Este foarte uşor ca turist să ajungi pe meleaguri străine şi să încerci să mănânci aşa cum eşti obişnuit acasă. Sunt destul de mulţi care nu încearcă specilităţile locale, la fel cum sunt mulţi care le încearcă. Să zicem că o parte din “vină” este şi rezultanta deciziilor marilor hoteluri cu 4 sau 5 stele care aduc cultura internaţională la masă atunci când vorbim de obiceiurile culinare promovate. Oamenii trebuie să se simtă ca acasă, spunea la un moment dat cineva dintr-un restaurant al unui hotel de 5 stele, nu vrem să creăm turiştilor disconfort. Aşa că uneori pentru a simţi gustul local e bine să te opreşti şi la colţ de stradă şi să faci exact ce fac şi localnicii. Cele mai bune preparate le-am mâncat în locuri în care, la o primă impresie, poate că nu aş fi avut curaj nici să intru, atât în Egipt cât şi în Iordania.
Cum spuneam acum ceva vreme aici, bucătăria egipteană nu este de natură să entuziasmeze prea mult pe nimeni. O spuneam nu doar eu ci şi un chef (nu de-al nostru) ”egyptian cuisine is boring”.
Boring sau nu o parte din preparatele egiptene, cu variaţiunile de rigoare, sunt destul de răspândite în lume şi chiar la noi.
Cine nu a mâncat o mâncare de bame neaoşă?. Dacă vrei ceva diferit încercă asta.
Cine nu a încercat o pastă de năut sau Hummus bi tahini? Dacă nu ai încercat e timpul să o faci :). E simplu, rapid şi gustos.
Revenind la bucătăria egipteană putem spune că îşi găseşte rădăcinile departe, departe, tocmai în anii de domnie a faraonilor. Legumele, seminţele, carnea, băuturile îşi găsesc asemănări foarte mari cu cele utilizate atunci. Sham el-Nessim este un festival culinar vechi de 4500 de ani, unde se poate vedea apropierea de vechile tradiţii culinare.
Dacă nu ai răbdare şi foamea e mare poţi intra într-un restaurant de-al lor (grijă la ce comandaţi şi cât costă, pentru că totul este în arabă):
Pe de altă parte poţi avea şansa să mănânci într-un restaurant din cele care sunt în inima hotelurilor de 4 sau stele:
Sau alt restaurant:
Poţi mânca la beduini:
Sau poţi să faci şi tu acasă:
Orice variantă are avantajele şi dezavantajele sale, dar ceea ce îţi spun acum este să … încerci, şi poate …. o să-ţi placă.
La final te invit să îmi spui care au fost specialităţile locale care ţi-au plăcut cel mai mult (sau care nu ţi-au plăcut), nu neapărat din Egipt.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!