Despre fericire autentică şi buddhism, cu Gonsar Tulku Rinpoche la Bucureşti

Despre fericire autentică şi buddhism, cu Gonsar Tulku Rinpoche la Bucureşti

Îţi doreşti să ai, să câştigi, să faci, să realizezi atât de multe. Ai gânduri curate şi o dorinţă reală de a ajuta, de a contribui la ţeluri de cele mai multe ori nobile, de a face ceva bun în lumea asta mare. Dar ţi se întâmplă deseori să cazi pradă deznădejdii, să te simţi copleşit, să adaugi la lista ta de dorinţe şi nevoia de mai mult timp. Aşa cum ţi se întâmplă ca, în goana ta pentru a realiza ceva, să uiţi de cei mai apropiaţi, să uiţi că ai promis că o vei vedea pe mama ta, să nu ai timp să te joci cu copilul, să amâni odihna sau relaxarea şi aşa mai departe. Iar când îţi dai seama că ai scăpat din vedere ce era mai important pentru tine, te cuprinde un sentiment de tristeţe şi de inutilitate, nu mai ştii care e direcţia bună şi cine eşti tu cu adevărat. Eu trec frecvent prin astfel de stări şi am convingerea că nu sunt singura.

Nu ştiu foarte multe despre buddhism şi nici nu am de gând să te conving că acesta e singura cale. Ceea ce ştiu e că îmi doresc să înţeleg mai multe despre această doctrină şi că m-am simţit mult mai echilibrată în scurta perioadă în care mi-am rezervat în fiecare dimineaţă măcar 15 minute pentru a citi o carte de Gonsar Rinpoche – Esenţa doctrinei buddhiste. Cartea mi-a fost recomandată de Vlad Doroican, în interviul pe care ai avut şi tu ocazia să îl citeşti, la noi pe blog (vezi aici). Tot Vlad mi-a dat şi vestea cea bună, pe care o împărtăşesc acum cu tine: în perioada 12-16 septembrie, Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling”  ( www.rabten.eu ) din Elveția, se va afla pentru a patra oară în România, la invitația Asociației Rabten Compassionate Wisdom în colaborare cu Editura Herald și Centrul „Seeds for Happiness”.

Afis web Gonsar Rinpoche in Romania

Înainte de a-ţi da mai multe detalii, vreau să îţi spun că nu mi-a fost foarte uşor să citesc cartea. Sunt multe concepte pe care nu le stăpânesc, termeni pe care i-am căutat în glosar sau pe google, dar simpla lectură mi-a oferit o linişte şi o pace pe care nu am mai simţit-o decât rareori. De aceea voi participa şi la prelegerile care vor avea loc după următorul program:

Vineri seara, 12 septembrie, ora 18:30 are loc o conferință publică cu tema „Compasiunea: temeiul unei fericiri autentice” la Casa de Cultură a Studenților București, sala mare, etaj 2 din Calea Plevnei 61, sect.1. Intrarea este liberă, cine dorește însă să contribuie, se sugerează o donație de 20 RON. În continuarea conferinței, va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cele mai interesante întrebări vor fi premiate cu câte o carte Buddhismul şi viaţa ce poartă autograful autorului Gonsar Tulku Rinpoche.

În weekend, 13-14 septembrie, Maestrul Gonsar Rinpoche va continua să susțină la Centrul Seeds for Happiness din București prelegeri cu tematica „Cele trei Aspecte Principale ale Căii către Iluminare.” Taxa de participare este de 180 RON/2zile sau 100 RON/zi. Persoanele care nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd) și doresc să participe sunt rugați să contacteze organizatorii.

Participarea sa face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4, www.seedsforhappiness.ro. Mai multe detalii aici: http://rabten.ro/gonsar-tulku-rinpoche-revine-in-romania/

CONTACT: info@rabten.ro, www.rabten.ro , 0723.225.760,  0726.235.737

Evenimentul este dedicat publicului larg şi este menit să vină în întâmpinarea omului modern ce caută să îşi dezvolte propria minte într-un spirit de compasiune şi înțelepciune.

Despre invitat:
Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul Maestrului Geshe Rabten Rinpoche, considerat printre primii călugări care au expus învățăturile buddhiste în Occident. A studiat îndelung limbile străine, cultura occidentală și filosofia orientală, îndeosebi învățăturile lui Buddha și transmite cunoașterea sa atât ascultătorilor occidentali cât și celor tibetani. Domnia sa este autorul unor lucrări de seama despre budismul tibetan precum: „Esența doctrinei buddhiste”, „Buddhismul și viața”, apărute la editura Herald.
Citește mai departe aici: http://rabten.ro/ro/maestrii/gonsar-tulku-rinpoche/

Coorganizatori: Editura Herald, Centrul Seeds for Happiness

Parteneri media & culturali :

Casa de Cultura a Studenților București, România Liberă, Ziarul Ring, Ziarul Alb, SensoTv.ro, Asociația de Studii Euro-Asiatice, Think Outside The Box, Centrul Anahata, AstroCafe.ro, Studenţie.ro, ED4Lead.ro, TrăieșteConștient.ro, Namaste India, Bookaholic.ro, PoveștideCălătorie.ro, Noul Pământ.ro, Aimee&Damaideparte, LumeaMare.ro, ImperatorTravel.ro, The Path Romania, BookuriaInfo.ro, Fundația Prețuiește Clipa, Colecția Mistica Iluminării, 121.ro, Humanity’s Team Romania, HarmonyGroup.ro, Filme-Cărți, StauPeNet.ro, Oriens.ro, Psi Force Anatol Basarab, CalendarEvenimente.ro, Amintiridincalatorie.ro

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.