Biblioteca virtuală: lumea mare în miniatură

lumea mare e mică am stabilit deja de mult. E mare pentru că ne dăm seama că nu am avea şanse să vedem absolut tot ce ne dorim să vedem, e mică pentru că totul este mult mai accesibil astăzi şi putem ajunge într-un timp scurt oriunde în lume. E mare pentru că ai putea călători toată viaţa fără să te plictiseşti şi ai putea scrie şi povesti la nesfărşit despre ea; e mică pentru că vei regăsi oameni, obiceiuri, asemănări sau acel sentiment de acasă pe oriunde te vor purta paşii. . Dar astăzi nu facem filosofie ci descoperim, cu bucurie de copil, că unii au crezut atât de mult în ideea că lumea mare e mică încât au luat-o ad literam şi au pus-o în practică. Aşa îmi place mie să cred că s-au născut câteva parcuri tematice despre care vom căuta astăzi informaţii, în biblioteca virtuală: Mini Europa de la Bruxelles, Madurodam de la Haga şi Minimundus de la Klagenfurt. În primul am şi fost, despre celelalte am auzit şi am căutat câteva informaţii pe lumea mare a internetului.


Mini Europa – Bruxelles

Aşezarea parcului lângă Atomium crează o impresie senzaţională de răsturnare de proporţii, Atomul devenind gigant iar clădirile renumite din Europa părând miniaturi. E locul în care te simţi precum Guliver în ţara piticilor, doar piticii lipsesc. În rest avem de toate iar cele 300 de modele şi locuri importante din Europa, extraordinar de frumos realizate, pot fi vizitate într-un timp record! Mecanismele care funcţionează şi fac diverse lucruri să se mişte pe acolo (nu numai trenuri sau bărci ci şi vulcane) jocurile interarctive pentru cei mici dar şi pentru cei mari, cantitatea importantă de informaţie şi de frumos pe care o poţi găsi pe fiecare metru pătrat, fac din Mini Europa un loc care merită vizitat odată ce ai ajuns în Bruxelles. Şi dacă vă gândiţi că sunt alte lucruri mai importante de văzut într-un oraş foarte frumos ca acesta şi credeţi că nu aţi avea minim două ore de pierdut pe aici, am citit acum pe site că în duminicile din iulie şi august există şi vizite nocturne, plus un foc de artificii muzical în anumite zile. Mai multe detalii veţi găsi şi singuri aici şi câteva poze poate că vă vor convinge.

Madurodam, Haga

Când am fost în Olanda nu ştiam de acest parc şi acum îmi pare rău. Micul oraş în miniatură reproduce  la scara 1:25 clădiri, locuri şi scene de viaţă din Olanda, reuşind astfel să concentreze esenţa unei ţări în cel mai mic oraş din aceasta.

Romanian Traveler ne povesteşte că „Aici clopotele bisericilor se aud cand si cand, trenuletele merg pe sina de cale ferata, avioanele decoleaza sau aterizeaza, se intampla diverse accidente iar omuletii construiti isi duc activitatile zilnice la bun sfarsit tot timpul (o sa vedeti camioane cu ciocolata iesind din fabrica celebra de ciocolata Mars, pompieri ce se grabesc sa stinga un incendiu intr-un colt al oraselului, vaporasele ce strabat canalele Amsterdamului alaturi de pestisorii care sunt cat se poate de vii, uneori mai mari decat barcile in sine, copaceii care si acestia sunt cat se poate de naturali, tunsi dupa tehnica bonsai de raman mititei)”.

Se pare că multă lume alege să viziteze parcul seara, când spectacolul cu apă lumini şi laser pune în scenă o poveste ce promite să fie fascinantă.

Mai multe detalii despre parc aici

Minimundus – Klagenfurt

Mai aproape de noi, în Austria, există alt parc de acest gen. Nu am ajuns nici aici însă am citit impresii foarte bune. Scara la care sunt realizate miniaturile este aceeaşi (1:25), numerele spun că sunt mai puţine decât cele din Bruxelles, totuşi 170 de clădiri importante ale lumii nu sunt chiar de neglijat. Locomotivele se mişcă, o rachetă este lansată cât de poate de realist, iar machetele promit să fie făcute cu foarte mare atenţie la detalii şi, atât cât se poate, din acelaşi tip de materialele din care au fost consturite şi clădirile adevărate.

Mai multe informaţii veţi găsi aici

şi mai multe poze într-un articol scris de SIP


În concluzie, partea cea mai interesanta este că în aceste parcuri avem şansa de a avea o privire de ansamblu, de a compara dimensiuni, de a ne simţi mândri de ceea ce omul a putut face de-a lungul timpului. E momentul în care putem privi de sus şi putem spune: hm, suntem mândri de ei, ne-ar plăcea şi nouă să trăim pe acest pământ!

Vă invit să completaţi cu propriile voastre impresii, cu link-uri sau cu alte parcuri de acest gen din lume!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.