Seară cu vinuri bune, nume de cod Salentein

Seară cu vinuri bune, nume de cod Salentein

Într-o seară în care Bucureştiul se albea sub potopul fulgilor de nea, ne-am luat inima în dinţi şi am ajuns la prima degustare marca Vinexpert a anului 2012.

Profilul degustării s-a potrivit perfect cu tema Poveştilor din LumeaMare ce urma să aibă loc câteva zile mai târziu – Argentina.

Salentein, o poveste ce începe din 1999 când a fost culeasă prima recoltă, proprietatea unui grup de investitori olandezi, un nume dat după un castel din Olanda.

În Valle de Uco – Mendoza, este concentrată aproape 70% din producţia de vinuri a Argentinei. Cu o temperatură medie de 14 -16 grade, altitudini între 1000 – 1700 m deasupra nivelului mării, precipitaţii reduse, peste 330 de zile cu soare / an, diferenţe de aproape 16 grade între zi şi noapte, irigaţii cu ape rezultate din topirea gheţarilor, toate acestea la un loc fac din vinurile produse aici nişte vinuri speciale, cu particularităţi de gust şi culoare pe care eu le pot denumi într-un singur cuvânt – prietenoase. Puteţi vedea aici un pic din ceea ce înseamnă aceste locuri, alături de culură, oameni, vie, domeniul Salentein:

Datorită specificului microclimatului, practic peste 90% din vinurile Salentein sunt organice (fără pesticide), rădăcinile ajung adânc în pământ ceea ce le conferă şi un gust mineral pronunţat.

Aici, în aproape 700 de hectare Salentein, în trei Fincas (El Oasis, La Pampa şi San Pablo)  cultivă varietatea specifică vinurilor argentiniene, semnătura specifică a Malbec-ului, precum şi alte varietăţi: Chardonnay, Merlot, Pinot NoirTempranillo, Cabernet Sauvignon.

 Prezentarea lui Rob van Oorschot, director regional de vânzări al Bodegas Salentein ne-a condus un pic prin istoria vinului argentinian, printre formele de relief ale Argentinei şi în special ale regiunilor viticole importante (Mendoza şi San Juan).

Am degustat:

Callia Magna Shiraz 2008 – un Shiraz tipic pentru San Juan, un vin elegant, nu prea greu cu arome pe vanilie şi un pic spicy. Este foarte prietenos şi cu cei care beau de regulă un vin bun, cât şi cu cei care îşi fac intrarea   în lumea vinului. După impresiile celor 30 de participanţi la Poveştile din LumeaMare în paşi de tango, vinul îşi merită pe drept cei 44 de lei.

Salentein Reserve Cabernet Sauvignon 2008 – 100% Cabernet Sauvignon ţinut 14 luni în butoi de stejar (nu sunt folosite butoaie noi, ci cele aflate la a 2-a sau a 3-a generaţie), un vin cu gust intens de fructe negre.

Salentein Reserva Malbec 2009 – un Malbec tipic pentru Argentina, prune uscate ce se schimbă uşor pe măsură ce îmbătrâneşte, dezvoltând un al doilea set de arome – cigar, tobaco (sâ-l credem pe cuvânt pe Rob). Un vin tare, tare plăcut în gură, ţinut în butoaie de stejar franţuzesc aflate la a 2 sau chiar a 3-a generaţie. Se pretează la 6-8 ani îmbătrânire în sticlă.

Salentein Numina 2007 – un asamblaj de Malbec (85%) şi Merlot (15%) , procente valabile pentru anul 2007. În fiecare an diferă procentajul şi varietăţile din care este asamblat aşa că uitaţi-vă pe etichetă. Cele două soiuri suznt fermentate separat, sunt ţinute apoi în butoaie noi de stejar timp de 12 luni. Rezultă un vin de un roşu închis cu arome de smochine afumate.

Grand Callia Winemaker’s Reserve 2007 – un vin care ne-a plăcut mult de tot, chiar mai mult decât ultimul vin degustat :). Un vin care provine tot din regiunea San Juan (30% Shiraz, 20% Malbec, 20% Merlot şi 20 % Tannat). Fermentaţie în inox, ţinut apoi 12 luni  în butoaie de stejar american. Ne-a dus foarte aproape cu gândul de aromele şi gustul unui Chateauneuf-du-Pape. Este un vin pe care să-l deschizi şi să-l laşi să respire cel puţin o jumătate de oră. O parte din butucii de vie au 40-45 de ani.

Salentein Primus Malbec 2006 – ultimul vin degustat, un vin la care poţi spune Just Malbec, ţinut în butoaie de stejar, întotdeauna noi, timp de 18 luni. Puternic şi soft în acelaşi timp, un post-gust de durată cu  arome de prune şi afumat.

O caracteristică a vinurilor reliazate de Salentein este că sunt nefiltrate, aşa că nu trebuie să te sperie eventualele reziduuri de pe fundul paharului, la care cu siguranţa vei ajunge :).

Preferatul nostru a fost Grand Callia Winemaker’s Reserve 2007 … pe care l-am şi cumpărat.

 Aşteptăm şi următoarele degustări organizate de Vinexpert care se anunţă de pe acum  foarte interesante.

PS. cu siguranţă zona Mendoza este un loc pe care nu ar trebui să-l ratezi când ajungi prin Argentina, dacă îţi place vinul bun şi natura. Bienvenida a Mendoza, şi zău că mi-ar plăcea să stau câteva zile aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.