Slow Travel: inspirație pe îndelete (5)

Slow Travel: inspirație pe îndelete (5)

5. Încercăm să mâncăm acasă la cineva

În episodul anterior despre Slow Travel te-am lăsat bântuind piețele, în căutarea experiențelor și aromelor autentice. Am povestit despre cum e să-ți gătești tu masa, folosind produse proaspete de sezon, în apartamentul sau vila pe care ai închiriat-o de la localnici. Există totuși un risc: ca tu să ai două mâini stângi când vine vorba de gătit, caz în care mai avem o idee ce se potrivește la fel de bine cu modul de a călători pe îndelete. Alege, ca alternativă la restaurant, să iei masa la cineva acasă.

Fie că participi la o cină organizată de gazda ta, că te folosești de rețeaua internațională EatWith, sau că găsești un restaurant foarte mic, de familie, în cartierul în care stai, vei avea ocazia să interacționezi cu oamenii locului, poate și cu alți (puțini) turiști veniți din cine știe ce alte colțuri de lume. Un schimb cultural în care mâncarea e un pretext și, deseori, descoperi că e mai bună decât te așteptai.

Am trei sau patru exemple în minte.

Primul e din Sancerre, în Franța. La pensiunea aflată undeva printre dealuri pline cu vii, proprietara a organizat o masă la care ne-am strâns nu mai mult de opt oameni. Cina s-a întins pe câteva ore, felurile au venit încet, strecurate firesc printre întrebări, glume și o conversație în vreo trei limbi.

Al doilea exemplu vine din Barcelona, locul în care am ales, din lista uriașă de gazde de pe EatWith,  pe Xabier Bonilla – fost bucătar într-un restaurant cu stele Michelin. Nu era sezon, așa că ne-am trezit singuri, noi și bucătarul, într-un apartament foarte frumos decorat. L-am văzut cum gătea și am schimbat ceva impresii, atât cât s-a putut, pentru că limba engleză nu era la fel de bine pusă la punct ca bucatele delicioase care au ajuns la noi în farfurii. Am avut așadar o seară romantică, doar noi doi și bucătarul personal.

Colaj EatWith

Al treilea exemplu vine din cu totul alt colț de lume, din Zanzibar. Acolo am ales să ne organizăm clasicul Spice Tour cu o companie orientată către activități ecoturistice. Așa că, după vizita la ferma de condimente, am avut ocazia să luăm masa la o familie, într-un sat. Un pled era întins pe jos și tot acolo ne-am așezat și noi, încercând să nu ne băgăm picioarele în farfurii. Felurile de mâncare au fost simple, cu pește și orez, dar gustoase.

Pentru al patrulea exemplu mă întorc iarăși la gătit și se întâmplă în Iordania, lângă Petra. Aici te poți înscrie la un curs de gătit destinat oricui, indiferent de experiență. Sunt vreo două variante, noi am ales Petra Kitchen. Nu a fost deloc dificil, treaba s-a împărțit pe pe echipe și nu a trebuit decât să tăiem ceva legume sau să învârtim în oale, atent supervizați și îndrumați de către bucătari pricepuți. La final fiecare echipă a creat un fel sau două de mâncare, iar acestea s-au împărțit în așa fel încât toată lumea să fi gustat din toate preparatele locale. Din nou, socializarea cu oameni veniți din toate părțile lumii a avut un rol important în succesul serii, dar și ceea ce am mâncat ne-a rămas în minte și nu o dată am recreat experiența, la noi acasă.

 

Încearcă și tu, în viitoarea ta vacanță, să găsești o modalitate de a savura ceva local, la o familie de localnici. Iar dacă ai avut astfel de experiențe sau ai alte recomandări, împărtăşeşte-le acum cu noi, într-un comentariu.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.