Christoph Niemann la MNAC

Sunt un învățăcel în domeniul artei. Și când spun asta, mă refer atât la modul în care las urme pe hârtie, cât și la cunoștințele mele în ceea ce privește arta contemporană. Știu mai multe despre istoria artei decât despre artiștii care evoluează pe scena prezentului și mă bucur de orice ocazie prin care un nume nou se asociază cu o formă de comunicare vizuală pe care o pot înțelege, ba mai mult de atât, spre care aș fi tentată să evoluez și eu. Pentru că, așa cum bine știi, uneori e foarte greu să înțelegi rațiunea sau scopul care îi ghidează în creațiile lor pe unii creatori contemporani. Nu e cazul lui Christoph Niemann, un ilustrator care pare să știe foarte bine ce vrea și pe care am avut ocazia să-l descopăr odată cu expoziția recent deschisă la MNAC (Muzeul Național de Arta Contemporană) și Hotspot Workhub.

Cea mai bună veste pentru mine, odată cu descoperirea acestui ilustrator, e că într-o lume dominată de fotografii de o calitate din ce în ce mai bună, luate din unghiuri în care n-am putea ajunge pe propriile picioare (vezi ce se poate face cu o dronă), un artist reușește să creeze ilustrații pentru publicații importante (The New Yorker, National Geographic, The New York Times Magazine), asta alături de multe alte proiecte personale. Mai multe despre Christoph Niemann poți afla aici, și într-un documentar de pe Netflix.

În dimineața de după vernisaj, Christoph Niemann a ținut o prezentare la
Hotspot Workhub și mă bucur că am reușit să-l ascult și acolo. Chiar dacă prezentarea a avut și o componentă dedicată relației dintre creator și client sau creator și public, partea care m-a interesat mai mult a fost cea legată de procesul de creație în sine. Am reținut câteva idei pe care le voi împărtăși cu tine, nu știu dacă scoase din context (sau fără minunatele imagini pe care le-a proiectat) au același sens, așa că nu mă voi lungi foarte mult cu ele.

Christoph Niemann
  • Dacă pui ceva în portofoliu, să fii sigur că poți repeta ceea ce ai făcut la același nivel de calitate. Nu poți promite norocul.
  • Să exersezi tot timpul, să nu te oprești atunci când ai terminat școala.
  • Dacă poți să explici ideea (unui desen) la telefon, atunci e o idee proastă. Încearcă să creezi o imagine care vorbește, nu o traducere vizuală a unor cuvinte.
  • Limbajul vizual se schimbă odată cu timpurile, fii la curent.
  • Când arăți o lucrare cuiva pentru a obține feedback, nu întreba „îți place?”, ci mai bine „ce vezi?

Mă opresc aici, mergi mai degrabă și vezi seriile lui narative și spune-mi cum ți s-a părut, după aceea. Expoziția poate fi vizitată până pe 29 martie 2020.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.