22 de bloguri de travel din România (9)

22 de bloguri de travel din România (9)

Articolul şi gândurile mele de săptămâna trecută au supărat deja câteva persoane şi, de aceea, mă aştept ca la finalul ultimelor două etape să ne punem cel puţin jumătate de blogosferă în cap. Este evident că în lista celor 22 de bloguri de travel din România nu vor putea intra toţi cei care scriu despre călătorii. Şi rămân în continuare la părerea că, din păcate, nu avem 22 de bloguri care să respecte cu adevărat criteriile pe care noi le-am folosit în selecţie. Cineva mi-a atras atenţia că nici blogurile propuse până acum nu sunt perfecte. Da, este foarte adevărat, nici nu am spus că am ales 10, 15 sau 22 de bloguri perfecte, avem cu toţii încă foarte multe de învăţat. Şi nu am spus nici că cei ce urmează în ultimele etape nu au potenţial suficient, am spus că „potenţialul” nu este suficient pentru a ieşi în lume şi a reprezenta o categorie. Talentul fără muncă şi atenţie la detalii nu înseamnă nimic. Este o mare diferenţă de nuanţă care nu ar trebui trecută cu vederea. Poate că ai înţeles şi vei înţelege şi dorinţa noastră sinceră de a fi toleranţi cu defectele şi de a oferi un sfat, gratuit şi lipsit de alte interese, celor ce vor să audă. Poate că, de aceea, citeşti acum şi îmi fac eu prea multe probleme…

Te rog să nu uiţi că alegerile noastre sunt bazate pe votul unei echipe de 8 oameni, dar că asta nu ne oferă statutul de instituţie care să proclame un adevăr absolut. Poate că lista ta ar arăta altfel, poate că atunci când o vom reface, la anul, va arăta şi la noi altfel, în funcţie de cum evoluează piaţa.

Mai avem două etape, în care vom prezenta câte trei bloguri, pentru a respecta acel număr de 22 de bloguri pe care l-am promis. Astăzi îţi propunem:

In jurul Kadiei

 

Bialog

 

Turistu

Pentru a nu ne lungi prea mult, vom combina impresiile pozitive cu cele negative şi te invităm şi pe tine (autor al blogului analizat sau cititor) să ne completezi dacă am omis ceva important.

In jurul Kadiei

there’s always something to see

Pagina de Facebook 

Blogul Kadiei este destul de clar structurat, vedem din meniu care sunt temele abordate cu precădere: cărţi, călătorii, culinare, concursuri. Ne-au plăcut lista de dorinţe și harta locurilor în care a călătorit. Nu am înţeles prea bine de ce există un meniu similar de două ori pe pagină şi am recomanda o recitire şi corectură la pagina de prezentare.

Kadia nu locuieşte în România, probabil aşa se justifică stângăciile de exprimare, greşelile de scriere sau punctuaţie, cuvintele inventate sau inconsecvenţa în folosirea diacriticelor. Deşi afirmă, din propria prezentare, că scrie pentru ea şi că nu are studii de specialitate, credem că o corectură cu mijloacele facile oferite de internet ar putea face textul mai uşor de parcurs. Şi o observaţie mai tehnică: fontul ales nu este cel mai fericit, din punctul nostru de vedere. Ar mai fi nevoie de îmbunătăţiri şi la capitolul fotografii sau informaţii utile oferite în articole.

Kadia a reusit să îşi creeze o comunitate în jurul blogului şi acest lucru merită menţionat. Organizează concursuri la care are foarte mulţi participanţi şi, în general, are multe comentarii la articole.

Bialog

Travel and reading

Pagina de Facebook

La prima vedere, ne-am bucurat când am văzut structura meniului, totul părea foarte clar împărţit. Am apreciat prezentarea de la Despre, scrisă cu bun simţ şi la obiect. La o a doua vedere, am observat că în meniul principal găsim mai mult liste decât o arhivă care să ne uşureze căutarea. Destinaţiile şi articolele aferente pot fi găsite abia în lista lungă şi greu de consultat de categorii din sidebar. Ar fi de ajutor ca, la Cărări batute, să găsim link-uri către articolele scrise despre locurile respective sau să se facă o combinaţie între această pagină şi Călătoriile mele. Sidebar-ul este foarte aglomerat şi nu te invită la cercetare, motiv pentru care pagina Călătoriile mele ne-a şi scăpat până aproape de finalul analizei.

Bianca scrie frecvent, cu multă sensibilitate, oferind genul acela de viziune personală din care ghiceşti sufletul omului. Pentru că citeşte mult, am avea aşteptări mai mari cu privire la corectitudinea textelor întrucât am găsit multe greşeli, de scriere sau de exprimare. Chiar dacă are multe articole de călătorie, impresia este de blog personal, generalist. Informaţii utile pentru călători există, dar sunt mai greu de găsit, iar la fotografii este loc de mai bine.

Bianca pune suflet în ceea ce face, şi-a creat o comunitate şi reuşeşte să îi inspire şi pe alţii să citească, acesta fiind, fără îndoială, punctul ei forte.

Turistu

Blog despre călătorii şi social media

Pagina de Facebook

Iniţial nu am intenţionat să adăugăm blogul lui Alex Filip în listă pentru că scrie destul de puţin despre călătorii. Cu toate acestea, Alex a fost implicat în iniţiative ce au vizat promovarea României („Asta-i Romania care-mi place”) şi a oraşului Piatra Neamţ (#prineamt), proiecte pentru care merită, cel puţin până la urmatoarea strigare, să fie în lista noastră. Ne place mult că Alex este mândru de locul din care provine şi îl promovează ori de câte ori poate. Este preocupat atât de călătorii în sine, cât şi de aspectul profesional al turismului, în care este şi implicat de altfel.

O observaţie tehnică: în Despre mine sunt menţionate adresa de e-mail si link-uri către paginile de Facebook, Twitter şi Linkedin, în timp ce pe pagina de contact nu apare decât un simplu formular.

Impresiile de călătorie sunt scrise într-o manieră expeditivă, de genul am fost, am văzut, am făcut poze, am băut o bere şi-am plecat. Pentru cineva pasionat de turism şi ecologie, ne aşteptam la un blog mai interesant, mai dinamic, cu mai multe inițiative personale şi cu mai mult conţinut relevant. Fotografiile sunt bune, ar ajuta să fie mai multe la fiecare articol, ca măcar prin intermediul lor să ajungă cititorul să-şi facă o părere despre locurile descrise. Şi, ca de obicei, recomandarea noastră este ca textele să fie scrise cu diacritice.

Alex, ca persoană şi profesionist, poate fi un model pentru tineri pentru că el însuşi este tânăr şi are, cel puțin până acum, o experienţă destul de vastă în turism. Încheiem cu acest citat care nouă ni s-a părut motivațional: „Cred că, dacă m-ar pune cineva să dau un sfat acum celor care încep astăzi această etapă importantă și foarte frumoasă din viața lor, le-aș spune să profite de fiecare minut din viața de student. I-aș încuraja să experimenteze până își găsesc adevărata pasiune, să-și fixeze ambiții îndrăznețe și să lupte pentru ele. Le-aș recomanda să se implice în cât mai multe activități extra-școlare, în ONG-uri, să participe la conferințe și workshop-uri sau fel de fel de competiții studențești. Poate că, la un moment, dat ele vor fi mai importante decât facultatea în sine.

Acestea fiind spuse punem punct la analiza de azi, a mai rămas doar o etapă, ne reauzim săptămâna viitoare!

Nu uita că părerile nu-mi aparţin doar mie, reprezintă vocea echipei, mulţumesc Alex, Alina, Ancutza, Lori şi Ina pentru ajutor şi evaluare în această etapă!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.