Fotodeclarația de fericire cu nuferi și fluturi

Fotodeclarația de fericire cu nuferi și fluturi

Acum ceva vreme, Roxana ne adresa invitația să mergem în Parcul Circului să vedem nuferii înfloriți. Ei bine, eu fusesem deja, dar în lipsa aparatului de fotografiat, m-am mulțumit doar să-i privesc și să mă minunez de frumusețea și delicatețea lor. Ulterior am revenit, de această dată având și aparatul foto ca să-ți arăt și ție un colțișor frumos din București.

DSC_2508

Din ce-am citit, parcul a fost înființat în 1958, iar instalațiile de apă și iluminat au fost finalizate în 1960. Nuferii fac parte din peisaj încă de-atunci și e de mirare că au rezistat până azi, dat fiind că mie lacul mi s-a părut a fi lăsat așa de capul lui. Știu că au fost mai multe acțiuni de protest pentru salvarea lacului din Parcul Circului, fără succes se pare, întrucât și lacul și parcul duc lipsă clară de îngrijiri și îmbunătățiri.

Și totuși frumusețea nuferilor sfidează lipsa de interes a… oamenilor, ca să folosesc un termen general.

DSC_2523

 Câteva aspecte interesante despre nuferi

  • Deși fac parte din aceeași familie, nufărul și lotusul nu sunt una și aceeași plantă. Diferența majoră este aceea că, în cazul nuferilor, frunzele sunt rotunde ca niște farfurii uriașe și plutesc pe apă, în timp ce în cazul lotușilor, frunzele sunt înalte, depășind nivelul apei. De-aici, am tras concluzia că nuferii din Parcul Circului sunt, de fapt, lotuși.
  • Nuferii nu sunt plante exclusiv tropicale. Există specii care nu sunt deloc „friguroase” și care preferă clima mai aspră din Alaska și nordul Canadei. Există și specii endemice, adică specifice unui anumit loc, cum ar fi nufărul de apă termală care se găsește la Băile 1 Mai, jud. Bihor.
  • Speciile de nuferi sunt: nocturne, tropicale și rezistente la frig. Prin urmare, există nuferi care înfloresc exclusiv ziua sau exclusiv noaptea. Culorile florilor variază de la alb și roz până la albastru și galben. Scos din mediul său natural, nufărul nu mai înflorește și moare.
  • Cel mai mare nufăr este nufărul de Amazon, frunzele sale având un diametru de 244 de cm, cu nervuri pline de aer, ceea ce le permite să susțină greutăți de peste 30 de kg.
  • Cel mai mic nufăr este cel descoperit in apele termale din Ruanda, diametrul frunzelor sale fiind de doar 1 cm. Acesta a fost salvat de la dispariție, câteva exemplare găsindu-se în prezent la grădina botanică din Bonn.
  • Pictorul impresionist Claude Monet a pictat aproximativ 250 de tablouri în care apar nuferii din grădina sa de la Giverny.

DSC_2516

DSC_2531

DSC_2514

DSC_2529

DSC_2511

DSC_2527

DSC_2510

DSC_2506

DSC_2520

DSC_2525

Iar acum să trecem în alt registru, tot al frumuseții, de această dată mai efemere decât cea a nuferilor. Muzeul Antipa găzduiește, până pe 18 august 2013, o expoziție de fluturi tropicali vii. Împinsă de curiozitate, dar și de amintirea copilăriei în care observam insectele cu maxim interes, m-am dus să văd și eu fluturii tropicali. Și nu mi-a părut rău deloc. Bine, poate m-a încercat un mic regret că nu erau liberi, ci închiși într-un spațiu ca să se poată bucura toată lumea de ei. Unii erau cu aripile hărtănite, alții obosiseră de atâta zburat, iar alții erau extrem de sociabili și veneau să se așeze pe tine. Peste tot erau puse felii de citrice, care le serveau probabil și de masă și de apă. Pe unii am reușit să-i imortalizez cu aparatul foto. Iată ce a ieșit:

DSC_2634-001

DSC_2635-001

DSC_2645-001

DSC_2646-001

DSC_2648-001

DSC_2657-001

DSC_2661-001

DSC_2664-001

DSC_2667-001

DSC_2678-001

DSC_2683-001

DSC_2686-001

Îți mai spun doar că nuferii îi mai poți vedea ceva vreme de-acum încolo, în schimb fluturii își vor lua zborul de la Antipa la sfârșitul acestei săptămâni. M-aș bucura să știu că ți-am stârnit curiozitatea și că vei merge să-ți bucuri și tu ochii și sufletul cu un strop de frumusețe.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.