Frumoasa din pădurea adormită şi castelele (1): Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein din Germania nu a fost nicidecum castelul frumoasei din pădurea adormită, aşa cum n-a fost nici fratele său din Franţa, Chateau d’Usse. Despre primul se spune că a inspirat desenarea şi construirea celui de-al treilea (în Disneyland), devenit o emblemă a animaţiilor copilărei noastre şi a copilăriei urmaşilor urmaşilor noştri, se pare. În cazul celui de-al doilea, căruia i-am dedicat un articol separat, se spune că însuşi Charles Perrault, aflat într-o vizită în Touraine, l-a recunoscut ca adevărata origine a personajului creat. Frumoasă e povestea, frumoase sunt ambele castele – şi apoi cine suntem noi să punem la îndoială fantezia?

Frumoasa si castelele 

Adevărata poveste a Castelului Neuschwanstein 

Castelul Neuschwanstein

Povestea castelului Neuschwanstein nu are nimic de-a face cu basmul lui Charles Perrault. A fost născut din fantezia bogată a regelui Ludovic al II-lea, cel care a ridicat şi minunatele Linderhof sau Herrenchiemsee. Despre viaţa şi personalitatea fascinantă a regelui Ludovic al II-lea s-a mai povestit în articolele anterioare, aşa că nu mă voi repeta şi nici nu mă voi lansa în descrieri amănunţite ale castelului pe care l-am văzut acum câţiva ani şi e normal ca memoria să-mi joace feste. Ştiu doar că m-a impresionat mai mult ca amplasare decât ca interioare, acestea nefiind în totalitate finalizate şi că, din acest punct de vedere, Castelul Linderhof şi grădinile sale m-au bucurat mult mai tare.

Punctul comun între cele două este dragostea regelui pentru Richard Wagner, Neuschwanstein fiind gândit ca un spaţiu teatral dedicat vieţii şi activităţii compozitorului. Wagner a murit fără să vadă interiorul castelului, iar Ludovic al II-lea nu a apucat să trăiască prea mult în palat. Şi nici nu s-a gândit vreodată că acesta va fi deschis publicului, el care îl concepuse ca pe un refugiu. Dar lucrul acesta s-a întâmplat foarte curând, la doar şapte săptămâni după moartea lui.

De atunci încoace Neuschwanstein aduce Germaniei, alături de celalalte castele construite de aşa zisul rege nebun, mii de vizitatori şi mulți bani. E şi greu să nu te duci să-l vezi şi să nu-ţi placă. Chiar dacă e destul de aglomerat, e de ajuns să arunci o privire de la înălţimea sa, să cuprinzi cu ochii culmile din jur, Castelul Hohenschwangau, fosta reședință oficială de vară și de vânătoare a familiei regale, sau Marienbrücke, podul care trece la o înălţime impresionantă, peste defileul Pöllat, ca să începi să crezi în poveşti.

Neuschwanstein_8168

Bine de ştiut:

  • Casa de bilete se află jos, înainte de a urca pe drumul spre castel. Nu porni la drum, pe jos sau cu trăsura, fără să te asiguri că ţi-ai luat biletele. Se pot rezerva şi online, vezi aici detalii. Există şi variante combinate, pentru mai multe castele, vezi aici.
  • Deschis din aprilie până în 15 octombrie de la 9 am până la 6 pm, iar între 16 octombrie şi martie de la 10 am până la 4 pm. Închis pe 1 ianuarie, precum şi pe 24,25, 31 decembrie. Verifică website-urile menționate pentru informații de actualitate.
  • Există un avertisment pe site legat de animalele de companie sau bagajele mari, nepermise în castel. Şi tot acolo spune că spaţiul de depozitare este limitat.


Vizualizare hartă mărită

Citește și continuarea: 

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ ŞI CASTELELE (2): CHÂTEAU D’USSÉ

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.