22 de bloguri de travel din România (2)

22 de bloguri de travel din România (2)

Fără să urmărim neapărat asta, şi de data aceasta intră pe listă un blog pe care îl ştiam deja şi un blog pe care l-am descoperit cu bucurie tocmai prin acest proiect. V-am spus noi de la început că această experienţă va fi una utilă măcar pentru noi, şi sunt convinsă că nu doar. Dacă nu ştii despre ce vorbesc ai aici toate detaliile proiectului:

22 de bloguri de travel din România, ediţia Decembrie 2012

Vreau să îţi amintesc de fiecare dată că alegerile noastre nu sunt într-o ordine ierarhică, nu vrem să stabilim cine e locul 1 şi cine e locul 22, facem doar o listă pe care vor fi cei care credem noi că merită, mai ales din punct de vedere calitativ, cu foarte mici note cantitative (vezi vârsta şi frecvenţa de actualizare blogului, menţionate printre criterii) Dar ca să nu te mai ţin în suspans, iată aleşii:
Printre rânduri de Ioana


şi Ici-Colo de Iulian Lucian 

Ici-Colo, călătorii altfel

„Îmi place să călătoresc ici-colo; şi încerc să călătoresc altfel: o călătorie făcută până la capăt înseamnă, obligatoriu, şi o călătorie interioară; aşa că îmi plac călătoriile spirituale.”

Pagina de facebook

De bine
Dacă ne-am fi hotărât să dăm note, una maximă ar fi mers către calitatea textului şi a articolelor. Acestea sunt bine scrise, superb documentate, frumos structurate, cu subtitluri şi observaţii pline de umor, cu o sensibilitate deosebită faţă de oamenii locurilor. Se simt un bun spririt de observaţie şi o minte deschisă, completate de multă muncă în spate, nu sunt călătorii sau texte concepute în grabă!

Diversitatea tematică este cumva de ordin spiritual, dacă am putea spune aşa, lucru care poate conta mai mult decât o listă impresionantă de ţări şi oraşe. Destinaţiile sunt originale, eu una a trebuit să arunc un ochi pe google la câteva dintre ele. Sunt locuri în care nu merge oricine, prin urmare experienţele relatate sunt proaspete şi unice în peisajul românesc. Apreciem implicarea în cauza Tibetului.

Articolele cuprind suficiente informaţii, chiar dacă nu sunt oferite mură în gură şi trebuie „muncit la citirea textului”. Există o oarecare inconstanţă, uneori sunt prea multe detalii, alteori prea puţine aspecte utile pentru planificarea unei călătorii, dar despre asta vom mai pomeni mai jos. Pentru amatorii de mură în gură există secţiunea Mini Ghiduri.

Fotografiile sunt, în majoritatea lor, foarte frumoase şi expresive. Un punct forte îl reprezintă cele din secţiunea Turnul Babel, care dovedesc înclinaţia lui Lucian către portrete şi felii spontane de viaţă.

Până să mă prind despre ce blog e vorba, am crezut că e altul, mai precis acesta. Dincolo de confuzia mea personală, numele este foarte bine ales, ne place! În Despre mine găsim un text frumos, la obiect, inspiraţional. Minunată concluzia cu Be Water! Eram cât pe ce să cred că identitatea e ascunsă şi să mă desumflu, până când am văzut linkul către site-ul de avocat, unde m-am lămurit cu cine am a face.

Despre cum ar putea fi mai bine

Nu ştim exact de fel de public îşi doreşte Lucian să atingă. După ce i-am lăudat însă atât de mult textele şi l-am citit cu mare plăcere, am avea totuşi şi ceva de cârcotit. Pentru călător, pentru omul obişnuit care citeşte de dragul de a citi, există momente în care textele sunt prea stufoase, prea încărcate în detalii istorice (foarte interesante totuşi, se simte pasiunea!). Şi încă ceva: aş recomanda păstrarea unei idei pe articol. Eu nu sunt adepta stereotipurilor, că textele trebuie să aibă o anumită lungime pe net, că trebuie aşa, că trebuie altfel, dar din experienţă am văzut că e mai bine şi îmi e şi mie mai uşor să scriu un articol despre o idee. Mă voi folosi de exemplul unui articol pe care l-am savurat de la un capăt la altul, şi pe care vi-l recomand spre citire: Sikkim Himalaya Ravangla. Există mai multe teme abordate pe parcursul lui, lucru care într-o carte ar fi perfect, în online aş fi gustat şi mai mult dacă povestea cu lipitorile ar fi fost de sine stătătoare. Au fost articole la care nu am putut comenta, deşi mi-aş fi dorit să zic ceva, simţeam că nu aş mai avea nimic de zis, tocmai din cauza complexităţii lor.

Mi-aş mai dori şi nişte titluri mai inspirate, din care să se simtă povestea din interior, care să îmi dea un hint sau un ghiont către click, e păcat să nu…

Noi credem în necesitatea diacriticelor, aşa că trebuie să spunem despre ele că… lipsesc!

Iar lipsa meniului ne face să suferim grav, a fost foarte greu să navigăm şi a durat ceva până când am văzut etichetele din subsol (unii dintre noi nici nu le-au observat!).

Printre rânduri

“For once you have tasted flight you will walk the earth with your eyes turned skywards, for there you have been and there you will long to return” – Leonardo da Vinci

Pagina de facebook 

De bine
Şi Ioana scrie foarte bine, cele două bloguri alese astăzi se potrivesc din acest punct de vedere. Articolele, ca şi călătoriile ei, sunt documentate cu atenţie şi se simte rigurozitatea cu care le corectează şi rafinează, până în cele mai mici detalii. Se mai simte foamea de cunoaştere, înclinaţia către cultură dar şi către experienţe inedite prin locuri exotice, pasiunea pentru lectură şi dorinţa de a vedea cât mai multe într-un timp cât mai scurt. Când citeşti te molipseşti de entuziasm şi ai senzaţia că te duce cu ea în locurile respective, simţi că s-a bucurat cu tot sufletul ca a ajuns acolo.
Ioana călătoreşte foarte mult şi în locuri variate, de unde rezultă o diversitate foarte mare a temelor şi articolelor. A strâns o comunitate în jurul ei şi are, ca urmare, destul de multă interacţiune cu fanii şi cititorii.

În paginile ei găseşti şi informaţii utile, sfaturi şi idei pentru vizitarea anumitor locaţii, recomandări de cazare, iar mai nou a lansat o secţiune de noutăţi din turism care ar putea fi foarte utilă.

Despre cum ar putea fi mai bine
Ştiu că Ioana are ochi bun pentru fotografie, am văzut şi postat chiar şi la noi pe blog imagini inspirate sau bine surprinse. Însă, aşa cum recunoaşte şi ea, mai are ceva de lucru la acest aspect, sunt convinsă că în timp îşi va îmbunătăţi tehnica, pentru ca şi imaginile să se ridice la nivelul textului.

Ca şi în cazul primului blog prezentat astăzi, mi-aş dori ca titlurile să fie mai puţin descriptive şi mai inspirate ca idee, să spună ceva despre povestea şi emoţiile din interior, pentru a mă atrage să citesc.

Frecvenţa articolelor este la limită, am ales totuşi blogul pentru că ar fi fost ciudat să îl eliminăm pentru cele câteva luni în care n-au fost decât două articole. Pentru un travel blogger care călătoreşte atât de mult, Ioana chiar ar avea ce povesti, mai des!

Am apreciat şi respectat întotdeauna nevoia de discreţie a Ioanei şi, pentru că am cunoscut-o personal, nu mi s-a părut nimic ciudat. Privind încă cu ochi obiectiv, m-a nedumerit faptul ca în pagina Despre mine nu există un nume. Îl găsim totuşi pe profil, dar fără alte detalii semnificative. Ştiu că Ioana este foarte activă în online, exprimîndu-şi răspicat şi deschis opinia atunci când are ocazia, aşa că umbrela semi-anonimatului nu cred că este tocmai justificată sau un punct forte pentru imaginea ei.

În rest nu am alte comentarii serioase, poate doar legate de partea tehnică. E destul de greu de navigat, în lipsa unui meniu. Lista de etichete din sidebar e lungă şi greu de urmărit, de aceea am prefera să existe un meniu mai bine structurat pentru a uşura găsirea unei destinaţii şi aşa mai departe.

Cum Ioana a făcut parte din echipa noastră la un moment dat ne-a fost destul de greu să intrăm în foarte multe detalii, de teamă să nu părem subiectivi. Aşa că te invit şi pe tine să completezi, lucru valabil pentru ambele noastre propuneri. Nu uita că orice feedback este util, atât nouă cât şi bloggerilor prezentaţi, care sper să fie deschişi la sugestii (nu e nimeni avertizat înainte).
Şi cum urmează o nouă săptămână de studiu, te invit să mai vezi o o dată toată lista de propuneri şi să adaugi sau să te adaugi, dacă ceva lipseşte din peisaj.

Felicitări Lucian, felicitări Ioana şi… să vă citim cât mai mult de acum înainte!

PS: părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alina, Ancutza, Maria, Ina, Lori şi Alex pentru ajutor şi evaluare!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.