TPE – un training pentru meseria de părinte

TPE – un training pentru meseria de părinte

M-am gândit mult dacă să scriu despre Trainingul Părinţilor Eficace aici sau pe blogul meu personal. Decizia se înţelege care a fost şi vreau să vă dau cel puţin trei motive pentru asta:

1. Am auzit de prea multe ori explicaţii aberante de genul: „nu-mi iau copilul cu mine în vacanţă pentru că e prea mic, îmi strică zilele de concediu, nu ar înţelege nimic” şamd – şi militez pe toate căile pentru schimbarea acestor mentalităţi. Atenţie, nu vorbesc despre cazurile în care chiar vrei să ai parte de somn până târziu în zi şi sex până târziu în noapte, moment în care poate chiar ai nevoie de o „vacanţă off-copil”, mă refer doar la cei care caută scuze pentru decizia lor sau care chiar cred că e foarte greu să călătoreşti alături de plodul înzestrat cu energie cât de la 100 de Red Bull şi decibeli cât o sală de concerte metal rock;

2. Avem o secţiune numită LumeaMică şi cititori care au copiii;

3. Blogul meu e cam abandonat de luni bune, aşa că mesajul ar fi ajuns la prea puţine persoane.

Bun, acestea fiind lămurite, hai să vă spun, măcar pe scurt, despre ce este vorba. Există sentimente şi cunoştinţe cu care ne naştem însă există şi tot felul de cunoştinţe sau specializări pe care le dobândim în viaţă învăţând, studiind, imitând. Nimeni nu ne învaţă (la modul organizat) cum să fim părinţi şi de aceea cred că aceasta devine, vrând nevrând, cea mai temută şi totodată frumoasă meserie din lume. O meserie fără bibliografie, verificări sau examene. Un fel de sport extrem, un bungee jumping – te arunci cu capul în jos sperând să nu se rupă sfoara. Şi să vă spun ceva, de rupt nu se rupe dar s-ar putea să cedaţi voi, ceea ce se întâmplă des cu părinţii care nu mai reuşesc de la un anumit punct să comunice cu cei mici.

Eu mă consideram până acum o mamă uneori bună, alteori varză, dar aveam, ca toţi părinţii, pretenţia ca LumeaMică să devină cea mai bună prietenă, să fie inteligentă, independentă şamd. Din prima şedinţă de curs am realizat că treaba asta nu se va întâmpla doar aşa, pentru că am vorbit eu cu peştişorul auriu. Şi am ieşit de acolo mulţumind în gând Andreei pentru că a avut minunata inspiraţie de a mă da pe mâna Parentime, chiar într-un moment în care simt că lucrurile ar putea să îmi scape de sub control.

E destul de înaintată ora la care scriu acest articol aşa că nu vă voi copleşi acum cu detalii. Cele trei şedinţe de curs de până acum mi-au demolat mituri, mi-au schimbat limitele a ceea ce pot accepta şi ce nu şi culmea e că am început deja, timid, să aplic ceea ce învăţ şi… da, funcţionează!! Miruna Pătraşcu, cea mai calmă persoană pe care am întâlnit-o în lumea asta mare, ne-a avertizat că începutul va fi greu, mai ales când ceilalţi membri ai familiei vor fi şocaţi de schimbarea noastră de atitudine în relaţia cu copilul. Eu sunt norocoasă şi până acum nu a apărut nicio tragedie în familie, dar vă recomand să vă luaţi de mânuţă în cuplu şi să vă înscrieţi. (N-ar fi rău să meargă nici bunica şi cea mai mare surpriză a mea a fost că avem în grupă o bonă!) Costul poate vă va părea mare, mai ales înmulţit cu doi, dar vă avertizez că aşa cum cumpăraţi lucruri sănătoase pentru copil, tot aşa trebuie să faceţi o investiţie care să merite în relaţia sănătoasă cu cel mic şi chiar cu partenerul de viaţă, o relaţie care nu durează un an, doi…

Voi reveni din când în când cu cele mai interesante descoperiri pe care le fac şi cu sugestii despre cum ar putea fi acestea aplicate în călătoriile cu copiii – ce ziceţi, vi se pare o idee bună?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.