22 de bloguri de travel din România (8)

22 de bloguri de travel din România (8)

Aşa cum v-am spus deja în acest articol, continuăm cu ezitare lista celor 22 de bloguri de travel din România. Nu pentru că nu ar mai exista bloguri pe această temă, ci pentru că de la următoarele bloguri aşteptăm îmbunătăţiri. Nu ne place să fim doar critici, vom găsi în continuare şi aspectele pozitive, dar asta nu înseamnă că ne resemnăm şi că nu avem aşteptări mai mari de la toată lumea. E de datoria noastră, a tuturor bloggerilor, să înţelegem că trebuie să fim mai buni pentru a avea, la rândul nostru, aşteptări de la o piaţă care creşte odată cu noi.

Dar, să lăsăm teoria şi să trecem la treabă. Astăzi propunem:

bloguldecalatorii.ro cu Alexandra Roşu

şi

vacantevacante.com cu Mihaela Codreanu

bloguldecalatorii.ro

Pagina de Facebook

De bine

Pe Alexandra o cunosc de pe blog, de pe Viajoa, dar şi personal (am întâlnit-o de câteva ori) şi mi-e foarte dragă. Are umor şi este o fire veselă, deschisă, nu simţi că ai vorbi cu doi oameni diferiţi atunci când eşti faţă în faţă vs. un dialog online. Pe blog foloseşte acelaşi ton familiar, amuzant, afli de la ea o grămadă de detalii personale, are un stil oral, plăcut de citit.

În pagina Despre aflăm că e inginer constructor. Fapt care se poate vedea şi în felul în care şi-a construit blogul: un meniu frumos şi ordonat, te ajută să te prinzi de la început ce poţi găsi pe blog. Acesta este completat, în sidebar, de colecţii ale articolelor pe anumite teme sau destinaţii, „moviliţe” şi diverşi munţi. Pe termen lung, dacă se adaugă multe călătorii, e posibil să devină greu de consultat, dar, sunt sigură că aceeaşi minte de inginer va găsi o soluţie adecvată de reorganizare.

Se pot găsi şi informaţii utile, cum ar fi lista de campinguri din România sau diverse hărţi ale traseelor montane pe care le-a parcurs.

Alexandra este pasionată de munte şi acest lucru se vede din logo, din layout şi din conţinutul blogului. Reuşeste, totuşi, să implice şi cititorii în povestea şi pasiunea ei, prin proiecte originale cum ar fi Pe munte în rochie de mireasă sau Honeymoon la înălţime.

Fotografiile sunt foarte reuşite, în special cele de la munte.

Despre cum ar putea fi mai bine

După cum spuneam mai sus, Alexandra scrie precum vorbeşte, dar ceea ce poate fi permis sau scuzat într-o exprimare verbală nu este neapărat bine primit în scris. Există o doză de naivitate în exprimare, cu ticuri verbale şi repetiţii frecvente de cuvinte, cum ar fi „efectiv” sau „sincer”, cu prea multe cuvinte în engleză. Naraţiunea este, uneori, un jurnal sau o înşiruire cronologică de fapte, fără să ofere mai multă aprofundare a subiectului, o poveste sau o perspectivă personală asupra locurilor vizitate. Titlurile ar putea fi mai inspirate, după cum dovedeşte că se poate uneori, vezi un exemplu aici.

Pagina Despre ar trebui revizuită şi corectată, poate mai bine organizată, pentru a nu fi atât de lungă şi pentru a păstra informaţiile cu adevărat relevante. Atenţie şi la pagina de Vise: vorbim de vise sau visuri?

Pagina de Home este foarte mare, iar sidebarul e foarte lung şi aglomerat, poate că puţini reuşesc să-l consulte pe tot până la capăt.

Blogul Alexandrei are personalitate şi o comunitate închegată și, dacă ar mai lucra puţin la stil şi pe texte (în special corectură), păstrând prospeţimea şi naturaleţea de care autoarea dă deja dovadă, are şanse să se numere printre cele mai bune bloguri de acest gen.

vacantevacante.com

Life is a journey, not a destination. Circulati, circulati!

Pagina de Facebook

De bine

Pe Micky sau Mihaela Codreanu nu am avut ocazia să o cunoaştem, ar fi şi puţin dificil pentru că nu locuieşte în România.

Blogul este bine organizat şi aerisit, are un meniu simplu şi uşor de accesat, destinaţiile sunt bine ordonate, înţelegi uşor care sunt articolele personale şi care sunt cele propuse de prieteni sau alţi cititori (aici am recomanda totuşi o mai mare atenţie la ceea ce se publică). Există, de asemenea, şi o categorie dedicată regiunii în care locuieşte, Provence, perspectiva de insider şi prezentarea unor locuri mai mici sau mai puţin bătute fiind foarte valoroasă.

Articolele conţin, de cele mai multe ori, informaţii utile şi pot fi o bună sursă de informare pentru planificarea unei călătorii. Sunt bune articolele despre unde să stai şi ce să mănânci şi la fel de utilă este şi prezentarea părţilor mai puțin plăcute într-o călătorie.

Despre cum ar putea fi mai bine

Mihaela scrie fără diacritice şi după vechile reguli (îşi argumentează opinia în Contact), aşa că nu spunem nici că e bine, nici că e rău, nu e singura care face asta, dar credem că, până la urmă, va trebui să ne supunem regulilor prezentului, dacă vrem să fim citiţi cu plăcere de cei care şi-au dat examene după noile reglementări.

Iniţiativa Să le arătăm România ar putea fi foarte frumoasă, dacă ar fi dusă până la capăt. Articolele din secţiune lasă puţin de dorit, iar impresia generală după parcurgerea blogului, de la prezentarea autoarei (aşezată destul de ascuns, în josul paginii, pe sidebar) până la anumite articole, este că atitudinea faţă de „plantaţia România” nu este una tocmai pozitivă.

Nu se înţelege foarte bine nici ce se doreşte de la secţiunea Vacanţe altfel, iar alocarea articolelor pe categorii ar trebui făcută cu mai multă atenţie. Am găsit, de exemplu, un articol despre Viena în Am fost acolo, deşi Viena nu este  o destinaţie în care Mihaela să fi ajuns, o spune chiar de la început.

Prezenţa watermarkului în partea centrală a fotografiilor este foarte deranjantă, nu am întâlnit această practică decât la website-urile care vând imagini, unde această abordare drastică chiar se justifică.

Ne-am dori ca Mihaela să abordeze un stil mai personal, să găsească o cale pentru ca lectura să nu se limiteze doar la nevoia de informare. Cum spunea cineva din echipa noastră, în prezent „stilul nu mă amuză, nu mă ridică pe culmi, nu mă nimic”. Dar, cu voinţă şi exerciţiu credem că se poate diferenţia de alți autori.

Te invit şi pe tine să îţi spui punctele de vedere, ce îţi place şi ce nu la ambele bloguri propuse azi.

PS: Nu uita că părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alex, Alina, Maria, Ancutza, Lori, Ina și Laura pentru ajutor şi evaluare în această etapă!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.