Crama Clos des Colombes: unde visul întâlneşte pasiunea

Crama Clos des Colombes: unde visul întâlneşte pasiunea

Am ajuns la crama asta împreună cu gaşca pusă pe descoperitul Mării Negre, în încercarea noastră de a vedea o altă imagine a litoralului românesc. (Zic eu că ne-a reuşit destul de bine).

Unul dintre locurile cu cea mai faină poveste a fost pentru mine crama Clos des Colombes. Aşa că nu puteam să-l las nepovestit. Nu de alta, dar poate data viitoare când ajungi pe langă Neptun-Olimp n-ar strica să-i faci o vizită.

Pe noi ne-a primit doamna Anne-Marie Rosenberg, degustător internaţional de vinuri. Cu un accent încântător şi o mare dragoste pentru vinuri, gastronomie, viaţă şi frumos, s-a apucat să ne povestească.

d-na Anne-Marie Rosenberg
d-na Anne-Marie Rosenberg

Cum a apărut crama?

„Legenda” zice că într-o vacanţă în România a ajuns dumneaei pe la mare. Pur şi simplu în vacanţă, fără niciun gând care va fi urmat a-i schimba viaţa. Dintr-un microbuz a zărit o fostă fermă şi o vie lăsată în paragină. Deasupra ei se învârteau porumbei, ca un semn.

Am întrebat-o ce anume a făcut-o să revină. Nu ştie, a spus că a fost o chemare, o săgetare în inimă când a văzut via în suferinţă. A fost o tevatură întreagă să regăsească din nou locul pe lângă care trecuse: cu un taxi, fără să ştie română şi fără să ştie prea bine pe unde trecuse înainte cu maşina.

Probabil faptul că l-a regăsit a fost un alt semn.

Vie
Vie

Desigur că lupta cu statul român apoi a fost o altă poveste, statul nu voia să vândă la cetăţeni străini, a trebuit să găsească o cale prin care acest lucru să se întâmple.

Apoi, a fost întrebată cam cât vin doreşte să producă?
Câte vagoane?
Crama asta e tare mititică, poate cea mai mică din Dobrogea. Aşa că răspunsul a venit simplu: păi, vreo 5-6.000 de sticle.
Aaa, pentru consum personal, adică?
Păi da, că tot românul care face vin acasă se pricepe, ne spune cu obidă d-na Rosenberg.

In crama
In crama
Asteptand
Asteptand

Desigur că toate hopurile de care s-a lovit au fost mai multe, însă cu o mare dedicare şi pasiune a reuşit să înceapă afacerea. Ba, cum ne povestea d-na Rosenberg: mai trebuie să te aperi şi de hoţi, că-s cu două sau patru picioare, păsări sau viespi, toată lumea vrea s-apuce un bob de strugure.

A venit în 2001, a început să producă în 2006, şi în 2008 au început şi vânzările. Vinul îl face după o reţetă personală, produce doar vin sec şi nu vinde vin tânăr (de exemplu, când am fost noi la cramă am aflat că de-abia au îmbuteliat vinul din 2010 şi ceva din 2012. Iar în 2016 vor vinde vinul aniversar din 2006.)
Totodată, am aflat că pentru obținerea vinului sunt ajutați de un consultant din Franța. De ce ajutați? Tot d-na Rosenberg ne explică: dacă stai pe lângă vin toată ziua, îți pierzi obiectivitatea.
Am întrebat-o care îi este secretul.
E unul foarte simplu: răbdare şi pasiune.

Despre vin
Despre vin

Aşa că din 3,5 hectare scoate acum cam 15 000 l de vin pe care îi vinde prin supermarketuri, restaurante sau magazine specializate. Pe la târguri din păcate nu o găsim deoarece crama este mult prea mică.

Mie mi-a plăcut teribil povestea, cum a ajuns aici, cum cu o echipă mică s-a apucat de treabă, cu câtă înflăcărare își aducea aminte despre începuturi. Cum şi-a făcut cu ajutorul unui tâmplar o masă de deschiorchinat, după o fotografie, cum încearcă să-i convingă pe cei care vin în control cu gânduri „necurate” că nu au nimerit unde trebuie pentru șpagă.

Am întrebat și dacă face ecoturism.

levantica din curte
levantica din curte

Ah, la noi nu s-a auzit despre ecoturism, e foarte greu să te apuci, ne spune d-na Rosenberg. Cu toate acestea, am apreciat că deşi nu au o recunoaştere oficială „bio”, au o foarte mare grijă pentru ca în tot procesul de vinificaţie să folosească procedee cât mai naturale.

La cramă există şi o pensiune B&B şi un restaurant de gastronomie fină franţuzească.

Restaurant
Restaurant

Noi am avut plăcerea să încercăm câteva preparate, dintre care unele mi s-au părut cel puţin senzaţionale. Asta și întru exemplificarea potrivirii inspirate între vin și mâncare.

Am degustat, cu explicațiile de rigoare, care simt că mă îmbogățesc de fiecare dată:

 

O Terra Alba 100% autohtonă, din 2009, Fetească albă și Riesling, însoțită de muffin cu creveți, blini cu somn și turte Delta (un omagiu, creație proprie, din aluat și ingrediente secrete – dar tot am aflat câteva: pește afumat, pește sărat, icre și… țuică!)

 

Degustare
Degustare

Un Sauvignon 2010, catifelat, însoțit de o minibaghetă cu brânză de capră gratinată, prosciutto cu sparanghel din România și omletă soufle cu hribi.

Sauvignon 2010
Sauvignon 2010

 

Un Pinot Noir 2013, singurul vin îmbuteliat la nici un an după cules. L-au însoțit o aripă de pui, o turtă cu pui, lămâie și legume confiate și o cremă de sparanghel (excelentă! Unde erai tu Alex, doamne, ca punând mâna pe dânșii… să afli și-o rețetă!).

Pinot Noir 2013
Pinot Noir 2013

O Terra Rossa 2009, asamblaj din Cabernet, Merlot, Fetească Neagră și Shiraz. A venit împreună cu o lasagna cu curcan, o bulă de orez și un muffin cu roșii confiate și măsline.

 

Terra Rosa 2009
Terra Rosa 2009

Iar de final, un Sauvignon 2008, mieros și care a mers trăznet cu desertul: clafoutis de cireșe, înghețată de orez cu lapte și…
Înghețată de lavandă! Aș putea să încerc să mă bălăcesc pe aici în superlative, dar nu-i pana mea așa de iscusită s-o descriu.

Sauvignon 2009
Sauvignon 2009

 

Disclaimer: să știi că aici-prezentul articol e un mare act de curaj din partea mea. Nu mă pricep la vinuri și sunt teribil de mândră de mine dacă reușesc să duc un vin băubil cuiva care într-adevăr se pricepe.
Însă toată crama asta mică, rezistența și încăpățânarea unui om care s-a hotărât să învingă sistemul, atmosfera șic cu fluturi și lavandă și bucătăria deosebită m-au convins. Cât despre vinuri, mie mi-au plăcut (unele mai mult decât altele). Însă poate vrei să mergi să vezi și să guști și tu și să-mi spui cum ți s-au părut, pentru că eu, cum ziceam, nu mă pricep.

Crama Clos des Colombes
Crama Clos des Colombes

 

Acest articol a fost scris în urma participării la infoturul „Relaxare și Vitalitate în sudul litoralului românesc” organizat de TurismMarket.com
Pentru că suntem mai mulți care dorim să încurajăm călătoriile pe litoralul nostru, i-am avut parteneri pe: HotelMelodia.roPrimaria MangaliaDirect-Aeroport.ro și ne-au sprijinit și Hotel Delta,Hotel OpalCocor Spa HotelClos Des ColombesVincon RomaniaComplex CiresicaTerasa Egreta OlimpEfendi Cafe NeptunHerghelia MangaliaIcar Tours Constanta .

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Ina a absolvit psihologia şi după un parcurs profesional în câteva multinaţionale, a ales să-şi asorteze studiile cu munca absolvind astfel şi un master în comunicare. De călătorit e îndrăgostită de când era copil, de aceea a decis să împărtăşească impresii din incursiunile sale.