Viena, now or never – oraşul vinului

„Aş merge oricând la Viena, cu orice mică sau mare ocazie, pe ger, pe caniculă, singură, cu familia, cu treabă sau de plăcere, pentru două zile sau pentru două săptămâni”, spune Roxana în articolul de aici.

Într-un oraş care trăieşte din şi prin artă, muzică, arhitectură, gastronomie, poţi reveni oricând fără teama că te vei plictisi sau că nu ai avea ce face, cu atât mai mult cu cât tema anului 2013 pentru Viena este: Cultura savorii.

În anul care vine, te vei bucura de o nouă sală de concerte a corului de băieţi din Viena (Wiener Sängerknaben), de Camera de Artă a Muzeului de Istoria Artei, care se va redeschide după 10 ani în martie 2013 şi, nu în ultimul rând, vei admira, în cadrul grupurilor organizate, Palatul Liechtenstein renovat şi colecţia de artă Biedermeier şi clasică.

Pentru că suntem în categoria de Bucate şi Vinuri, astăzi o să-ţi vorbesc puţin despre vinuri. Să nu fii mirat, poţi exclama aşa cum face şi Oltea: Ah, da, cultivarea viţei de vie!  

Aşa este. Viena este oraşul în care descoperirile arheologice plasează tradiţia cultivării viţei de vie în jurului anului 750 î.Hr. Totuşi, vinul produs în Viena a început să-şi arate adevăratul potenţial abia în perioada recentă. Cele aproximativ 700 de hectare sunt grupate în trei mari arii: Nussberg, Bisamberg şi Maurerberg. Clima, solul, apropierea de Dunăre şi de pădurile Vienei au permis cultivarea diferitelor soiuri de struguri, în special albi, în jur de 80%, ca Riesling, Weißburgunder, Grüner Veltliner, Sauvignon blanc sau Muscatel galben. Soiurile din care se produc vinurile roşii, în creştere ca suprafaţă, sunt reprezentate de Zweigelt şi St. Laurent, ca soiuri locale şi Merlot, Pinot noir sau Syrah ca soiuri internaţionale.

Introducerea în lumea vinului vienez a fost prilejuită de conferinţa de presă organizată de Biroul de Turism al Vienei, la care a fost prezent şi Fritz Wieninger, considerat pionier al viticulturii vieneze moderne şi fondator, în 2006, al Asociaţei WienWein, alături de alte patru podgorii.

Podgoria Wieninger, aflată la poalele dealului Bisamberg şi nu numai, se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, iar vinurile produse aici sunt, în general, bazate pe soiuri albe.

Am degustat o parte dintre vinurile produse aici, vinurile albe fiind predominante – Grüner Veltliner Herrenholz – 2011, Riesling Nußberg – 2011, Nußberg Alte Reben – 2010, Gelber Muskateller Wiesthalen – 2011. Am început cu un Cuvée Katharina 2008, un vin spumant, primul produs de crama la care au aplicat metoda de cultivare 100% bio, ce are la bază soiul Pinot noir. Nu sunt un fan al spumantelor, iar aroma discretă de drojdie nu m-a făcut să-mi schimb părerea.

Pentru mine vedeta serii a fost un Riesling Nußberg – 2011 (un vin din gama premium) cu un parfum floral deosebit, arome de nuci şi miere, echilibrat, pus într-o sticlă inovatoare cu dop de … sticlă şi provenit dintr-o cultură de asemenea 100% bio.

Merită menționat Nußberg Alte Reben – 2010 un vin special, citric, produs în zona Vienei, aşa-numitul Wiener gemischter Satz, un cupaj de 9 soiuri – Weissburgunder, Neuburger, Welschriesling, Grüner Veltliner, Sylvaner, Zierfandler, Rotgipfler, Traminer şi Riesling. Nu căuta pe sticlele de vin soiurile care alcătuiesc cupajul nici la acest vin, nici la altele din aceeaşi categorie. Nu este relevant; important este să descoperi personalitatea fiecărui vin în parte şi să te bucuri de el (o analogie cumva cu cea a cupajului reprezentat de Chateauneuf-du-pape, dacă-mi este permis).

Pentru că seara a fost dedicată Vienei şi vinului, te las să citeşti din comunicatul de presă pus la dispoziţie. Aştept să revin la Viena şi să o văd şi din altă perspectivă, oenologică pe cât se poate.

Zonele savorii din Viena

În Viena, cele mai frumoase aspecte ale vieţii se lasă îmbinate în cel mai minunat sens. Locuitorii Vienei sunt experţi în arta savorii: înainte de a pleca spre operă ei se opresc să cineze cu stil, după teatru, cel mai bine merge un pahar de vin într-un bar, iar cafeaua este băutura perfectă pentru o pauză de la cumpărături. Lăcașurile destinate savorii sunt răspândite prin tot oraşul, însă există câteva zone în care densitatea lor este foarte mare – acestea sunt în jurul Sălii de Artă sau al Centrului Muzical Augarten.

Cumpărături de lux în centrul Vienei

La sfârşitul anului 2012 zona cu magazine de lux formată din străzile Kärntner, Graben şi Kohlmarkt va fi mărită prin ataşarea „Cartierului de Aur“. Acest complex de clădiri istorice, care se întinde între Tuchlauben, Bognergasse şi Am Hof, este pe ultima sută de metri a procesului de transformare într-o zonă de cumpărături de lux. Printre primele magazine care se vor deschide înainte de Crăciun 2012 se numără cel de-al 12-lea magazin Louis Vuitton ca mărime din Europa, Miu Miu şi Emporio Armani.

Pentru o listă de vinoteci poţi să te inspiri de aici iar pentru un tur pe la crame aici.

Şi pentru mie mi-a plăcut ce am degustat, te întreb – Ce impresie ţi-au lăsat vinurile austriece?.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.