22 de bloguri de travel din România – gânduri pe drum

22 de bloguri de travel din România – gânduri pe drum

După cum ştii, ne-am apucat de această sarcină delicată, și anume să citim şi să analizăm propunerile de bloguri de travel recomandate de cititorii noştri pentru a întocmi o listă cu 22 de cele mai cele bloguri de călătorie. Ne-am fixat nişte criterii, decente spun eu (le poţi vedea şi tu aici) şi am plecat optimişti la drum. Mă temeam că 22 e un număr prea mic, ştiind că pe piaţă sunt cel puţin 100 de bloguri active care au călătoria ca tematică, sub diverse forme. Poate că o să îţi sune intransigent sau arogant ceea ce îţi voi spune mai departe, dar m-am temut degeaba. Din punctul meu de vedere, analiza ar fi trebuit să se oprească acum. Nu pentru că nu ar mai exista bloguri cu potenţial, ci pentru că potenţialul nu este suficient pentru a ieşi în lume şi a reprezenta o categorie.

În Germania, dacă aplici la o şcoală de fotografie şi ai cele mai frumoase imagini la mapă, poţi să fii respins pentru simplul motiv că ai uitat să ştergi preţul de pe spatele cartonului pe care ţi-ai prezentat o imagine. „Aţi fost respins pentru că v-aţi prezentat neglijent”, primeşti răspunsul oficial. A doua oară ai grijă la toate detaliile şi eşti admis. Nu inventez, aceasta este povestea pe care ne-a împărtăşit-o un prieten fotograf, Simion Buia.

Ar trebui să nu mai comentez, ştiu că ai înţeles. Dar, să nu las lucrurile în aer şi să îţi spun că există multe persoane înzestrate fie cu talent, fie cu voinţa şi tenacitatea de a face ceva. Cu toate acestea există şi foarte multă neglijenţă în felul în care arată şi sunt scrise blogurile respective. Lăsând la o parte blogurile personale pentru prieteni şi familie, blogurile care intenționează să se „vândă”, care vor să fie recunocute ca bloguri de travel, ar trebui să conţină articole de călătorie scrise corect, cu o voce care să aibă ceva de spus şi un stil care să se diferenţieze de ceea ce poate fi citit pe wikipedia. Prea multă mediocritate în jurul nostru, prea mult „lasă că merge şi aşa!”.

Sunt om om pozitiv aflat în cumpănă. Şi, pentru că mă aflu în România, nu opresc aici lista, ci merg mai departe, cu inima îndoită, sperând totuşi că ceea ce vom scrie va fi un imbold util pentru cei selectaţi, un imbold pentru îmbunătăţire şi nu motiv de scandal sau de supărare.

Iar data viitoare, ori voi fi uimită de calitatea blogurilor din jurul meu, ori mă voi gândi de două ori înainte să aleg cifra!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.