Călătorim singuri sau însoţiţi?

Călătorim singuri sau însoţiţi?

Am tot auzit în ultima vreme opinii conform cărora experienţa de a călători singur e mult mai interesantă şi mai bogată decât aceea în care călătoreşti în grup sau în cuplu.

Mi-am adus aminte de asta citind un articol de pe Travel+Leisure care prezintă cele mai sigure şi prietenoase destinaţii pentru călătorii singuratici. Să nu vă mire că, alături de Austria şi Suedia, veţi găsi ţări precum Egipt, Vietnam, Laos sau Bhutan, dar nu despre asta vroiam să vă povestesc, oricum am mai discutat despre siguranţa în călătorii cu altă ocazie.

Am găsit tot în acest articol un paragraf care spune clar şi concis de ce e mai bine singur, voi încerca să fac pentru voi o traducere aproximativă: „Se spune că alegi intenţionat să călătoreşti singur pentru că vrei să experimentezi lumea fără a te lăsa influenţat de gusturile, preferinţele sau prejudecăţile partenerului. Atunci când eşti însoţit, e mai uşor să te concentrezi asupra acelei persoane decât să cunoşti alţi călători. A călători singur e mai degrabă un voiaj al auto-descoperirii.

Până anul acesta nu aş fi agreat ideea de a călători singură. Am vorbit deseori cu Vera, care a mers singură, pe jos, cei 800 de km de pe Camino, am avut ocazia de a schimba păreri cu Alin Totorean, explorator singuratic în cele mai periculoase condiţii  şi cred am înţeles foarte bine semnificţia acestui mod de a călători. Iar anul acesta, forţată de împrejurări – vă las pe voi să înţelegeţi cum vreţi cuvântul „forţată”;-), am avut ocazia de a porni singură prin ţară. Sincer vorbind a umbla de capul tău prin propria ţară este floare la ureche însă am aflat cu această ocazie lucruri interesante despre mine, am cunoscut oameni speciali, am avut timp să mă gândesc la foarte multe şi să simt altfel locurile şi experienţele pe care le-am trăit.

Nu aş face asta mereu, pentru că îmi place enorm să călătoresc pe 6 roţi, adică în modul nostru inedit de a porni la drum în familie. Chiar dacă rămâne mai puţin timp pentru meditaţie sau interacţiune cu alţi oameni, aşa adunăm împreună un capital de amintiri şi clipe ce se aşază, într-un mod mai plăcut ca oricând, la temelia relaţiei noastre.

Bineînţeles că fiecare are opiniile sau căutările sale specifice într-o excursie, dar dincolo de acestea, dincolo de situaţia în care vă aflaţi (dacă sunteţi căsătoriţi vă e mai greu să plecaţi singuri, dacă sunteţi solo vă e mai greu să vă găsiţi instant un partener şamd..) aş vrea să ştiu care este viziunea voastră şi spre ce ar înclina votul: cum obineţi maximul de la o călătorie: singur sau însoţit?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.