Polewka piwna – Noroc bun!

Polewka piwna – Noroc bun!

Cu atâtea tentaţii culinare asiatice aduse de către călătorii expediţiei Muson, parcă nu reuşesc să mă mai gândesc la altceva. Reuşesc totuşi să îmi îndrept gândurile către …. bere, dar staţi, nu către berea rece în halbă ci  către ceea ce polonezii numesc polewka piwna, sau mai pe româneşte supă de bere.

Simţim cu toţii –  e cald, e prea cald. Cu siguranţă, chiar dacă la ştiri ne spun să nu limităm consumul de alcool (bere, vin ..), sau poate tocmai de aceea,  mai găsim câte o doză de bere prin frigider. Ne mai trebuie nişte gălbenuşuri vreo 5 la număr, o cană de smântână, vreo 3 linguri de bere zahăr (noroc!) un căţel, sau mai bine vreo 3 căţei de usturoi şi un vârf de linguriţă de praf de zâne, pardon, scorţişoară.

Deci, să lăsăm berea rece din mână şi să batem gălbenuşurile cu zaharul până se  îngroaşă şi devin pale  la culoare. De aici am putea continua să facem o cremă delicioasă de vanilie, dar nu, ne ţinem tari. Se adaugă uşor smântâna amestecând continuu. Se încălzeşte uşor, recomandabil ar fi să folosim varianta bain-marie, agitând continuu. Acum este momentul important  – ne desprindem de 1 litru de bere pe care-l turnăm încet (şi nu pe gât), agitând continuu. Aruncăm căţeii de usturoi tocaţi mărunt şi praful de scorţişoară şi amestecăm uşor până când amestecul se îngroaşă  uşor. Aveţi grijă la spume, evident.

Acum că aproape am terminat, tăiem repede cubuleţe 2 felii de pâine şi le aruncăm într-o tigaie încinsă cu un strop de ulei de măsline şi un pic de sare. Avem deci nişte crutoane lângă care adăugăm alte cubuleţe dintr-o brânză tare (eu am folosit ce aveam nişte brânză cheddar). Noroc bun!

PS. preferabil ar fi să alegem o bere mai  puţin amară :), din ultimele experienţe o Bavaria, Nastro Azzuro (varianta originală) sau poate o Leffe blondă cred că sunt mai potrivite.

Există o variantă “de post” – postna polewka piwna  – care în vremuri apuse în Polonia era făcută şi mâncată în timpul  postul Paştelui, berea nefiind considerată pe atunci o băutură inadecvată momentului, în mare înlocuinde-se smântâna cu miez de pâine.

Articole similare:

Supă de ceapă

O călătorie culinară cu sushi

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.