Welcome to Jordan and greatings from Petra Kitchen.
După o zi fierbinte petrecută printre cele mai frumoase pietre din lume, așteptam cu nerăbdare venirea serii și momentul în care bucătăria iordaniană își va dezvălui o parte dintre secretele ei. Era a patra zi în Iordania și prima zi în Wadi Musa.
Ziua era spre sfârșit. Soarele dispăruse deja, iar siq-ul și The Treasury își dădeau afară ultimii vizitatori. Pe strada ce urca ușor de la intrarea în Petra, printre hoteluri, magazine de suveniruri și restaurante, un semn luminos te anunța că ai ajuns la Petra Kitchen. În acea seară de aprilie, familii din aproape toate colțurile lumii (Australia, Elveția, Italia, Franța, America și evident Romania), și-au luat locul la mesele masive de lemn pentru a învăța cum să gătească unele dintre cele mai cunoscute preparate iordaniene.
Să trecem în revistă meniul serii:
Supa:
- Shourbat Adas / Supă de linte
Mezza – (rece):
- Baba Ganuj (ghanoush)/ Salată de vinete
- Tabbouleh / Salată de pătrunjel
- Khodra bil Tahina / Tahina Salad / Salată de legume cu pastă de susan
- Fattoush / Salată levantină de castraveți și roșii
- Khyar salad / Salată de castravete și iaurt
Hot Mezza – (aperitive calde):
- Galaya Bandura / Salată tradițională beduină
- Sambousek b’jibn / Triunghiuri cu branză de capră
- Sambousek b’zatar / Triunghiuri cu z’aatar
Fel principal:
- Magloubah (Magluba) / Upside down
Sub îndrumarea lui Chef Tariq Nawafleh, împărțiți pe grupe de luptă, ne-am luat în serios rolul de bucătari pentru o seară. Cuțitele au început să toace, unele mai vioaie, altele … nu. Aromele au început să prindă corp, să se răspândească prin cameră, să se amestece înt-un mod foarte plăcut și apetisant. Masa noastră a avut ca sarcină finalizarea a 3 preparate (Shourbat Adas, Baba Ganuj, Galaya Bandura), dar am pendulat printre mese și rețete pentru a avea o imagine cât mai completă. LumeaMică a luptat cu aluatul și fost responsabilă, alături de combatanți mai tineri sau mai în vârstă, de Sambousek b’jibn și Sambousek b’zatar. Etapele importante în realizarea fiecărui preparat erau subiect de discuție pentru toți cursanții. Borcanele cu mirodenii au fost deschise și trecute de la un nas la altul într-un fel de quiz ad-hoc pentru identificarea lor.
Mai încet sau mai rapid preparatele s-au calificat în etapa finală. Ne-am luat locul la mese și într-o atmosferă relaxată și veselă, alături de un vin iordanian, am savurat fiecare preparat. Și ce poate fi mai bun decât o masă alături de prieteni noi, de fețe pe care se citește plăcerea și satisfacția la fiecare imbucătură.
Te las în compania fotografiilor și te întreb: ce rețetă / rețete vrei să experimentăm împreună?
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!