Rar am avut o problemă de sănătate atunci când am călătorit pe undeva. Sau dacă ceva nu a mers cum trebuie, nu a fost atât de grav încât să fie nevoie să apelez la un doctor sau să mă întorc în ţară. Cu toate acestea, dacă la alte asigurări pe care le-am considerat inutile am renunţat, eu iau călătoria în serios şi la fel fac şi cu asigurările de sănătate de care am nevoie atunci când ies din ţară. N-am niciodată atât de mulţi bani la mine încât să-mi permit să acopăr vreo intervenţie, de oricare ar fi ea, aşa că pun mâna verific cu atenţie asigurările, înainte de a pleca. Ceea ce ar trebui să faci şi tu.
Dacă nu ştiai deja, află că poţi beneficia, ca punct de pornire, de Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (European Health Insurance Card – EHIC), un card gratuit valabil în 28 de ţări pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi în Elvetia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Există nişte condiţii care trebuie îndeplinite şi ar fi bine să le citeşti, ca să înţelegi cum funcţionează.
- Cardul se eliberează, la cererea persoanei asigurate, de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este valabil pentru deplasări scurte, de maxim 12 luni, în ţările pe care le poţi studia aici.
- Sunt acoperite doar serviciile medicale de stat, acolo unde există (din câte am mai aflat există şi ţări în care totul este privatizat, aşa cum anumite servicii gratuite la noi în ţară nu sunt gratuite în alte părţi, cel mai bine e să te documentezi înainte). Nu acoperă aşadar nici servicii private, nici alte costuri precum preţul călătoriei, întoarcerea în ţara de origine, salvarea de pe munte, contravaloarea unor bunuri furate şamd.
- Scopul călătoriei nu trebuie să fie acela de a obţine un tratament medical, pentru afecţiuni preexistente deplasării. Femeile însărcinate pot beneficia de asistenţa obişnuită pe timp de sarcină, dar nu sunt acoperite costurile unei naşteri, de exemplu.
- Pot beneficia de cardul european de asigurat toate persoanele care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei. Salariaţii care nu au 5 ani vechime în actualul loc de muncă trebuie să aducă mai multe dovezi şi documente, nu le enumăr aici, găseşti detalii pe site-ul CASMB.
- Cardul este acum valabil 12 luni de la data eliberării, în loc de 6, cum era înainte. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obţine unul nou.
- Părinţii pot face cerere pentru card în cazul copiilor minori. Studenţii şi masteranzii care studiază în statele membre UE pot obţine cardul numai dacă beneficiază de bursă a statului român.
- Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor.
- Există şi o aplicaţie care poate fi descărcată din Itunes, Google Playstore şi Windows Phone Store. Mai multe detalii găseşti aici sau aici.
În concluzie, eu cred că acest card poate fi foarte util, iar dacă vrei să fii cu adevărat liniştit, poţi să adaugi şi o asigurare de călătorie privată. Eu îmi fac de obicei una valabilă pentru un an, ca să nu am bătăi de cap. Şi sper să nu am nevoie niciodată de ea!
Sănătate şi călătorii inspirate!
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!