În ce constă bogăţia?

Mami, bogăţia nu constă în cum arată casa pe care o ai. Eu nu cred că oamenii aceştia sunt cu adevărat săraci, dimpotrivă”, mi-a spus serioasă LumeaMică, privind peste ochelari, la nici o oră după ce ajunsesem în Ghor Mazra’a, o regiune defavorizată din Iordania.

Aflaţi pe coasta de est a Iordaniei, în apropierea Mării Moarte, eram în zona în care puteam vedea încă familii locuind în corturi, în apropierea şoselelor impecabile. Tot pe aici regele a construit case pentru a oferi un acoperiş celor dintr-o comunitate declarată ca „poverty pocket” de către guvernul iordanian. Este locul în care am găsit oameni simpli şi buni, alături de care am petrecut câteva ore participând la ceea ce se cheamă, în engleză „exchange tourism”.

Zikra_0116

Comunitatea de la Ghor Mazra’a din Iordania cuprinde peste 20 000 de rezidenţi, iar o familie medie are 7 membri. Din câte am văzut, aceşti membri împart aceeaşi locuinţă, cuburi goale de beton, între pereţii cărora nu găseşti altceva decât saltelele de dormit puse una peste alta în timpul zilei şi câteva ustensile sau echipamente vechi de bucătărie. Fără dulapuri, fără mese sau alte „jdemii” de obiecte fără de care noi nu ne-am putea imagina viaţa. Cu toate acestea, am fost impresionaţi de ţinuta şi curăţenia impecabilă a fetelor tinere, o dovadă că sărăcia nu înseamnă neapărat urâţenie.

Defavorizaţi datorită pielii mai închise la culoare, de etichetarea ca „leneşi” şi de sărăcia care vine din spate, din trecut, începând cu momentul când au fost forţaţi să-şi vândă pământurile pe bani puţini, pentru a supravieţui, oamenii din Ghor Mazra’a muncesc acum pe aceleaşi pământuri, asigurându-şi din păcate doar venituri mici, sezoniere.

Zikra Initiative, “we exchange to change”

Întrebam acum câteva zile, dacă există un echivalent românesc pentru „exchange tourism”. Pe scurt, este vorba de a participa, plătind o taxă, la o excursie, la un atelier, la o activitate prin care tu înveţi ceva, trăieşti o experienţă, ajutând în acelaşi timp, prin contribuţia ta, comunitatea respectivă.

Zikra_0154Participând la programul Zikra Initiative am putut interacţiona cu ceea ce nu se vede de obicei într-o vacanţă, cu faţa mai puţin comercială a unei destinaţii. Iniţiativa se adresează mai ales grupurilor din oraşele mari din Iordania, dar le-am scris şi ne-au primit la fel de bine şi pe noi trei. Am petrecut o zi învăţând cum se pot confecţiona diverse obiecte de decor sau podoabe din materiale reciclabile sau naturale, cum se poate face tuş pentru ochi din fumul de la o cârpă arsă (şi să vezi ce greu s-a dus!), culegând ardei iuţi, gătind un fel tradiţional sau încercând să coacem pâine tradiţională pe plita încinsă, vopsind o casă în roşu (micul magazin care trebuia să se vadă de jos din stradă, de aici culoarea). LumeaMică s-a jucat cu copiii care, din puţinul lor, au reuşit să-i ofere mici cadouri. De vorbit nu am vorbit mult pentru că doar organizatorii şi iniţiatorii acestui program ştiau engleză, dar îţi spun sincer că ziua a trecut cu multe zâmbete și nu am simţit deloc lipsa cuvintelor.

Zikra_0301

La despărţire am simţit că am câştigat ceva ce nu poate fi măsurat sau cântărit. Mai mult de atât, am câştigat prieteni cu care interacţionăm şi după un an, pe Facebook. Pentru că da, comunitatea cea mai săracă din Iordania are o reprezentare excelentă pe internet şi în social media. Iar asta cred că spune foarte multe despre calitatea oamenilor din Iordania pe care merită cu prisosinţă să îi cunoşti!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.