Portofino, micul oraş luxos

Portofino, micul oraş luxos

Îmi aduc aminte că, în timpul primei mele călătorii în Italia, am fost pur şi simplu fascinată de paleta variată de culori şi de lumina aceea specială care te ajută să faci poze reuşite, chiar dacă nu eşti decât un simplu fotograf amator. În Portofino am văzut pentru prima dată că marea poate fi turcoaz, verde smarald, verde pal, albastru safir, bleu, ultramarin şi alte nuanţe pe care nu le cunosc. Aş fi putut sta o zi întreagă să disting culorile mării şi tot nu cred că le-aş fi remarcat pe toate. Dar, pentru că nu aveam decât o zi la dispoziţie pentru plimbarea prin Portofino, am pornit la pas prin cochetul orăşel.

Situat pe Riviera italiană, în apropierea oraşului Genova, şi având deschidere la Marea Ligurică, care face parte din Marea Mediterană, Portofino

Castelul Brown

s-a scuturat de hainele ponosite ale satului de pescari care a fost iniţial câştigându-şi notorietatea prin anii ’60, atunci când s-a transformat într‑una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale celor bogaţi şi celebri. Faptul că pe-aici s-au perindat staruri precum Grace Kelly, Sophia Loren, Humphrey Bogart, Elisabeth Taylor, Richard Burton sau că aici vă puteţi întâlni nas în nas cu George Clooney, Tom Cruise, Denzel Washington, Kylie Minogue vă spune ceva? Aţi ghicit! Preţurile sunt măricele spre mari, aşa că uitaţi-vă bine în portofel înainte de a vă decide să cumpăraţi ceva. Însă o plimbare prin Portofino nu vă costă nimic şi, dat fiind farmecul acestui loc, chiar merită!

Promenada este imposibil de ratat şi, de pe chei, te poartă printre vilele elegante înconjurate de vegetaţie luxuriantă spre vârful colinei de unde poate fi admirată priveliştea minunată a golfului Portofino, unde iahturile şi bărcile stau frumos aliniate ca nişte păsări albe imense. Sunt şi ceva obiective de văzut, şi anume Castelul Brown, farul, bisericile San Giorgio şi San Martino. N-am ajuns decât în grădina castelului de unde ţi se dezvăluie încă o dată panorama golfului, dar din câte am înţeles castelul chiar merită vizitat, aici găsindu-se o colecţie de fotografii ce ilustrează perioada sa de glorie, atunci când era locul preferat al celebrităţilor din anii ’50-60.

Pot spune că, în Portofino, cu excepţia peisajelor, cel mai mult mi-a plăcut atmosfera relaxată sau de dolce far niente, cum spun italienii, dar şi amestecul lipsit de stridenţe între simplitate şi lux. Chiar dacă snobismul se simte în aer, acesta este mai puţin flagrant decât în alte locuri precum Monaco sau Monte Carlo despre care vă voi povesti cu altă ocazie.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.