Am pornit de la titlul acesta nu pentru că am măsurat vreodată un muzeu sau pentru că aș crede că o colecție virtuală poate înlocui contactul direct cu opera unui artist. L-am scris pentru că așa m-am simțit când am descoperit Google Arts & Culture, un portal care există de ceva vreme și prin paginile căruia nu m-am jucat până acum pentru că pur și simplu n-am știut de existența lui. Iar când l-am descoperit, cu ajutorul unei invitații la o conferință de presă, exact așa m-am simțit: ca o furnică pierdută prin cel mai mare grânar din lume.
M-am dus chiar și la conferință, deși nu mai merg la astfel de evenimente de câțiva ani, mă plictisesc și nu mă simt prea bine atunci când trebuie să înot printre străini sau personaje importante. Și de data aceasta au fost invitați importanți sau oficiali. Organizarea ca la carte, nimic de reproșat. Doar mâna de participanți interesați de subiect m-a lăsat cu un gust amar, dar articolul acesta nu este despre importanța culturii în presa românească, ci despre felul în care poți avea acces la cultură și la frumusețile lumii chiar dacă ești prea tânăr, prea sărac, prea bolnav, prea fricos, prea ocupat sau mai știu eu prea cum.
Cea mai bună cale ca să înțelegi ce spun e să exporezi singur Google Arts & Culture, un loc în care, în clipa de față, se găsesc peste 1800 de instituții culturale din 80 de țări, peste 5.000 de imagini la calitate foarte ridicată ale unor piese de artă (aici expertiza și tehnologia Google își spun cuvântul), 6 milioane de artefacte (fotografii, materiale video, manuscrise și alte piese de artă, cultură și istorie) și peste 2000 de expoziții online administrate de experți. Aplicatia Google Arts & Culture este disponibila gratuit pe desktop, iOS si Android.

Pe mine, rezoluția excepțională a fotografiilor după picturi mă lasă fără grai. Sunt capodopere pe care nu le vei putea niciodată vedea atât de aproape într-un muzeu și, chiar dacă le-ai avea la tine acasă, tot nu ți-ar fi de ajuns ochii. Așadar nu uita să dai zoom pe ele!
Motivul pentru care s-a ținut o conferință de presă acum, în România, a fost lansarea pe platformă a expozițiilor de artă a 4 noi parteneri din România. Muzeul Național Cotroceni, Castelul Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași și Asociația „Semne Cusute”. După cum vezi, pe Google Arts & Culture nu cauți numai după un pictor, o temă, un curent, o țară sau un muzeu, ci găsești informații sau alte produse culturale care construiesc identitatea unei țări, cum ar fi ia românească. Pe lângă asta, sunt colecții gata făcute cu ce temă vrei tu, de la palete de culori la căței, pantofi și alte năzdrăvănii. Din trei click-uri haotice, am găsit o colecție de desene cu mai mult de 15.000 de exponate.
Mă scuzi așadar, am puțină treabă. Mai multe detalii găsești aici sau intră direct în aplicație și bucură-te de ea.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!