Cum m-am oprit să miros trandafirii în Eltville

Cum m-am oprit să miros trandafirii în Eltville

Am coborât din tren cu nervii țăndări din cauza unui domn căruia avusesem proasta inspirație să-i răspund la câteva întrebări și care pălăvrăgise tot drumul de la Frankfurt până la Eltville, adică preț de vreo oră. Am răsuflat ușurată odată ajunsă la destinație, părăsind compartimentul ca din pușcă. Gara mică și pustie dormita sub soarele după-amiezii. În acel moment, Eltville nu-mi spunea nimic, dar aveam să ne împrietenim în zilele următoare pe măsură ce se mi se dezvăluia încet, străduță după străduță. Întâmplarea unui curs mă adusese în acest orășel de pe malul Rinului și ajunsesem să mă simt ca la școală, așteptând pauza cu nerăbdare ca să o zbughesc pe străduțele încadrate de case cochete și să ajung pe promenada de pe malul Rinului, unde mă opream să miros trandafirii și să degust un pahar cu vin privind la jocul razelor de soare în apa râului.

Vin și trandafiri

%% În Eltville| orașul vinului și al trandafirilor, oprește-te  o clipă să miroși trandafirii și acordă-ți răgazul de a degusta un pahar de vin pe malul Rinului. %%

Considerat orașul vinului, al vinului spumant (sekt) și al trandafirilor, Eltville, te poate cuceri instant dacă ești amator de vinuri. Aveam să aflu mai târziu că în Eltville se află unele dintre cele mai cunoscute podgorii ale Germaniei (Steinberg, de exemplu, cea mai întinsă podgorie împrejmuită a Germaniei, 32.4 ha, conform wikipedia). Se pare că Steinberg era podgoria favorită a călugărilor de la mănăstirea Eberbach, despre care îți voi povesti un pic mai târziu, iar gardul înconjurător de piatră cu o lungime de 3 km avea un rol precis, și anume acela de a proteja vița de vie de vremea capricioasă și de a le asigura strugurilor condiții optime de creștere și coacere în vederea obținerii unui vin de înaltă calitate. De altfel, orășelul își datorează, în mare parte, dezvoltarea turistică vinului, ceea ce nu-i deloc un lucru rău. Aici am băut cel mai bun Riesling, un vin cu o aromă florală deosebită și un gust puțin înțepător, doar atât cât să-ți gâdile în mod plăcut papilele gustative. Și nu exagerez când spun „cel mai bun”, pentru că soiul omonim de struguri este originar din zona Rinului, al cărei climat temperat permite cultivarea viței de vie.

Și trandafirii au devenit o tradiție pentru Eltville care, în 1988, a primit titlul de „orașul trandafirilor” acordat de asociația crescătorilor de trandafiri din Germania. Mergând însă pe firul istoriei, se pare că trandafirii au sporit faima orașului încă de la sfârșitul secolului al 19-lea, atunci când a fost înființată prima crescătorie de acest gen, florile de aici făcându-și drum până hăt departe la curtea țarului Rusiei. La începutul fiecărei veri, raiul coboară pe pământ în Eltville, odată cu începerea perioadei de înflorire a mii de trandafiri de diverse soiuri și culori. De altfel, în primul weekend din iunie, se organizează și un festival al trandafirilor. Eu m-am nimerit prin zonă puțin mai târziu, și chiar dacă nu sunt mare cunoscătoare de soiuri de trandafiri, asta nu m-a împiedicat să admir delicatețea și să inspir parfumul acestor flori.

DSCN2658-001
Splendoare in galben

Și totuși ce-i de văzut în Eltville?

%% În Eltville| poți vedea clădiri istorice, turnuri, biserici și castele. Peste tot, în oraș, găsești ornamente cu cele două simboluri ale orașului: vița de vie și trandafirii. %%

Nici prea multe, nici prea puține. Orașul îl poți străbate într-o zi în pas lejer. Mergi întâi în partea veche a orașului unde găsești numeroase clădiri istorice (renovate bineînțeles) și vile elegante. Treci pe lângă turnul orașului, folosit în trecut ca închisoare, și care în prezent adăpostește arhiva, și pe lângă biserica catolică Sf. Petru și Pavel. Piața centrală este unul dintre colțurile animate ale orașului, aici aflându-se numeroase terase și restaurante. Tot aici se află o fântână arteziană cu motive decorative ilustrative pentru producerea vinului. De altfel, în Eltville găsești peste tot ornamente care te trimit cu gândul la cele două simboluri ale orașului: vița de vie și trandafirii.

DSCN2493-001

Îndreptându-te spre Rin, ajungi la Castelul principilor electori, datând din secolul al IV-lea. Eu nu l-am putut vizita din cauza programului de curs, dar măcar m-am plimbat prin grădina sa, unde trandafirii se aflau bineînțeles la loc de cinste. Îți mai amintești de Johannes Gutenberg? Ei bine, inventatorul tiparului a ajuns și în Eltville, oraș care se poate lăuda cu una dintre primele tiparnițe funcționale din lume. Drept urmare, în turnul Castelului principilor electori a fost organizată o expoziție dedicată lui Gutenberg, care să păstreze mereu vie amintirea celebrului inventator. Tot în această parte a orașului se află și turnul lui Sebastian, îmbrăcat în verdeață, la baza căruia se află o statuie a Sf. Sebastian, protectorul orașului. De-aici mai faci câțiva pași și ai ajuns pe promenada de-a lungul Rinului unde comercianții de vinuri te vor îmbia cu o ofertă variată.

DSCN2581-001
Castelul principilor electori

Cină și degustare de vin la mănăstire

%% Kloster Eberbach| organizează tururi de degustare de vinuri, o experiență de neratat pentru iubitorii acestei băuturi. Informații se găsesc pe website-ul mănăstirii. %%

Și nu la orice mănăstire, ci chiar la vestita Kloster Eberbach. Cum? N-ai auzit de ea? Nici eu nu auzisem atunci, dar acum știu trei motive pentru care e atât de faimoasă: primul ar fi acela că a fost prima mănăstire cisterciană de pe malul estic al Rinului, al doilea că, în Evul Mediu, mănăstirea era centrul regiunii viticole Rheingau, aspect care a și făcut-o, de altfel, să prospere din punct de vedere economic, iar al treilea că aici au fost turnate secvențe din filmul „În numele trandafirului”, după romanul cu același nume scris de Umberto Eco, în care a jucat nu mai puțin celebrul Sean Connery.

DSCN2720-001
Kloster Eberbach

Într-unul dintre numeroasele corpuri de clădire ale mănăstirii (cea mai mare și mai impresionantă văzută de mine până acum) funcționează un restaurant și o casă de oaspeți. Restaurantul mi-a plăcut prin decorul său, un amestec de vechi și nou deloc aglomerat sau deranjant, dar și prin ambianța deosebit de plăcută. Dintre felurile servite cel mai mult mi-au plăcut salata de rucola cu hribi și oțet balsamic și desertul, tiramisu cu dulceață de căpșuni. Din păcate meniul nostru a fost unul fix, prin urmare nu am avut ocazia să încerc ceva specific zonei.

După ce se întunecase bine afară, am fost anunțați că urmează vizitarea mănăstirii și o degustare de vinuri ca să prindem chef de vorbă, dar și curaj, în caz că vreo fantomă se ținea scai de noi. La câte vinuri am degustat în seara aia aș fi stat la taclale cu toate fantomele din mănăstire dacă îmi apăreau în cale. Cum să-ți descriu senzația pe care am încercat-o vizitând mănăstirea în plină noapte? Parcă ne pregăteam de aventuri palpitante ca în filmele cu Indiana Jones. La lumina lumânărilor, ghidul ne-a povestit o serie de istorioare informativo-amuzante despre producerea vinurilor, iar noi îl urmam cu paharele de vin în mâini, chicotind ca niște adolescenți. Din când în când, ne mai uitam și în urmă, unde umbrele întunericului alunecau repede, luând în stăpânire încăperile pe care le părăseam. Pentru mine a fost o experiență inedită pe care aș mai încerca-o fără să stau pe gânduri.

DSCN2777-001
Degustare de vinuri la lumina lumanarilor

Programul de vizitare al mănăstirii îl găsești pe website-ul oficial. Îți recomand să încerci și tu unul dintre tururile de degustare de vinuri organizate în cadrul mănăstirii, este o experiență care merită trăită măcar o dată. Și poate îmi spui și mie impresiile tale dacă ajungi pe-acolo.

 


Vizualizare hartă mărită


Vizualizare hartă mărită

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.