Muzeul de chihlimbar de la Colţi

Muzeul de chihlimbar de la Colţi

Învaluiţi în mister şi legendă înca din cele mai îndepărtate timpuri, Munţii Buzăului adăpostesc multe minuni ale naturii ce aşteptă să fie descoperite şi admirate. Mulţi dintre noi au auzit de Vulcanii Noroioşi, Focurile Vii sau schiturile rupestre, însă puţini au ajuns să le şi vadă cu ochii lor. Ascuns tot în aceşti munţi sălbatici este Muzeul de chihlimbar din satul Colţi, o expoziţie de bijuterii şi pepite de chihlimbar extrase din zonă.

Pentru a vizita acest muzeu am plecat din Braşov spre Buzău prin Întorsura Buzăului. Există două căi de acces de la drumul naţional, una mai scurtă, alta mult mai lungă. Bineînţeles că până la urmă am străbătut drumul cel lung pentru că am vrut sa vedem şi schiturile rupestre de la Nucu, dar nu prea a fost timp pentru toate. Am hotărît să ne întoarcem luna viitoare pentru acestea şi să profităm de cât a mai rămas din zi pentru a vizita muzeul. Aşa că undeva după Pătîrlagele, unde ar fi fost intersecţia cu drumul cel mai scurt, în satul Măgura am luat-o la stânga şi am mers pe drumuri de caruţă prin sate izolate şi agăţate pe dealuri până în satul Colţi. Cred că am fost una dintre puţinele maşini care a trecut pe acolo în mult timp. Foarte mulţi vizitatori nu cred că vin prin locurile acestea, aşa că s-ar putea să găsiţi muzeul închis. Dar nu ezitaţi să întrebaţi localnicii pentru că vă vor îndruma către persoana responsabilă cu muzeul, care probabil că va fi acasă şi vă va deschide imediat. Aşa am procedat şi noi.

Cât despre muzeu, acesta este foarte modest, sunt doar două încăperi, una cu chihlimbarul de Colţi şi una cu pietre semipreţioase şi flori de mină. Clădirea se aseamănă cu o mare casă ţărănească cu etaj. Am înţeles că în prezent muzeul este în renovare, el fiind alcătuit şi din alte încaperi. O doamnă ne-a vorbit despre această variaţiune de chihlimbar găsită la Colţi, denumită rumanit, întâlnită şi în Rusia. Chihlimbarul este o răşină fosilă aparţinând unei specii de pin, veche de 60-40 milioane de ani. Rumanitul de la Colţi prezintă peste 160 de nuanţe, între care şi o nuanţă de maro foarte închis, unică. Astfel colecţia de la Colţi se plasează printre cele mai importante din lume. Chihlimbarul a fost folosit pentru amulete şi podoabe încă din Paleoliticul târziu şi într-o vreme acesta valora mai mult decât aurul. Se spune că acesta ar fi atras şi Argonauţii spre ţara noastră în căutarea vestitei lâni de aur. Extragerea acestuia s-a făcut atât la suprafaţă, cât şi în puţuri speciale pînă în 1948, când Ministerul Minelor hotăreşte încetarea definitivă a exploatărilor.

Chihlimbarul de Colţi a fost găsit pe Valea Colţilor, între satul Colţi şi satul Aluniş. El a fost descoperit pe cursul apei, unde apare cel mai frecvent după ploi, când malurile se spală, lăsând la iveală bucăţile de chihlimbar care sunt acoperite de un strat de argilă. Am înţeles că majoritatea localnicilor au astfel de bucăţi de chihlimbar, deci cine este interesat poate să întrebe în sat. Bijuteriile din muzeu sunt confecţionate din chihlimbar de Colţi. Sunt expuse si câteva unelte vechi folosite la exploatarea chihlimbarului, precum şi poze ale schiturilor rupestre despre care cerem şi câteva informaţii pentru următoarele excursii. Există şi un magazin de suveniruri de unde se pot achiziţiona diverse podoabe. Acestea însă sunt prelucrate din chihlimbar de Baltica, cel mai răspândit în lume. În sat a funcţionat şi un atelier de prelucrare, fiind făurite poadoabe din chihlimbarul de Colţi. Acum însa, ultimul localnic care păstrează taina acestei îndeletniciri este foarte bătrân şi probabil că odată cu el se va pierde şi ceva din farmecul locului.

Versiunea în limba franceză, aici

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Urmărindu-și una dintre pasiuni, Octavia a hotarât să studieze literatura. O altă pasiune, precum și mare iubire, este muntele. De aceea Octavia vrea să ajungă în cele mai îndepărtate si ascunse colțuri ale naturii. Pentru ea, fiecare călătorie făcută este o aventură plină de emoții și impresii puternice ce trebuie împărtășite cu oricine dorește să asculte.