Frumoasa din pădurea adormită şi castelele (2): Château d’Ussé

Scene din viaţa la Château d’Ussé

Château d’Ussé n-ar fi avut nevoie de o poveste în plus pentru a fi vizitat. Frumuseţea lui şi a împrejurimilor, grădinile, pădurea din spate şi râul Indre din faţă ar fi fost suficiente pentru a-i atrage pe toţi iubitorii de frumos. Cu toate acestea, s-a găsit o modalitate de a folosi atmosfera de poveste ce se ţese singură în jurul unui castel şi, pentru că poveştile cunoscute sunt mai uşor de „vândut”, a devenit castelul Aurorei, castelul frumoasei din pădurea adormită. Îţi aminteşti ce îţi spuneam în articolul despre Castelul Neuschwanstein din Germania? Se spune că Charles Perrault, aflat în vizită prin Touraine, a recunoscut Ussé ca fiind adevăratul castel al personajului pe care l-a creat: Aurora (Frumoasa din Pădurea Adormită).

Château d’Ussé face parte din nenumăratele castele de pe Valea Loarei şi, chiar dacă nu e foarte mare, comparativ cu alţi monştri renumiţi, îţi oferă o experienţă deosebit de plăcută. În vizita prin saloane nu te întâlneşti doar cu scene din povestea frumoasei din pădurea adormită, ci şi cu scene din viaţa la castel – personaje îmbrăcate în costume de epocă, oprite parcă din îndeletnicirile lor, dau senzaţia unui timp îngheţat, adormit poate până când prinţii vizitatori se vor plictisi de asta şi va trebui găsită altă idee. În rest poţi admira frumoase piese de mobilier, porţelanuri sau vechi tapiserii, săli de mese ce îşi aşteaptă, poate, proprietarii din prezent, neadormiţi de vrajă: familia Blacas.

Personaje în Château d’Ussé

În spatele castelului descoperi grajdurile, unde ţi se bucură ochii la vederea mai multor tipuri de trăsuri, de la cele destinate plimbării prin grădini până la cele mai sofisticate, folosite după rang, scop şi… viteză.

Personaje care joacă „statuile” mai găseşti şi în grota care folosea la depozitarea vinului, săpată direct în stâncă, un loc în care nu se mai ţine astăzi vin, dar în care poţi arunca un ochi la îndeletnicirile tradiţionale legate de această ocupaţie.

Şi după ce te-ai plictisit de interioare, turnuleţe, nobilime şi manechine, încearcă să faci o vizită şi prin terasele înflorite aranjate de Le Nôtre, creatorul vastelor grădini de la Versailles. Noi am ratat partea cu plimbarea, magazinul cu suveniruri în care cavaleri şi prinţese tronau pe rafturi a fost un magnet mai puternic pentru LumeaMică.

Bine de ştiut:

  • Biletul de intrare costă 4 euro între 8 şi 16 ani şi 14 euro peste 16 ani.
  • Castelul e deschis publicului de la jumătatea lui februarie până la jumătatea lui noiembrie.
  • Mai multe informaţii găsești pe website-ul oficial.

 


Agrandir le plan

Citește și episodul anterior:

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ ŞI CASTELELE (1): NEUSCHWANSTEIN

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.