Spectacolul non-verbal, Parcul și Teatrul Masca

Spectacolul non-verbal, Parcul și Teatrul Masca

Stagiunea 2014 a teatrului Masca se anunță diferită față de cea a anilor trecuți. Spectacolul non-verbal devine piesa principală a teatrului, iar „Flecărelile femeilor este ULTIMUL spectacol cu vorbe la Masca.

În peisajul teatral al României, teatrul Masca face un joc unic și îndrăzneț. Un teatru diferit de celelalte, ce se bazează pe lumină, muzică, costume, gesturi, expresii, statui vivante și acum… mai puțin pe vorbe.

Ce ar trebui să înțeleagă publicul? Cel mai bine este să redau un fragment din cuvântul maestrului Mihai Mălaimare aflat în introducerea pliantului stagiunii 2013-2014:

„Publicul?

Ar fi bine să înțeleagă de ce vrem cu ardoare această stagiune specială, ar fi bine să fie lângă noi, ar fi bine să accepte jocul și să se bucure la rândul său de el, căci rar vezi actori care vor atât de mult să se bucure de șansa pe care le-a dat-o Dumnezeu, aceea de a se juca jucând!

Maestrul așteaptă începerea spectacolului, statuile vivante ne întâmpină în grădina teatrului, iar Valentin Mihalache este actorul-gazdă care ne urează bun venit la intrarea în teatru.

2013 10 - Masca,3
Statui vivante în grădina teatrului
Parcul_Teatrul_Masca_0019
În așteptarea începerii spectacolului

Așa începe premiera zile de vineri, 11 octombrie 2013. Ne găsim în parcul Cișmigiu al anilor 1854, anul inaugurării parcului de către Barbu Știrbei. Fosta baltă mocirloasă a lui Dura Neguțătorul devine parcul de referință al Bucureștilor. Pensionarii adunați în jurul eternei table de șah rezistă trecerii timpului, episoade din trecut și din prezent se succed înlănțuite de lumină, gesturi, costume. Personajele se schimbă precum vremurile, fără cuvinte. Copiii din sală zâmbesc și apoi râd aproape în gura mare la scenele din piesă. Îmi aduc aminte că înainte de spectacol Petra (LumeaMică) mă întreabă dacă spectacolul este și pentru copii. Cred că i-am răspuns pe loc că da, și nu am greșit, la fel cum sunt aproape toate spectacolele teatrului Masca.

2013 10 - Masca,1
Tabla de şah şi pensionarii

Anii trec, 1854, 1920, 1940, 1960, 1989 și … ACUM, tipologiile personajelor urmează cursul vremii. Parcul Cișmigiu devine orice parc din București. Recunoști momente de tristețe și de bucurie, Gică Petrescu cântă live (sub mantia maestrului Mihai Mălaimare) un cântec de petrecere și voie bună, așa cum ne-a obișnuit. Clasa proletară își aduce grătarul și micii, valorile încep să lupte pentru a nu fi înghițite de mlaștina comunistă.

2013 10 - Masca,2
1854, 1920, 1940, 1960, 1989 şi ACUM

Planurile sunt multiple, lumina îți conduce atenția, mâinile și corpurile exprimă vorbe.

Parcul_Teatrul_Masca_0141

Un spectacol gestual în care fotogramele curg asemenea filmului mut. Sunt scene care te fac să tresari, scene care te poartă prin istoria Bucureştiului din ultimul secol şi jumătate. Un an 1989 care te surprinde cu vuietul de libertate, un Bucureşti tumultos în prezent, şi aşa cum spune LumeaMică la sfârşit, totul reîncepe. Generaţia nouă preia  frâiele şi continuă jocul vieţii. Scena de final adună toţi actorii teatrului Masca, actori mai vechi şi mai noi, statui vivante pregătite pentru an altfel.

Felicitări teatrului Masca şi să aibă parte de un public pe măsura aşteptărilor sale prin Lumea asta Mare.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.