O dublă premieră: Cramele Basilescu

Aseară am avut şedinţă cu părinţii. După care am participat la o degustare de vinuri. „Ce fel de şcoală o fi aia unde părinţii se adună la băut?”, s-or fi întrebat prietenii mei de pe Facebook. Aşa că sunt datoare cu o lămurire. Nu am băut, ci doar am degustat (deşi jur că nu am vărsat niciun strop din pahar în recipientele special pregătite) şi nu am făcut asta la şcoală, ci la Florăria Olandeză, unde am ajuns la amabila invitaţie din partea FINE ROMANIAN WINES. 

Tot aseară am trăit două premiere. A fost prima dată când papilele noastre au intrat în contact cu ceea ce rezultă din plantaţiile de vie ale Cramei Basilescu. A doua premieră a fost lansarea noului Golem. Cu siguranţă că numele şi eticheta vă vor ridica şi vouă întrebări, dar abordarea e curajoasă şi să sperăm că produsul creat de om îi va însufleţi la rândul lui pe cei ce îl vor consuma… cu moderaţie!

Îndrumător în ale degustării ne-a fost domnul Florin Preda, director de marketing la Crama Basilescu, un om care a ştiut să prezinte vinurile cu elocvenţă şi pasiune, arătând deschidere şi sinceritate atunci când a răspuns la întrebări, cu alte cuvinte aş vrea să văd tot mai des specialişti în marketing care să îşi cunoască atât de bine produsul!

S-au prezentat cu promptitudine în pahare următoarele:

  • Ancestral Fetească Albă 2009, un vin de întâmpinare pe care nu l-am uitat nici până la final, proaspăt şi totodată „mieros” – sper să nu supere jocul de cuvinte, mă refer la faptul că odată ajuns în gură aveai senzaţia că ai furat ce-i mai bun de la albine!;
  • Eclipse Fetească Neagră 2009, un vin situat în gama medie de preţ dar căruia nu îi lipseşte personalitatea şi nu te face de ruşine. Ceva mai taninos dar cu siguranţă bun în asociere cu anumite feluri de mâncare. În jurul lui s-a discutat mult despre paradoxala decizie a anumitor producători de a vinde Merlot sub formă de Fetească Neagră, fapt care a dus la degenerarea percepţiei gustului autentic al acestuia. Nu este cazul Cramelor Basilescu, desigur.
  • Golem alb este un cupaj îndrăzneţ din Fetească Albă, Sauvignon Blanc şi Chardonnay, realizat direct din strugurii culeşi în aceeaşi zi, o noutate pe piaţa din România, după spusele producătorului (şi pentru mine e o noutate, habar nu aveam că se poate face şi aşa). Un vin pe care, dacă vă place, ar fi bine să îl procuraţi până nu se epuizează pentru că nu se ştie când va mai putea fi realizat în exact aceeaşi formulă.
  • Golem roşu a fost vedeta serii, după gusturile mele. La rândul lui un cupaj din Fetească Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon, l-am savurat şi i-am promis că sigur ne mai „vedem” şi degustăm.
  • Am încheiat cu un Rosé din gama Autentique, o Busuioaca de Bohotin demidulce dar suficient de dulce cât să nu mor după ea, v-am mai povestit eu despre asta, în O seară cu vinuri dulci. Nu vă speriaţi, nu este vorba de Busuioaca aceea pe care o fierbeam în antichitatea vieţii noastre şi în care adăugam tot felul de mirodenii pentru a uita ce gust are, ci de un vin făcut din struguri culeşi târziu, o licoare cu arome de busuioc, mentă şi fân. Mi-a plăcut mult mirosul, cu gustul dulce însă mă înţeleg mai greu.

Ca şi în cazul cupajelor de mai sus, rosé-ul acesta este supus capriciilor naturii, tocmai din cauză că strugurii culeşi târziu pot fi oricând ucişi de vreme înainte de… vreme. Ghinion care nu ocoleşte uneori nici sortimentele care se culeg toamna devreme. Poate tocmai de aceea mi se pare mie vinul atât de fascinant şi am atât de mult respect pentru cei care îl cultivă. O viţă de vie trebuie îngrijită tot timpul anului, dar de natură depinde dacă rodul acesteia va ajunge în sticle sau nu. E ca şi cum ai scrie o carte timp de 1 an şi cu două zile înainte de a o da la tipar aţi pierde tot, dar absolut tot. Aţi avea puterea şi răbdarea să o luaţi de la capăt, pentru încă un an?

Ei, cu acest respect în minte am părăsit Florăria Olandeză aseară… şi nu am plecat cu mâinile goale. Am cumpărat pentru acasă 4 vinuri despre care vom mai povesti în viitor:

Terra Romana Fetească Neagră 2008 de la S.E.R.V.E – din care am mai băut şi despre care tocmai am aflat că a luat medalie de argint la AWC Viena;

Ancestral Fetească Neagră 2008 de la Crama Basilescu – mai scump ca cel de la SERVE (pe cel asemănător ca preţ l-am degustat deja), ceea ce va face comparaţia cu atât mai interesantă;

Budureasca Fume 2009 – ne mâna de mult curiozitatea aşa că ne-am propus să încercăm;

Solo Quinta 2010, un cupaj cel puţin interesant din Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat şi Fetească Neagră (vinul este alb, da?), de la Cramele Recaş.

Vom reveni cu impresii şi despre acestea, imediat ce le scoatem dopul 🙂

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.