22 de bloguri de travel din România – concluzii şi paşii următori

22 de bloguri de travel din România – concluzii şi paşii următori

Astăzi am încheiat şi ultima etapă de lectură şi avem, într-un final, lista celor 22 de bloguri de travel din România. Aceasta poate fi găsită, momentan, în blogroll. Nu intenţionam să scriu acest articol azi, ci săptămâna viitoare, dar mă grăbesc, totuşi, să vă împărtăşesc gândurile şi planurile noastre de viitor, pentru că ştiu că intenţia proiectului nu a fost înţeleasă corect de toată lumea.

Reiau aici afirmaţia de la început, în care spuneam că: „proiectul acesta are mai multe componente şi, în ciuda subiectivităţii sale, se va baza foarte mult şi pe aportul sau propunerile tale, ca cititor. Ştiu că nu vom putea acoperi toţi cititorii de pe net, că valoarea acestei liste nu va fi una absolută şi generală, dar nici nu vom urmări să urcăm pe tron sau să detronăm pe cineva. „22 de bloguri de travel din România” urmăreşte să mă ajute pe mine şi pe cei din echipa LumeaMare să cunoaştem mai bine comunitatea, să interacţionăm, să învăţăm unii de la alţii, să ne definim propriile preferinţe”. În afară de nominalizările pe care le-au făcut cititorii noştri (pentru că doar în baza lor am făcut alegerile!), am observat că foarte puţini (alţi bloggeri mai ales) s-au oferit să ne completeze impresiile şi comentariile. Au existat, în schimb, comentarii defensive în locul celor constructive. Am solicitat ajutorul tuturor de fiecare dată, dar a trebuit, până la urmă, să ne limităm la propriile păreri şi opinii. Ne-am asumat o poziţie ciudată şi nu ne-a fost uşor, mai ales atunci când am fost acuzaţi de intenţii sau o atitudine care nu ne caracterizează. Am rămas cu un gust dulce-amar din acestă experienţă, dar sper ca feedback-ul nostru să fi fost de folos, chiar şi celor care l-au acceptat mai greu.

Reamintesc, pe scurt, şi criteriile care au stat la baza selecţiei: calitatea, relevanţa şi corectitudinea textelor (la partea de corectitudine am avut cele mai mari surprize şi de aici şi cele mai aprinse discuţii!), diversitatea tematică, utilitatea informaţiilor, redactarea în limba română, relevanţa şi calitatea fotografiilor, frecvenţa postărilor şi vechimea de minim 1 an la momentul demarării proiectului, transparenţa din punct de vedere al autorilor sau a echipei. Am făcut câteva compromisuri, legate de greşeli sau de transparenţa autorilor, acolo unde am simţit că merită. În total, au fost 67 de bloguri nominalizate de cititori, au lipsit câteva pe care noi le ştim, dar nu s-au propus sau nu au fost propuse, a trebuit să oftăm pentru că anumite bloguri chiar bune postează mult prea rar şi le-am eliminat pe cele scrise în limba engleză.

Asta a fost. Gata.

Ce urmează?

Avem următoarele idei şi suntem deschişi şi la propunerile tale, dacă sunt viabile.

1. În  a doua parte a lunii ianuarie 2013 vrem să organizăm o ediţie specială de Poveşti din LumeaMare, dedicată acestor bloguri, la care fiecare să aibă oportunitatea să se prezinte şi să povestească ceva pe scurt. Voi face tot posibilul ca audienţa să includă şi agenţii de turism sau alţi posibili colaboratori. Mi-am dorit acest eveniment în decembrie, dar pentru că ne-am aglomerat prea tare, prefer să îl pregătim pe îndelete anul viitor. În această privinţă, aştept să văd cine şi cum este disponibil, vom discuta şi individual, cu fiecare în parte.

2. Vom selecta şi vom distribui, cât de des putem, articole de pe cele 22 de bloguri, pe pagina noastră de Facebook

3. O dată pe săptămână, vom continua ideea Bibliotecii virtuale prin postarea unei selecţii cu cele mai interesante articole, alese de pe cele 22 de bloguri.

4. La final, te invit să ne critici şi tu pe noi, să ne spui ce îţi place şi mai ales ce nu îţi place la blogul nostru. Ştim că avem şi noi slăbiciunile şi cârpelile noastre, ştim şi că o astfel de analiză înseamnă timp, nu vrem să se simtă nimeni obligat să facă acest gest, dar aş aprecia foarte mult un răspuns public şi la fel de sincer de la tine, fie că eşti doar un cititor, fie că eşti autorul unui blog de travel, selectat sau nu în listă.

E rândul tău să îți exprimi opinia, așa că îţi dau legătura!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.