Bregenzerwald: schi, natură și brânzeturi

Bregenzerwald: schi, natură și brânzeturi

Se pare că din echipa LumeaMare doar eu și Alex nu ne-am încumetat să ne punem schiurile în picioare. Eu, deși sunt iubitoare de munte și zăpadă, n-am avut deloc de-a face cu schiatul. Da, îmi place senzația aia de alunecare pe zăpadă, dar mai departe de sanie n-am mers. Iar ideea de a-mi pune schiurile și de-a nu-mi mai putea controla picioarele să n-o ia care-ncotro mă face un pic reticentă. Doar un pic. Că-s atâtea oferte tentante de a merge la schi încât la un moment dat chiar am să-ncerc.

Oferte ispititoare cu zăpadă, schiuri și sănii trase de câini ne-a făcut și Cornelia Kriegner, reprezentanta Biroului de Turism a regiunii Bregenzerwald din Austria cu care eu și Roxana ne-am întâlnit ieri la o discuție prietenească. Cum să nu-ți vină să tot vorbești de schi când ai la dispoziție aproape 200 km de pârtii? Domenii pentru schi sportiv, schi pentru familii, schi pentru copii, schi de tură sau freeride.079_Nordic Sports Park Sulzberg

Iar noutatea acestui sezon este finalizarea noii instalații de cablu cu o lungime de 2 km care face legătura între două pârtii de primă clasă Warth-Schröcken și Lech Zürs din Arlberg. Accesul la 29 de domenii schiabile din Bregenzerwald se face cu un singur ski pass (3-Täler-Skipass), o altă noutate de sezon fiind faptul că acest abonament oferă și acces cu reducere în regiunea Lech Zürs din Arlberg, însă doar pentru o singură zi.

Există și oferte personalizate pentru amatorii de schi: Ski-Safari (trei zile de schi de tură cu ghid), schi de tură pentru începători și avansați, weekend-uri pe schiuri și câte și mai câte. Mai multe detalii găsești aici. În Austria a nins deja, așa că pregătește-ți schiurile, snowboard-ul, sania, echipează-te și fii pe fază că iarna asta se anunță încărcată.

Bine, bine, o să zici, dar dacă nu schiez ce să fac în Bregenzerwald? Un lucru e sigur, de plictisit nu te vei plictisi cu siguranță pentru că ori faci drumeții, urmezi cursurile unei școli de alpinism, mergi să vezi cum e viața la fermă, vizitezi atelierul meșteșugăresc din Andelsbuch, admiri îmbinarea dintre lemn și sticlă prezentă în arhitectura regiunii ori mergi la degustări (de brânzeturi, în special).

Apropo, Bregenzerwald are 30,000 de locuitori și 30,000 de vaci. Statistic vorbind, fiecare locuitor are vaca lui. În realitate nu-i chiar așa pentru că există ferme unde văcuțele fericite dau cel mai bun lapte. Ups, asta parcă era dintr-o reclamă de pe la noi, nu-i așa? Una peste alta, există destule ferme în Bregenzerwald, una dintre ele fiind mai deosebită prin faptul că e prima din zonă care a fost deschisă publicului, dar și pentru că folosește zerul pentru obținerea unor produse cosmetice. Mi-ar plăcea să merg la ferma asta, mi-ar aduce aminte de copilărie și de capra pe care mi-a cumpărat-o bunicul exasperat probabil de insistențele mele. În plus, aș avea ocazia să văd cu ochii mei întregul proces care transformă laptele în brânză. Și dacă tot am adus vorba de brânză, Bregenzerwald se poate lăuda cu un traseu tematic, KäseStrasse sau drumul brânzei, de-a lungul căruia amatorii de brânzeturi au ocazia să încerce specialitățile producătorilor de profil făcute din lapte de vacă, oaie și capră. Eu am gustat câteva sortimente, nu mă întreba care, că nu-mi mai amintesc, dar știu sigur că mi-au plăcut.

Copiii vor fi mai mult decât bucuroși să se joace cu animalele de la ferme și să fie antrenați în diverse alte activități. Există cursuri personalizate de schi pentru copiii mai mari de 3 ani sau tabere de schi organizate pentru copiii mai mari. De asemenea, pe pârtia Warth-Schröcken sunt amenajate zone de joacă pe zăpadă, cea mai cunoscută fiind parcul Paulis, unde copiii începând chiar de la vârsta de 2 ani învață să schieze alături de personaje de poveste. În Damüls, copiii până în 12 ani se pot da cu sănii motorizate, iar la grădinița de pe pârtia Mellaubahn, educatoarea se ocupă de copiii cu vârsta începând de la 1 an. Copiii, dar și adulții, mai pot încerca turele de săniuș, care pot fi și nocturne, plimbările cu sănii trase de câini sau cai sau drumeții prin zăpadă cu încălțările specifice snow shoes, care permit mersul prin zăpada proaspăt căzută. În Schröcken există și un parc de aventuri, fiind însă funcțional doar în timpul verii. Din păcate, site-ul nu este actualizat.

Și ofertele nu se opresc aici. Amatorii de wellness au la dispoziție centre specializate și 3 piscine publice (Gesundhotel Bad Reuthe, Quellengarten, Linde). În afară de pârtiile de schi, mai există patinoare, dar și o școală de zbor.044_Paragleiter DiedamskopfMuzeele și expozițiile din zonă sunt deschise și pe timp de iarnă (Werkraum Haus, spațiu destinat meșteșugului de prelucrare a lemnului, Muzeul Femeii din Hittisau, Muzeul Angelika Kauffmann, o pictoriță cu o viață tumultoasă).

În concluzie, sezonul de iarnă Bregenzerwald nu înseamnă doar schi, ci și o gamă variată de alte activități. Multe ar fi de văzut, de încercat și de gustat. Oferte pentru această zonă, găsești și la prietenii noștri de la Austria Incoming. Iar, dacă ajungi acolo înaintea noastră, nu uita să ne trimiți și nouă o poză sau să ne povestești în câteva cuvinte cum a fost. Iar noi îți vom povesti pe larg după ce vom fi vizitat Bregenzerwald.

Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de Cornelia Kriegner, reprezentanta Biroului de Turism a regiunii Bregenzerwald (Austria).

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.