22 de bloguri de travel din România (10)

22 de bloguri de travel din România (10)

Aceasta este ultima etapă a proiectului 22 de bloguri de travel din România. Nu aş vrea să mă lungesc cu introducerea pentru că am pregătit pentru tine un articol separat, care cuprinde concluziile acestui demers şi ceea ce vom face de acum înainte. Repet doar, ca de fiecare dată, un lucru pe care unii l-au înţeles, alţii mai puţin spre deloc. Alegerile noastre sunt bazate pe votul unei echipe de 8 oameni, în baza nominalizărilor primite de la cititori şi a unor criterii care au fost enumerate aici, dar asta nu înseamnă că nu mai există alte bloguri care să merite urmărite. Găseşti tot aici lista nominalizărilor. Poate că unele sunt prea tinere, poate că altele scriu prea puţin sau prea rar despre călătorii, poate că altele nu au fost pur şi simplu nominalizate, deşi nu am înţeles de ce. Am respectat însă alegerile voastre, am răsfoit toată lista ca simpli cititori, nu ne-am asumat nicio clipă statutul de analişti şi ne-am exprimat opiniile ca urmare a felului în care am interacţionat, la modul virtual, cu aceste bloguri. Am spus ce ne-a plăcut şi ce nu ne-a plăcut, ce ne-a atras spre lectură şi ce ne-a împiedicat, iar dacă cineva s-a simţit jignit de remarcile noastre ne cerem scuze. Aşa cum am afirmat deja de săptămâna trecută și voi repeta şi în articolul ce va fi publicat mai târziu, nu este nimeni obligat să accepte ideile noastre, după cum nu este nimeni obligat să rămână în listă sau în aceste analize. Dacă cineva este atât de supărat încât doreşte să iasă din listă sau să şterg ceea ce am scris deja, aştept doar o veste.

Trecând la treabă, ultimele 3 bloguri care intră pe listă sunt:

Banda Roşie 

 

Traveling Hawk 

Laura si Apollo prin lumea larga 

Pentru a nu ne lungi prea mult, vom combina impresiile pozitive cu cele negative şi te invităm şi pe tine (autor al blogului analizat sau cititor) să ne completezi dacă am omis ceva important.

Banda Roşie 

Drumeţii pe bandă roşie

Pagina de Facebook  

Deşi nu avem prea multă experienţă în drumeţii montane sau alpinism, ne place natura şi ne-am bucurat, chiar de la începutul acestui proiect, să vedem că există atât de multe propuneri de bloguri dedicate pasionaţilor de munte. Iar Banda Roşie ne-a atras atenţia mai ales prin calitatea fotografiilor. Am început apoi să săpăm mai adânc şi să vedem care este echipa din spate, lucru care ne-a dat puţin de furcă. Am găsit totuşi, la capătul sidebar-ului, o pagină Despre din care am aflat nu doar prenumele şi pasiunile autorilor, ci şi o scurtă istorie a blogului, precum și faptul că avem de-a face cu o colecţie de rapoarte de tură. Blogul nu promite mai mult şi asta şi oferă: jurnale scurte construite în jurul unor eseuri foto de o calitate foarte bună. Pe mine, ca scriitor de călătorii, textul nu mă încântă deloc, însă din punct de vedere al scopului şi publicului ţintă acesta poate fi suficient, aşa cum e. Şi, chiar dacă până acum ne-am plâns când am găsit texte albe pe fond negru, în acest caz fondul negru evidențiază imaginile, acestea constituindu-se în cel mai expresiv mod de ilustrare a turelor respective.

Poate că ar trebui luată în considerare implementarea unui meniu. Articolele şi turele pot fi accesate uşor, în categoriile din dreapta (şi sunt chiar multe şi diverse!), dar ar fi şi mai bine dacă s-ar prezenta sub forma unui meniu, în partea de sus a blogului. De asemenea, prezenţa unui articol integral pe pagina de home te obligă să mergi până la capătul paginii şi apoi să dai încă un clic, pentru a găsi articolul anterior, ceea ce poate fi descurajant.

După cum scrie deasupra secţiunii de search, merită să cotrobăi pe Banda Roşie, să admiri pozele şi să ţi se facă dor de o tură la munte.

Traveling Hawk 

Lumea e mai mare decât curtea mea şi mai departe decât cuibul meu. Şi mă aşteaptă…

Nu ştim cine este autorul real al blogului, nu am găsit nicăieri numele, doar câteva fotografii şi o descriere frumoasă pentru care am făcut pe detectivii, ca să o poţi citi şi tu aici. Am considerat, însă, că acest blog merită să intre în lista noastră prin diversitatea destinaţiilor şi prin pasiunea dezinteresată pentru călătorii de care dă dovadă autoarea. Chiar dacă sună repetititv, pentru cine a mai citit şi analizele din săptămânile anterioare, ne lovim şi aici de formatul minimalist al blogului, în care categoriile sunt enumerate în dreapta (Labels), neajutând prea mult la căutare sau la organizarea subiectelor sau a destinaţiilor.

Textul este scris atât în engleză, cât şi în română, în acelaşi articol, fapt care e puţin cam obositor; am fi preferat să fie separate (nu ţine de responsabilitatea noastră, acum, dar am vrea să atragem atenția asupra greşelilor din textele în engleză!). Uneori, articolele par prea scurte, încep brusc şi se termină la fel de brusc şi parcă nu reuşesc să transmită pe deplin emoţia sau povestea călătoriei. Autoarea dovedeşte pasiune şi sensibilitate, atât în propria descriere, cât şi în anumite paragrafe din articole, poate că ar trebui să se folosească mai des de acelaşi stil. Fotografiile sunt suficient de expresive, fără să fie excepţionale, puţin cam mici în cadrul articolelor, dar pot fi vizualizate la o mărime mai mare în galerie. Şi la final, un detaliu mic şi haios: blogroll-ul se cheamă Păsări din acelaşi stol.

Laura si Apollo prin lumea larga

Blog de calatorii

Pagina de Facebook

Blogul Laurei şi al lui Bogdan Onose te întâmpină cu un layout organizat, o pagină Despre foarte prietenoasă şi bine făcută, în care faci cunoştinţă cu ei şi cu locurile prin care au călătorit. Pagina Starea drumurilor ni s-a părut originală şi utilă, iar Galeria Foto este o modalitate elegantă pentru a nu înghesui toate fotografiile în blog. Destinaţiile, chiar dacă nu sunt încă prea multe, sunt frumos grupate în categorii, nefiind amestecate cu alte subiecte şi, încă ceva ce ni s-a părut foarte inspirat, avem chiar şi o listă numită În curând despre, din care aflăm ce articole se mai pregătesc, pe viitor.

Accesând articolele, găsim jurnale, descrieri, detalii istorice (motiv pentru care unele articole devin prea didactice), detalii privind organizarea călătoriei sau orientarea în spaţiu şi, nu în ultimul rând, fotografii reuşite sau linkuri către articole similare. Ar trebui mai multă atenţie la virgule, uneori sunt prea multe. Legat de stil, ne-am bucura dacă am găsi mai multă opinie personală în articole și dacă abordarea de jurnal ar fi, măcar uneori, abandonată pentru a dezvolta o temă, o poveste sau un punct de vedere, diferit de cel descriptiv.

Cu această analiză am încheiat lista celor 22 de bloguri de travel din România. Au mai rămas câteva bloguri care au potenţial şi pe care le vom urmări sau le vom menţiona cu alte ocazii. Este posibil ca aceste bloguri să intre într-o listă viitoare, dacă vom mai avea curajul şi puterea să ne înhămăm din nou la un demers asemănător în 2013. Rămâi aproape pentru a afla, tot astăzi, ce intenționăm să facem mai departe.

Mulţumesc tuturor cititorilor pentru răbdare şi bunăvoinţă, dar şi întregii echipe pentru efortul depus!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.