Știu să fac limoncello, dar nu pot

Știu să fac limoncello, dar nu pot

-N-ai învăţat nimic în Malta?! mă întreabă mama la un moment dat.
-Ba da! răspund eu contrariată şi mă gândesc că iar mă critică mămos-parental şi nu ştiu de ce.

E drept că ea se gândea la altceva (arsuri solare), dar eu când m-a întrebat aşa, imediat mi-am adus aminte că ştiu cum se face limoncello. Şi că ştiu şi de ce nu cred că o să fac vreodată la noi…

Un pic înainte de asta să îţi descriu unde am învăţat asta.

The Limestone Heritage Park and Gardens
The Limestone Heritage Park and Gardens

În plimbările prin Malta am ajuns la The Limestone Heritage Park and Gardens, din Siggiewi.
duse acolo din Valetta cu stil şi-n mare clasă: în maşini de epocă recondiţionate (bine, le mai scăpase câte un plăsticel modern pe ici, pe colo, dar dacă voiai să nu observi, puteai foarte uşor să te faci că nu vezi).

As conduce asa ceva!
As conduce asa ceva!

 

Plimbare in mare stil
Plimbare in mare stil
Hai ca nu-mi sade rau
Hai ca nu-mi sade rau

Am coborât ca prinţesele, patru la număr şi cu ghida noastră şi am intrat în ceea ce pe vremuri fusese o fostă carieră de piatră, dar care acum se ocupă cu organizarea de evenimente, de la nunţi la seri tematice de folclor maltez sau te învaţă cum se sculptează în piatra calcaroasă Globigerina, specifică insulei malteze.

Am ajuns
Am ajuns
In parcare
In parcare
Bun venit!
Bun venit!
Intrare
Intrare
detaliu cu roti
detaliu cu roti

Ba, noi chiar am primit şi câte un suvenir la plecare, dreptunghiular şi simplu, care iniţial m-a lăsat nedumerită: aş fi vrut un melc sau ceva mai „lucrat”. După care am înţeles că sunt coţofană şi mă bucur la lucruri sclipitoare degeaba şi habar n-am de nimica. Tocmai paralelipipedul nostru reprezenta una dintre bogăţiile Maltei: blocurile cele mari de piatră care sunt folosite la construcţii pe insulă.

Produs nefinit
Produs nefinit
Atelierul de sculptura
Atelierul de sculptura
Melcii
Melcii
Cadou
Cadou

Poftim, şi eu voiam melci şi broaşte.

Dar să revin la lămâile mele.

Introducerea-n lămâi

Despre lămâi… da, da, ştiu, dacă viaţa îţi dă lămâi, să-ţi dea şi tequila.

Nu-i nevoie, noi aveam să învăţăm să ne descurcăm singure.

O plăcuţă agăţată la intrare în The Limestone Heritage ne informează despre lămâi –  Sigra tal-Lumi (copacii adică, nu fructele):

Cultivarea lămâilor a fost introdusă de către arabi în Malta, prin secolul al 7-lea. Lămâiul e în plină floare pe când alţi pomi îşi scutură frunzele şi asta se pare că îl face foarte popular prin grădinile malteze, şi-n cele mici, şi-n cele mari. Aşa că soiul cel mai popular face fructe pe durata întregului an – ta kul’ kamar’, adică „în fiecare fază a lunii”.

Apoi ne mai povesteşte ceva plăcuţa despre limoncello şi zice că rece şi diluat cu apă şi cu gheaţă face luminata, adică limonadă. Adică limonadă alcoolică? Mie mi-a scăpat varianta asta!

Iar pe final primim vreo două sfaturi ce ţin de sănătate: unul pentru stomac (cică e foarte bună licoarea asta la stomac) şi unul pentru dinţi: dacă îi spui cuiva „go squeeze yourself a lemon” e cea mai mare insultă pe care i-o poţi adresa unui adversar învins, fie el în fotbal sau în politică, de exemplu.

Să trecem la treabă acum că ştim unde suntem şi ce-i cu materia primă.

Limuncell

Datele problemei:

Un lămâi bine copt, după cum ziceam.

Patru bloggeriţe.

Gazda noastră, dl Baldacchino (The Limestone Heritage e o afacere de familie, apropo).

Making of limoncello: se culeg lamaile
Making of limoncello: se culeg lamaile

Ustensile: un coş, un cuţit, un peeler (despieliţător. Există nume la unealta asta în română?). Plus masa de lucru şi aparate foto.

Making of limoncello: unelte
Making of limoncello: unelte

Procedeul e aşa:

Se culeg lămâile cu atenţie, să nu fie prea moi, să nu fie prea verzi. Au o anume elasticitate când le strângi. Se înghesuie bloggeriţele una-ntr-alta să facă poze, îşi dau coate, din greşeală. Se fâstâceşte gazda. Se scot bloggeriţele una din cadrul celeilalte, cu grijă.

Making of limoncello: blogerrite la vanat de poze
Making of limoncello: blogerrite la vanat de poze

Se aduc lămâile la masă.

Masa de lucru
Masa de lucru
Making of limoncello: se curata lamaile. Se strang albinele
Making of limoncello: se curata lamaile. Se strang albinele

Se strâng albinele. Se începe curăţatul cojii de lămâie. Albinele insistă.

Se şade frumuşel, oameni, bloggeri şi albine într-un miros de rai, al lămâii proaspete şi de-abia decojite, cum n-am mai simţit vreodată. Aerul e de zeci de ori mai parfumat decât orice am simţit până acum în preajma unei lămâi.
Albinele se bucură şi ele, vin şi mai multe.

Making of limoncello: party!
Making of limoncello: party!

Se dau deoparte toate lămâile, se pune zahăr pe o farfurie pentru albine.
Aiurea, ce-s proaste? Toate stau buluc la fructe, zahărul e cu chimicale.

Making of limoncello: se hranesc albinele
Making of limoncello: se hranesc albinele

Se iau pe sus lămâi, bloggeri şi ustensile şi se mută într-un cadru închis, nu fără a lăsa o lămâie-momeală afară pentru albinuţe.

la adapost de albine
la adapost de albine
Continuam lucrul
de data asta fara albine

Se continuă decojirea, se face limonadă proaspătă, dar, atenţie!, fără zahăr pentru fete. E senzaţional de bună, din nou, datorită prospeţimii fructului. Se aspiră, aproape, aşa de repede dispar, nişte prăjiturele cu cremă de lămâie care se completează perfect cu limonada neîndulcită.

Limonada neindulcita. Surprinzator de buna
Limonada neindulcita. Surprinzator de buna

Se lasă ucenicii să încerce. Nu aşa de tare – trebuie să apeşi doar razant pe coaja fructului: dacă iei prea mult din partea amară, devine amar limuncell-ul.

La lucru!
La lucru!

Apoi se pune la macerat cu alcool, se etichetează, se bagă la întuneric şi se serveşte, când este gata, clienţilor care vin la evenimente sau în magazinelul de suveniruri de la intrare.

Se pune alcool pentru macerat
Se pune alcool pentru macerat
Alti clienti vor servi din munca noastra cand e gata
Alti clienti vor servi din munca noastra cand e gata

Apoi la ieşire se vizitează măgarii, că au şi animăluţe acolo, şi…

Ati invatat ceva azi?
Ati invatat ceva azi?

Gata, ştim să facem limoncello, nu?

De fapt, motivele pentru care am spus că nu pot să fac nu sunt legate de toată tevatura asta de mai sus, care ar fi teribil de greu de reprodus, ci de calitatea lămâilor. La noi ajung coapte de pe vas, nu din pom, deci în mod cert nu sunt culese în momentul acela propice când sunt ele tinere, elastice, nu prea moi şi zemoase. Apoi am înţeles că unele ar fi cerate, deci sunt bune doar dacă vrem să facem lumânări…

Deşi, dacă vreodată găsim lămâi bio, poate încercăm, ce zici? Uite, îţi mai dau o variantă de reţetă, cu o logistică mai uşurică decât cea de sus:

500 ml alcool pur sau vodcă, se pun la macerat de-a-mpreună cu coaja de la 8 lămâi potrivite de mărime.

Stau la întuneric între 15 şi 20 de zile la borcan, în funcţie de cât de tare vrei să îţi iasă limuncell -ul.

Apoi se fierb 500ml apă cu 400 gr zahăr, când au dat în clocot se mai lasă maxim un minut. Iar când se răceşte siropul acesta bine, se amestecă cu alcoolul macerat şi se lasă o noapte la rece.

Mergem să căutăm lămâi?

Am plecat dupa lamai
Am plecat dupa lamai

 

Disclaimer:

Acest articol a fost realizat în urma participării la Blog Island Malta, o campanie organizată de iambassador în parteneriat cu Malta Tourism Authority și cu sprijinul Air Malta
Ca întotdeauna, opiniile şi impresiile ne aparţin în totalitate! 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Ina a absolvit psihologia şi după un parcurs profesional în câteva multinaţionale, a ales să-şi asorteze studiile cu munca absolvind astfel şi un master în comunicare. De călătorit e îndrăgostită de când era copil, de aceea a decis să împărtăşească impresii din incursiunile sale.