în listă, pentru a lăsa loc celor mai „tineri”, alăturăm un blog mai mic, dar nu neapărat bobocel, scris de o persoană care nu este interesată nici în a fi cunoscută, nici în a face un business din asta. Aşa cum spuneam de la începutul proiectului, în cazul blogurilor semianomine, dar care considerăm că merită reţinute, vom contacta autorii. Am făcut asta, am primit răspunsuri, am înţeles chiar dacă nu am aprobat dorinţa de intimitate. Pe unii am ales să îi prezentăm, alţii au preferat să nu fie luaţi în calcul.

Aşadar, astăzi îi avem invitaţi în lista celor 22 de bloguri de travel din România pe

miscellanea.ro de Andrei C.

şi

tedoo.ro cu Brăduţ „Brad” Florescu şi Elena Stanciu

miscellanea.ro

„Dream dreams and write them aye, but live them first.” Samuel Eliot Morrison

Pagina de Facebook

De bine

Miscellanea scrie bine, concis, fără umpluturi inutile şi cu umor. Are o privire proaspătă şi lucidă asupra locurilor prin care trece, simţi sinceritatea din spatele rândurilor şi, chiar dacă numele este un simplu Andrei C. şi atât, după ce îl urmăreşti o vreme ai senzaţia că îl cunoşti – aşa se întâmplă cu cei ce „păcătuiesc” prin atitudine, prin ironie şi autoironie, dar mai ales printr-un stil bine definit. Eu personal mă bucur mult când găsesc astfel de „păsări rare” pe net, scriitori pe care ai putea să îi recunoşti chiar dacă nu s-ar semna.

Fotografiile sunt bune, poate ar putea fi mai bine puse în valoare de alt layout, dar sunt frumoase şi relevante pentru articole.

Miscellanea încearcă să spargă tiparul articolelor de travel. De ex., aici se face o pledoarie pentru Valencia în detrimentul Barcelonei unde toţi turiştii se duc pentru Gaudi şi Rambla. „Demitizarea” obiectivelor turistice poate să ţină până la un anumit punct, de aceea, un astfel de articol este reuşit pentru că oricum face „reclamă” ambelor oraşe, printr-o comparaţie „inversă”.

Capitolul diversitate e puţin mai greu de evaluat, dar concluzia generală la care am ajuns este că Miscellanea, aşa cum te previne din Disclaimer, nu este o enciclopedie, o sursă la care să apelezi în scopuri de documentare. Noi am zice mai degrabă că este un jurnal de călătorie pe care să-l citeşti pentru a te binedispune, pentru a te confrunta şi cu o altă perspectivă asupra unor destinaţii pe care ai vrea să le vezi sau le-ai văzut deja. Şi dacă vrei o porţie copioasă de râs poţi citi, desigur, şi despre căpuşe.

Despre cum ar putea fi mai bine

Am spus-o de atâtea ori până acum, încât chiar nu mai vreau să intru în detalii. Un nu hotărât pentru Blogspot! De studiat analizele anterioare, pentru argumente.

Scrisul alb pe negru a fost întotdeauna destul de duşmănos cu cititorii, un fel de probă de anduranţă: „hai să te văd, cât poţi citi aşa?”.

Iar meniul nu ne ajută deloc, în acest caz. Se pune mare accent pe un Disclaimer foarte original şi bine punctat, deşi merge puţin cam departe cu sarcasmul, ajungând-se la o limită în care s-ar putea ca cei care citesc să se simtă jigniţi. Şi mai e o secţiune de About unde rămâi puţin cu ochii în soare. Ceea ce contează cu adevărat, conţinutul, se pierde din păcate printre multe categorii (labels), în care îţi trebuie multă inspiraţie şi răbdare să te descurci dacă vrei să cauţi ceva anume.

În conversaţia pe care am avut-o cu Andrei, acesta mi-a spus: „În continuare, aş vrea ca oamenii să se întoarcă la mine pe blog pentru imagini şi text, nu pentru moaca mea”. Nu a ştiut că va fi ales, nu ştiam nici eu sigur asta, atunci când i-am scris. Mă bucur însă că mi-a răspuns şi tind să cred că a reuşit în ceea ce şi-a propus.

tedoo.ro

Unde-ţi stă capul
Îţi vor sta şi picioarele

Pagina de Facebook

De bine

Înainte de a exprima punctul de vedere al echipei, trebuie să fac o mărturisire personală. Atunci când m-am apucat într-un final de scris, după ce ani de zile mi-am pierdut vremea făcând ceva ce nu mi se potrivea, mi-am zis: aş vrea să pot să scriu ca Brăduţ. Ei bine, n-am reuşit să ajung nici la degetul lui mic, dar asta nu înseamnă că nu-l citesc în continuare cu plăcere sau că-i port pică pentru că e atât de bun :-).

Să trecem de asta şi să spunem că pe Tedoo găsim texte excelente, titluri inspirate, diversitate tematică, un meniu prietenos si fotografii superbe. Articolele sunt pentru toate nevoile, oferind şi informaţii variate despre cazare, transport sau diverse obiective. Tedoo nu e doar un loc în care vii să citeşti de plăcere (deşi asta îi iese aproape mereu!), ci şi o sursă de inspiraţie şi de informaţii. Este blogul pe care găseşti poveşti cu personaje care de care mai interesante şi relatate cu mult talent, exact aşa cum ar trebui să fie toate poveştile de pe blogurile de travel.

Un proiect frumos a fost În jurul lumii cu românii, iar pe sufletul motocicliştilor, sau mai bine zis motociclistelor din LumeaMare, e şi proiectul Thailander.

Nu are sens să povestesc mai mult, Brăduţ este deja un brand, dar nu aş vrea să o lăsăm pe Elena la o parte, pe care am şi invitat-o la noi pe blog, într-un frumos şi nebun interviu.

Despre cum ar putea fi mai bine

Ca să nu spunem că nu am găsit nimic de criticat, iată că nu am găsit o pagină de About aşa cum ne-am fi aşteptat. În josul paginilor îi găsim pe cei doi autori, fără alte detalii, iar pagina Despre este un decalog foarte frumos şi util, dar care nu ne-ar ajuta să ne lămurim, considerând că nu am şti cu cine avem a face.

Ceea ce contează mult în tot ceea ce scrie Tedoo, este perspectiva de insider pe care o are în locurile în care îşi petrece cel mai mult timp. Am observat că există şi destinaţii pe care nu le abordează cu acelaşi interes şi acest lucru se simte în sensul că fie nu afli destule detalii, fie povestea nu este la fel de capitvantă ca în alte cazuri.

Una peste alta, dacă am fi făcut un top, Tedoo ar fi fost pe locul 1 şi ar trebui să fie un model şi o sursă de inspiraţie pentru oricine visează, ca mine, să fie un travel writer măcar peste medie, dacă nu la fel de bun.

Te invit şi pe tine să îţi spui punctele de vedere, ce îţi place şi ce nu la ambele bloguri propuse azi.

Nu uita că părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Maria, Ancutza şi Lori pentru ajutor şi evaluare în această etapă!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.