#MyDanube și romanii: Carnuntum A.D. 313 – un sit roman reconstruit

#MyDanube și romanii: Carnuntum A.D. 313 – un sit roman reconstruit

Am plecat cu Roxana din Viena călare pe motociclete ca să străbatem marea distanță de 60-70 de km, cât or fi până în Bratislava, cu un mic ocol: pe drumul dintre aceste două orașe, cam pe la jumătate, se află un sit roman de mari dimensiuni, împărțit în mai multe puncte de atracție, printre care muzeul în aer liber Petronell, Amfiteatrul Petronell și cel din Bad-Deutsch Altenburg, Heidentor, muzeul Carnuntinum, șamd. Acolo ne-am oprit pentru o scurtă vizită că ne grăbeam să ajungem în Bratislava.
Asta numai ca să avem de unde să ne întoarcem la Viena, dar asta va fi istorisirea Roxanei, trebuie s-o spună ea. Pentru că urma o surpriză pentru ea despre care ea încă nu știa la momentul poveștii noastre.

Dar să ne întoarcem la sit. Auzisem la un moment dat de la Roxana despre cât de plăcut e să te plimbi într-un sit arheologic refăcut, însă informația în sine nu-mi spunea mare lucru. E drept că nici celelalte situri pe care le-am mai văzut până acum nu mi-au spus mare lucru: aici piatră, dincolo un șir de pietre, apoi niște pietre unele peste altele…trebuie sau să ai un mare simț pentru istorie sau vreun filon arheologic ca să le simți într-adevăr.

Parcul, sau muzeul, este extrem de bine întreținut și ce mi s-a părut interesant este că respectă pe cât posibil tehnologia de fabricație și construcție de acum peste 1 700 de ani. Nu în totalitate, dar tot este impresionant. Mai mult, pe site-ul oficial scrie:

Reconstrucțiile sunt bazate pe investigații arheologice detaliate. Aceasta a făcut posibilă reconstruirea arhitecturii, sistemului de încălzire, funcționalității și utilizării camerelor și a decorațiunilor. Pentru a putea expune mobila și accesoriile, cercetări interdisciplinare au fost necesare pentru a desena o imagine autentică până la cel mai detaliu a vieții romanilor. Reconstrucția în sine a fost în cea mai mare parte efectuată folosind vechea tehnologie și lucrându-se de mână. Toate dimensiunile clădirilor și detaliile interioarelor sunt bazate pe dovezi arheologice și nu pe speculații”.

Ce rezultă este într-adevăr o „viziune fantastică și copleșitoare înapoi în timp”, de pe vremea când Carnuntum era punctul central al politicii mondiale și un centru al civilizației romane la granița de nord a Imperiului Roman.

Acuma, spre rușinea mea, nu o să completez cu multe alte informații de natură istorico-arheologică pentru că mă depășește subiectul. Însă o să te rog, dacă ești vreodată cu mașina sau cumva în trecere între Viena și Bratislava, să faci o oprire de o oră-două și aici. Nici noi nu am stat mai mult și e drept că nici nu am avut timp să vizităm tot complexul. Dar tot ne-am luat un bob zăbavă să ne odihnim în leagăne, să ne minunăm că mâncarea din muzeu arăta mult mai bine decât ce căram noi în top-case-uri și bagaje pe post de gustări și, permite-mi observația mai groasă, să ne căscăm gurile a uimire mută despre cum arătau, pardon, latrinele, înșirate una lângă alta, într-un confort care îl depășește cu mult pe al unora din satele de pe la noi, însă într-o comuniune și apropiere care ar anula sus-numitul confort pentru aparținătorii civilizațiilor care preferă anumite activități… în singurătate.

Probabil romanilor le plăcea să… savureze și-o conversație în timp ce, mai știi?

Lăsând glumițele la o parte, te invit să ne plimbăm un pic prin acest sit, măcar prin intermediul fotografiilor deocamdată. Ah, și nici n-o să mă lansez în comparații apropo de cum arată un asemenea sit la noi, și cum la ei, cât de aranjat era muzeul, cât de curate aleile și cât de bine întreținut totul. O să zic doar că mă bucur că l-am văzut, că am avut ocazia să înțeleg diferența între niște pietre și niște pietre îmbrăcate în sens.


View Larger Map

Acest proiect este susţinut şi inspirat de:

Tripsta.ro, Ungaria.info.ro, Austria.info/ro, The Danube Niederösterreich, Linztousismus.atMunicipalitatea Vienei, Compress România, Ingolstadt Tourismus, Germany.travel, Danube Competence CenterSerbia.travel

Dunare Tripsta Dunare Ungaria

Dunare Linz Dunare Krems Dunare Serbia Dunare Germania Dunare Ingolstadt

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Ina a absolvit psihologia şi după un parcurs profesional în câteva multinaţionale, a ales să-şi asorteze studiile cu munca absolvind astfel şi un master în comunicare. De călătorit e îndrăgostită de când era copil, de aceea a decis să împărtăşească impresii din incursiunile sale.