Ţi-am promis în articolul meu nostalgic Eforie Nord, atunci şi acum că voi continua cu o serie de motive pentru care, în ciuda aspectului respingător al staţiunii, ar merita să mergi acolo. Cred că te-am păcălit şi m-am păcălit. Speram să am mai multe motive, dar m-am hotărât la unul şi bun: hotelul care ne-a şi invitat la mare. În cele ce urmează voi încerca să îţi explic de ce.
În primul rând Hotel Europa e o oază. Dacă deşertul pare ceva greu de suportat, îţi recomand să ieşi la o plimbare prin Eforie Nord şi să te întorci rapid la hotel. Vei înţelege la ce mă refer. Condiţiile sunt cu adevărat de 4 stele, e mult verde în jur, te-ai lăsa legănat de hamac sau te-ai aşeza cu o carte pe o băncuţă ori la piscină şi n-ai mai pleca. Lucru care am aflat că se întâmplă cu unii oaspeţi, ceea ce e puţin cam aiurea, dacă ai venit pentru mare. E mai puţin aiurea dacă ai venit pentru tratament, ceea ce mă duce la următorul punct important.
Centrul Spa Ana Aslan din cadrul hotelului oferă tratamente şi proceduri atât de variate încât ai cu adevărat nevoie de ajutor ca să te hotărăşti. Poţi opta pentru terapii, masaje, programe de slăbire, tratamente cu nămol sau anti-îmbătrânire, hidroterapie, mezoterapie, electroterapie şi alte câte şi mai câte, poţi să vezi şi tu aici. Dar trebuie să alegi ceea ce ţi se potriveşte, aşa că mergi mai întâi frumuşel la medic şi dupa aia afli ce faci şi cum faci. Noi am primit pe nerăsuflate câte trei proceduri, trei eu şi trei Alex şi ne-am invidiat reciproc pentru ele. Trebuie să-ţi povestesc puţin, nu mă pot abţine.
%%ANA ASLAN HEALTH SPA|„Să fii mereu tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani. Înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal pentru care să lupți și pe care să-l obții!”
Prof. Dr. Ana Aslan%%
Eu am început cu un masaj cu nămolul miraculous adus direct din lacul Techirghiol. Despre proprietăţile nămolului nu mă apuc acum să detaliez pentru că aş umple nişte pagini şi poate că nu ar fi cea mai captivantă lectură. Pot însă să-ţi spun că nu se face primăvară cu un masaj (se recomandă cel puţin 18 zile de tratament) şi că eu una am suportat mai greu mirosul, la un moment dat mă apucase râsul pentru că aveam senzaţia că şi-a făcut un cal nevoile pe spatele meu. Doamna care mă masa era şi puţin cam plictisită, aerul din încăpere nu era atât de cald pe cât şi-ar fi dorit reptila de mine, iar când nămolul s-a răcit număram clipele până la duş. Varianta lui Alex a fost o cufundare într-o baie cu nămol, măcar lui i-a fost cald, dar nu sunt sigură că l-am invidiat. În fine, cu puţin antrenament cred că aş învăţa să tolerez mirosul, vorba ceea, rabdă baba pentru sănătate. După ce m-am deznămolit am trecut mai departe, la un duş subacval. Amuzant şi gâdilitor, mi-a scuturat toţi muşchii şi mi i-a lăsat ca noi. În paralel, Alex a experimentat un duş Vichy pe care l-a caracterizat ca fiind o bătaie fără durere, o cascadă de pietre ce venea din când în când peste el, urmată de o alunecare printr-un tobogan cu apă. Ca să vezi de imaginaţie are soţul meu drag. Bun, oxigenaţi şi revigoraţi dupa atâta apă, a venit şi rândul relaxării. Nici nu ştiu cum să-ţi explic cât e de fain masajul cu scoici naturale umplute cu lavă (Lava Shells Massage)! Chiar aşa, nu-ţi explic, du-te şi fă-l. Şi poţi să încerci şi un masaj bio-energetic al scalpului, în urma căruia Alex nu mai avea nicio problema şi niciun stres. Păcat că nu s-a putut lua şi la pachet!
Mai e nevoie să continui?
Poate ar trebui să îţi spun că am fost cu LumeaMică şi că ne-am permis jumătate de zi la Spa. Ei bine, poate că ea e mai mare, dar tot nu aş fi lăsat-o trei ore singură dacă nu era Kids Club, un loc care m-a convins de la prima privire. Şi nu pentru ce avea înăuntru, ci pentru că, atunci când m-am uitat după ea, am văzut-o jucându-se cu păpuşile cu o doamnă tânără şi drăguţă şi asta mi-a dovedit că oamenii aceia nu stau doar pe post de statui sau gardieni.
Ce nu mi-a plăcut sau ce cred eu că ar putea să nu-ţi placă ţie?
Un punct pozitiv şi negativ în acelaşi ţimp este poziţia hotelului, cu toate camerele spre plajă. Romantic, mai puţin seara când se pun pe bubuit toate cluburile de pe plajă şi sunt cel puţin trei, dacă nu mă înşel. Dacă închizi uşa de la balcon nu se aude tare, noi am dormit buştean, dar trebuie să ştii şi să te ştii cum dormi, dacă ai nevoie de linişte ca în peşteră gândeşte-te la nişte dopuri de urechi.
Hotelul are plaja proprie, privată, dar nu chiar atât de privată – am observant că poate oricine să plătească şi să intre, deşi preţul pe şezlong este dublu faţă de altele. Oaspeții nu plătesc nimic, iar până la ora 9.30 au șezlongurile garantate, însă e destul de aglomerat, şezlong lângă şezlong cu câteva potecuţe între, ca toată plaja din Eforie Nord de altfel.
Preţurile la restaurant sunt mari. Şi mă abţin să comentez asupra preţurilor la vinuri, măcar am văzut că selecţia era bună, lucru rar pentru hotelurile de la noi. Nu am avut ocazia să degust meniul a la carte, pentru care, la prânz şi seara, era rezervată terasa. Iar asta chiar nu mi-a plăcut, am înţeles că obrazul fin cu cheltuială să ţine, dar nu am înţeles de ce eu, ca potenţial oaspete care plătesc camera şi varianta full board la un hotel de patru stele, nu pot folosi terasa. Pe care, apropo, nu se mânca decât la vreo trei mese, în muzica destul de tare a unor cântăreţi nebăgaţi în seamă. M-am revoltat, dar nu a ajutat la nimic, am fost invitată în restaurant şi până la urmă a fost bine aşa, muzica din difuzoare era incomparabil mai bună. Cât despre mâncare, am apreciat existenţa fructelor şi faptul că produsele dietetice erau aranjate pe o masă separată de restul. În rest, n-am simţit nicio emoţie, nici bună nici rea, mâncare e suficientă şi pe toate gusturile, dar e ca la bufet, gătită fără pasiune.
Dacă eşti blogger sau ai nevoie să lucrezi în vacanţă trebuie să ştii că internetul în cameră e prin cablu, pentru care plăteşti. WI-FI gratuit există totuşi în lobby.
Trecând peste aceste mici observaţii negative, am rămas cu o impresie foarte plăcută. Alte naţionalităţi vin şi revin la Spa-ul Ana Aslan de la Eforie Nord, în defavoarea unor locuri mult mai bine cunoscute ca biata noastră Mare Neagră sau, mai ales, ca o staţiune haotică şi sărăcuţă. Poate că ar trebui să ne uităm la ceea ce fac cei mai evoluaţi ca noi şi să înţelegem că avem opţiuni extraordinare la noi în ţară, la doar două-trei ore de Bucureşti. Faptul că sunt puţine variante nu ne spune decât că nu suntem pregătiţi pentru adevărata lor valoare. Faptul că există şi că se menţin nişte standarde, în ciuda dificultăţilor şi a unui turist needucat, ne spune că mai există speranţă….
Tu ce alte locuri de cazare ai mai recomanda pe litoral sau poate chiar la Eforie Nord? Ai fost vreodată la Hotel Europa? Ce impresie ţi-a lăsat?
Acest articol a fost scris în urma invitaţiei Hotelului Europa de a petrece un weekend la mare. Opiniile îmi aparţin în totalitate şi sunt valabile la momentul publicării, în baza unei experienţe personale. Nu pot fi responsabilă pentru experienţele ulterioare ale oaspeţilor hotelului, dar pot să ascult opinia ta – poţi lăsa un comentariu, o întrebare, o completare sau mă poţi contacta direct.
Text: Roxana Farca
Foto: Alex Farca şi Hotel Europa
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!